Brali smo

56

GRČIJA — Po korupcijskem škandalu, ki je izbruhnil v Bruslju, kjer so več socialističnih evropskih poslancev zasačili pri prejemanju podkupnin, se končno nekaj premika. Evropsko poslanko iz Grčije in nekdanjo podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili, glavno osumljenko v korupcijski aferi Katargate, so danes v skladu z odločitvijo belgijskega sodnika iz preiskovalnega zapora premestili hišni pripor.

SLOVENIJA — Novo poglavje kriminalke: Kako je Golobov Gen-I “ožemal” Bosance. Zdrahe okoli Gen-I ne pojenjajo. Najnovejše poglavje “kriminalke” prihaja iz BiH. Portal Istraga poroča, kako podjetje prek svoje podružnice “molze” BiH: en zaposlen, 388 milijonov evrov prometa, prijavljen dobiček pa znaša 291 tisočakov!

ŠVEDSKA — V predmestju švedske prestolnice Stockholm je prejšnji mesec eksplodirala bomba in pri tem ranila eno osebo, številne druge pa prestrašila. Še nekaj ur po eksploziji so osupli stanovalci pobirali les in ploščice, ki so bili raztreseni nedaleč od otroškega igrišča. V zadnjih tednih se je število maščevalnih napadov tolp v Stockholmu znatno povečalo, marčevska eksplozija pa naj bi bila povezana z družinskimi člani, ki so sodelovali z domnevnim preprodajalcem mamil oziroma “kraljem narokotikov”, ki pa še ne bo tako kmalu odgovarjal pred švedskim sodiščem iz enega preprostega razloga: ker je v Turčiji, piše Politico.

SLOVENIJA — Preiskovalna komisija Državnega zbora RS, ki je bila ustanovljena z ekskluzivnim namenom ustrahovanja opozicije in vladi nenaklonjenih medijev, je poslanca SDS Zorana Mojškerca kaznovala z denarno kaznijo. V komisiji tudi preučujejo možnosti kazenskih ovadb zoper posamezne priče. Namere komisije je na novinarski konferenci predstavila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek, sicer nekdaj “neodvisna” novinarka, danes poslanka Gibanja Svoboda.

TAJVAN — Tajvan namerava kupiti do 400 raket Harpoon ameriške izdelave kot odgovor na kitajske grožnje. Pentagon je potrdil kupčijo, ki naj bi bila zaključena marca 2029. Potrdil je tudi podporo Tajvanu, da bo “ohranil zadostno sposobnost za samoobrambo”.

SLOVENIJA — Zahvaljujoč predsedniku vlade Robertu Golobu plačujemo dražjo elektriko, cene dobrin letijo v nebo, za povrh vsega pa Golobova vlada poziva k podnebnim ukrepom (kar je boj z mlini na veter), ne da bi pomislila na posledice. Kot po navadi. Posledice so tukaj – domači proizvajalec aluminija Talum namerava odpustiti 120 zaposlenih, saj namerava aprila zaradi visokih stroškov energije ustaviti primarno proizvodnjo kovin.

BELGIJA — »Neposredno zapletanje v spopade, pošiljanje naših vojaških sil in ofenzivne oborožitve bi bili koraki predaleč. Kot države, ki mejijo na Ukrajino in ki želijo to vojno končati čim prej, moramo narediti vse, da Ukrajina dobi dovolj orožja, da se obrani,« je kontroverzno dejal evroposlanec Brglez. Očitno je, da Ukrajina brez ofenzivnega orožja ne more zmagati. Za dolgoročni mir je ključno, da Rusija izgubi upanje, kar je pogojeno z uspešno protiofenzivo in ugodnimi pogajalskimi pogoji za napadeno stran.

SLOVENIJA — »Populizem se greste vi, ko posvajate šimpanze in skačete po Afriki. To je populizem,« je poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek odgovoril predsednici državnega zbora, ko mu je ta očitala populizem, ker je pred premierja Roberta Goloba posadil kozarec čiste pitne vode in se je ta sprenevedal o dogajanju na kanalu C0.

