Brali smo

113

SLOVENIJA — Zgodilo se je v Leskovcu pri Krškem na pokopališču – dogodek si bo starejša oškodovanka dobro zapomnila. Ko je namreč obiskala pokopališče, so do nje pristopile tri mlajše ženske. Dve sta jo prijeli za roke, tretja pa ji je iztrgala torbico z dokumenti in denarnico. Seveda so po dejanju jadrno pobegnile na varno.

KITAJSKA–BELORUSIJA — Na obisku v Beijingu je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko 1. marca podpisal paket 16 dogovorov za obojestransko sodelovanje na industrijskem in tehnološkem področju. Analizatorji sodijo, da bi Kitajci lahko uporabljali Minsk, da bi se izognili zapadnik sankcijam Moskvi.

SLOVENIJA — SDS je vložila nov zakon o štipendiranju, ki bo spodbujal najbolj iskane poklice. »V zadnjem času je manjko poklicev v gostinstvu in turizmu, s predlogom novele zakona pa bi mladi dobili občutek, da jih država spoštuje, zato predlog zvišanja vrednosti deficitarne štipendije. Mlade želimo spodbujati, da se odločijo za poklice, ki jih država potrebuje. Obenem je potrebno nadarjenim, a socialno ogroženim mladim omogočiti enaka izhodišča,« je zakon o štipendiranju predstavil poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Hoivik.

TAJVAN–ZDRUŽENE DRŽAVE — Ameriški State Department je odobril prodajo novih raket Tajvanu v vrednosti 619 milijonov dolarjev. Služile bodo za utrditev zračne obrambe otoka pred možno kitajsko grožnjo.

SLOVENIJA — Sodni zaostanki v Sloveniji so eden od endemičnih izrastkov počasne birokracije. Edina vlada, ki je na tem področju kaj naredila, je bila Janševa prva vlada, ki je s projektom Lukenda dodobra zarezala v sodne zaostanke. Dve desetletji kasneje je stanje zopet porazno. Januarja je pravosodno ministrstvo sporočilo, da pripravlja strategijo prenove pravosodja, Predstaviti so jo nameravali do konca januarja, nato so zopet prestavili na konec februarja, je sporočila ministrica Dominika Švarc Pipan. Smeli načrti, a kot je pri Golobovi vladi že običajno, je vse ostalo pri besedah.

ZDRUŽENO KRALJESTVO–IRAN — Kraljeva mornarica je v Perzijskem zalivu zaplenila tovor orožja, ki so ga tihotapili z iranske obale. Mala broektarka je prevažala predvsem protitankovske rakete in dele neke balistične rakete.

SLOVENIJA — Že pred 15. uro se je 1. marca na Trgu republike v Ljubljani zbrala množica upokojencev iz vse Slovenije, ki zahteva dostojne pokojnine. Po navedbah glavnega govornika protesta Pavla Ruparja, se je zbralo 28 tisoč ljudi.

RUSIJA — Novinarji časopisa Proekt so objavili novo serijo raziskav o “Železnih maskah”. Pripovedujejo o Putinovi “tajni denarnici”. Od leta 2003 je ruski voditelj lastnik ciprske finančne družbe Ermira Consultans Ltd, ki se loteva predrznih dejanj na tržišču. V Valdaju v Rusiji je zgradil tudi “pozlačeni grad” za svojo družino z ženo Alino.

SLOVENIJA — Državni svet je na izredni seji 2. marca z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev.

NEMČIJA — 22. februarja zvečer so na železniški postaji v Nemčiji aretirali dva tuja državljana, saj naj bi na železniške tire potisnila moškega, ki jima ni hotel dati cigarete. Incident se je zgodil na osrednji železniški postaji v Pforzheimu, mestu na jugozahodu Nemčije, žrtev pa je bil nič hudega sluteč 49-letni gospod, piše PZ News.

