Brali smo

70

SLOVENIJA — Madžarsko tožimo zaradi omejevanja LGBT vsebin; v Ugandi, kjer istospolne pošiljajo v zapor, posvajamo opice. Predsednica državnega zbora je namreč posvojila opico in ji dala svoje ime. Velja tukaj: Nomen est omen.

RUSIJA — Humanitarni aktivisti v Čečeniji so odkrili tajni zapor v mestu Grozni, ki so ga vodili agenti Omon. Našli so orodje za mučenje, ki so ga uporabljali nad zaporniki, da bi iz njih izsilili priznanja.

SLOVENIJA — “Upokojenkam in upokojencem s pokojninami 670 eur za 42 let delovne dobe so danes z dvigom zdravstvenega zavarovanja in prisiljeno RTV SLO naročnino vzeli ENO CELO pokojnino na leto! Medtem ko premišljujete, kaj boste jutri dali na krožnik, pa se Urša Klakočar Zupančič afná med áfnami v Afriki za vaš denar.

ITALIJA — Italijanske oblasti so zaradi okrepljenih migracijskih tokov zadnje dni v celotni državi razglasile izredne razmere. Te bodo trajale šest mesecev. Od petka prejšnjega tedna je na Lampeduso po podatkih obalne straže prispelo približno dva tisoč prebežnikov. Ob tem podpredsednik italijanske vlade Salvini Sloveniji grozi, da naj sprejema migrante, ki jih Italija vrača, v nasprotnem primeru pa bo uveden nadzor meje.

SLOVENIJA — Mestni odbor SDS Maribor je na volilnem kongresu dobil novega predsednika. To je postal Franc Kangler, ki bo odbor vodil naslednja štiri leta. Njegovo izvolitev je na spletu pospremil predsednik stranke Janez Janša, ki je zapisal: »Čestitke Franc Kangler. Veliko dela nas čaka, Maribor si zasluži več.« Izvoljeni so bili tudi člani izvršilnega odbora in nadzorne komisije.

UKRAJINA — Ruske sile zadnje tri mesece skušajo zlomiti ukrajinsko obrambo, vendar neuspešno. Vojaški analitiki menijo, da je le vprašanje časa za ukrajinsko protiofenzivo, na katero se Ukrajina učinkovito pripravlja. Dodatna pomoč je že prispela iz Poljske, prihaja pa tudi iz Danske.

SLOVENIJA — »Podpisani zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se ne strinjamo z izgradnjo kanalizacijskega kanala preko vodovarstvenega območja v Ljubljani in podpiramo odklonilno mnenje Ministrstva za zdravje s stališčem Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede izgradnje kanalizacijskega kanala C0 na odseku med Črnučami in Brodom na severozahodnem delu Ljubljane,« so v pismu, ki ga je posredovala Zdravniška zbornica Slovenije, zapisali zdravniki.

POLJSKA — Neoliberalna skrajna poljska desnica je kljub gospodarskim posledicam pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini naredila pomembne korake Poljske pri dohitevanju bogatejših držav na Zahodu. Poljski BDP na prebivalca glede na povprečje EU, ki je običajno uporabljen kazalnik bogastva države, se je v zadnjih treh letih vztrajno povečeval in s 73 odstotkov leta 2019 narasel na 79 odstotkov leta 2022. Poljska še vedno zaostaja za najbogatejšimi državami EU, kot sta Francija (101 odstotek) in Nemčija (117 odstotkov), vendar dohiteva Španijo, Italijo, Češko in Združeno kraljestvo. Hkrati sta Danska in Romunija zabeležili največjo rast blaginje, najbogatejše države EU pa nazadovanje.

SLOVENIJA — Stopnja zaupanja v delo vlade Roberta Goloba je doživela nov udarec. Ta sicer konsistentno pada že od konca preteklega leta, v javnomnenjski raziskavi, ki je bila izvedena med 18. in 20. marcem pa je bila izmerjena stopnja zaupanja najnižja doslej. »To je -18, kar je za 40 točk manj od najvišje izmerjene stopnje zaupanja junija lani, ko je znašala +22,« so zapisali v Valiconu. Nato je bila izvedena še ena raziskava, ki pa je zabeležila še dodatni padec podpore vladi.