POLJSKA — Poljsko poročilo Politični portret mladih Poljakov ugotavlja, da večina mladih Poljakov na svet gleda s konservativnim pogledom, medtem ko ločitev Katoliške cerkve od države podpira 80 odstotkov vprašanih, piše RMX.

RUSIJA — Iz ruske vojske prihajajo pričevanja, da so vojakinje žrtev hudega spolnega nasilja moških kolegov. Oficirji jih silijo, da postanejo njihove “mobilne terenske žene” oziroma spolne sužnje. Mnoge se zaradi preživetja vdajo usodi. V vojaškem žargonu jim pravijo PPZh, kar je besedna igra in aluzija na sovjetski tip brzostrelke.

SLOVENIJA — Političarka in vidna članica Gibanja Svoboda Faila Pašić kazensko preganja odgovornega urednika portala Nova24TV, ker naj bi brez njene privolitve razkrili osebne podatke. Ob tem gre še za enega izmed napadov na svobodne medije predstavnikov oblasti v času “svobode”.

RUSIJA — Ruski predsednik Vladimir Putin se je 16. aprila v Moskvi srečal s kitajskim obrambnim ministrom Li Shangfujem. Soglasno sta pozdravila vojaško sodelovanje med državama in razglasila partnerstvo “brez omejitev”, piše Reuters. Rusija in Kitajska sta se odločili za nadaljnjo krepitev svojih gospodarskih, političnih in vojaških vezi. Mednarodni mediji poročajo o vse večji pojavnosti kitajskih elementov v orožju, ki jih uporablja ruska vojska. Hkrati se v strokovni javnosti pojavljajo ocene, da je Rusija vse bolj podrejeni partner v odnosu, ki so ga sicer skupaj poimenovali “prijateljstvo brez meja”.

SLOVENIJA — Antropologinja Svetlana Slapšak je v svoji nedavni kolumni z naslovom Po poteh pogumnih dokazala, da, kot kaže, brez bruhanja sovražnosti pri njej preprosto ne gre. S slednjim sicer že ni skoparila v času prejšnje vlade, a videti je, da se ji predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janše še naprej prikazuje v nočnih morah. Še posebej v zvezi z dogajanjem na javni RTV Slovenija, kjer želi skupina političnih aktivistov skupaj s podporo aktualne oblasti povsem prevzeti nadzor, da niti slučajno ne bi bilo več prostora za kritiko oblasti, ki ji rejtigi priljubljenosti vztrajno padajo.

FINSKA — Finska obmejna straža je v petek predstavila prvi odsek 200-kilometrske ograje na meji z Rusijo, ki so jo začeli graditi po ruski invaziji na Ukrajino. Finska se je nedavno po daljšem obdobju nevtralnosti pridružila zvezi Nato ter s tem podvojila dolžino meje med Natom in Rusijo na 1.300 kilometrov.

SLOVENIJA — Slovenija se po produktivnosti dela nahaja daleč pod ravnijo Evropske unije. Pa tudi pod povprečjem OECD. Prehitevata nas sosednji Avstrija in Italija. Slovenija potrebuje davčne reforme, s katerimi bo ustvarila spodbudno poslovno okolje, postala privlačna za investitorje ter ohranila visoko izobraženih domačih in privabila tuje vrhunske kadre, ki bi pripomogli k dvigu produktivnosti države. Vendar  vlada Roberta Goloba deluje nasprotno, saj z višanjem davkov ne le omejuje rast poslovnega okolja, ampak ga uničuje.

FRANCIJA — Franciji preti resna grožnja, da postane država tretjega sveta, če ne bo drastično omejila priseljevanja. Nekdanji direktor varnostno-obveščevalne službe DGSE in bivši veleposlanik Pierre Brochand je javnost pozval k popolni spremembi politike priseljevanja, posvaril pred dejstvom, da Francija postaja vse revnejša država in da ji preti državljanska vojna.

image_pdfimage_print