SLOVENIJA — Največja opozicijska stranka SDS je v DZ vložila interpelacijo. »Interpelacija je poskus klica k razumu za tiste, ki imajo v rokah oblast,« je razloge za interpelacijo vlade pojasnil prvak opozicijske SDS Janez Janša, ki meni, da so poteze Golobove vlade »izjemno škodljive in spodjedajo temelje slovenske države.«

HONG KONG – KITAJSKA — Obsojeni so trije aktivisti Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movement of China, skupine, ki je organizirala Tradicionalno bdenje v spomin žrtev masakra Tianmen. Trije organizatorji so obtoženi, da oblastem niso dali podatkov članov organiacije.

SLOVENIJA — Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je na predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič naslovila dopis, v katerem jo poziva, naj vendar umakne spremenjen zakon o RTV iz zakonodajnega postopka, saj o zakonu z isto vsebino prednostno odloča Ustavno sodišče. Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nedavno modrovala, naj si ji nihče ne upa ugovarjati, saj je pravnica in tako pozna bolje Poslovnik DZ kot številni poslanci, ki svojo funkcijo opravljajo več mandatov. Bila je namreč že večkrat opozorjena na sistematične kršitve predpisov znotraj hrama demokracije.

RUSIJA — Eden glavnih ruskih oligarhov, Oleg Deripaska, je na Ekonomskem forumu v Krasnojarsku zatrdil, »da je glede na glavni tok investicij zdaj prihajal iz Azije, primerno premestiti glavno mesto države v Sibirijo. Kaj naj počnemo z Moskvo, ki jo lahko dosežejo celo zapadne rakete!«

SLOVENIJA — Policijsko poročilo o podnebnem štrajku je zelo povedno. Protest ni bil prijavljen, mladi anarholevičarji pa so množično uničevali tujo lastnino. Popisali so jih kar 48, od tega sta bili dve osebi mladoletni. Prav tako še zbirajo obvestila o ogrožanju prometa. Podnebni štrajk mladih, ki naj bi se borili za čisto okolje, se je izkazal za vse kaj drugega kot protest nezadovoljnih okoljevarstvenikov. Policijsko poročilo je zelo zgovorno, zaradi vdora na Plečnikov štadion pa jih bo ovadil lastnik Joc Pečečnik.

KIRGIZISTAN — V parku Gorkij v Biškeku je potekala protestna manifestacija malih podjetnikov, ki delujejo na glavnih tržiščih dežele. Nasprotujejo. novim davčnim zakonom in zahtevajo, naj bodo davki primerni dohodkom.

SLOVENIJA — Dobili smo namreč namige, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko iz stranke (bojda) na strani revežev prava svetovna popotnica in da je med drugim na državne stroške potovala tudi v Maroko. Viri so povedali tudi, da se na ministrstvu na veliko zaposljuje. Ne le da imajo zdaj dva državna sekretarja (tudi v času hude obremenitve v kovidni krizi je Janševa vlada na MK imela le enega), zaposlovali naj bi tudi redno in izvenkabinetno. Vemo že, da si je ministrica v svoj kabinet sicer poklicala cel kup “svetovalcev”.

JAPONSKA — Umrl je Ryuho Okawa, ustanovitelj sekte ‘Happy Science’, gibanje na osnovi New-age, ki šteje 12.000 privržencev (število je mogoče preveriti). Med kanali spreobrnjencev so tudi risanke in politična strana skrajne desnice, ki zanikajo strahote Druge svetovne vojske.

SLOVENIJA — Zakaj ilegalni migranti ne morejo biti izenačeni z begunci iz Ukrajine: »Pravi begunci, ki ne zlorabljajo pravnega reda države, morajo biti ustrezno oskrbljeni, s čimer v Sloveniji nikdar ni bilo težav. Kar se tiče ilegalnih migrantov, pa imajo samo tri “posebne pravice”, kar vedno ponavljam: prva je, da so aretirani, druga, da so procesirani v skladu z zakonom, in tretja, da so izgnani,« je jasen poslanec SDS Branko Grims.

image_pdfimage_print