ŠVEDSKA — Mafijski umori, streljanje in eksplozije na Švedskem so v neprestanem porastu že desetletja, leto 2022 pa je prineslo popolno eskalacijo. Po podatkih švedske nacionalne televizije (SVT) je bilo namreč lani s strelnim orožjem ubitih skupno 62 ljudi, 107 pa je bilo v streljanju ranjenih. V veliki večini primerov gre za posledico obračunov kriminalnega podzemlja.

SLOVENIJA — V tednu po 9. aprilu naj bi se nadaljevala pogajanja o delovni zakonodaji. Vladna stran naj bi na pogajanjih še vedno vztrajala pri vpeljavi obvezne božičnice in 30-urnega delovnika. Na mizi naj bi bile tudi spremembe zakonodaje, ki ureja agencijsko delo, na drugi strani pa gospodarstvo vztraja pri fleksibilnejšem trgu dela.

RUSIJA — Kot poroča Financial Times vedno več Rusov emigrira v Dubaj, ki ga mnogi imenujejo “moskovski emirat”. V glavnem gre za bogtaše, ki lahko izvozijo svoj kapital, kupujejo nepremičnine in organizirajo lasten posel. V emiratih so že ustanovili nove šole, ki so namenjene tistim, ki prihajajo iz Rusije. 

SLOVENIJA — Slovenija beleži kar 10,5-odstotni upad trgovine na drobno na mesečni ravni v EU. V evrskem območju se je ta februarja na mesečni ravni zmanjšala za 0,8 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka.

EVROPSKA UNIJA — Industrijska proizvodnja v območju evra je februarja okrevala, na mesečni ravni se je povzpela za 1,5 odstotka. Sicer je rast v uniji po podatkih Eurostata nekoliko manjša, 1,4 odstotna, se je pa med vsemi 27 članicami EU na mesečni ravni Slovenija odrezala najslabše, saj je beležila največji padec.

SLOVENIJA — Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič in vlada kot celota sta se na vse pretege zavzemali za to, da bi jim v primeru odločanja o ustavnosti novele zakona o RTVS, s katerim se obglavlja vodstvo javne RTVS, uspelo izločiti ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča. Želijo namreč na vsak način doseči, da bi šla njihova novela skozi in bi prevladali tisti, ki jih je j***no več. Po besedah upokojenega urednika in novinarja Vinka Vasleta je ustavno sodišče s svojo odločitvijo vladajočim tukaj povedalo, da ne morejo početi, kar si zamislijo in kar si želijo.

RUSIJA — Vse več videoposnetkov dokazuje, da se v Ukrajini dogajajo hudi vojni zločini. Ruski okupatorji so namreč brutalno umorili ujetega ukrajinskega vojaka, to tudi posneli in objavili. 11. aprila zvečer je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek brutalnega umora ukrajinskega vojnega ujetnika. Na posnetku je videti ruskega vojaka, ki je takrat še živemu ukrajinskemu branilcu z nožem odrezal glavo. Z videoposnetkom je seznanjen tudi vodja predsednikovega urada Ukrajine. Le-ta je dejal, da bodo zločinci odgovarjali.

SLOVENIJA — Predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je na seji župana Ljubljane Zorana Jankovića vprašala: “Ali ste v upravnem sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja?” Janković je odgovoril: “Da.” Dodal je, da tožijo sklep Arsa, vendar ni priznal, da nimajo okoljevarstvenega dovoljenja. Kljub ugotovljeni spornosti gradnje kanala C0 na vodonosniku pitne vode glasovalni stroj vladajoče koalicije sklepa o zaustavitvi gradnje ni podprl.

image_pdfimage_print