Brali smo

31

SLOVENIJA — Minister za obrambo, sicer tudi sam prostovoljni gasilec, Marjan Šarec, je na Facebooku objavil zapis, v katerem je napadel gasilce in njihov protest za višje plače. Poleg tega je omenil še, da je kot mladostnik tihotapil petarde iz sosednje Avstrije.

KITAJSKA — Zaradi zrušenja v enem od premogovnikov v Notranji Mongoliji so najmanj štirje mrtvi in kakih petdeset pogrešanih.

RUSIJA–BELORUSIJA — Center “Dosje” je objavil odlomke dokumenta o “progresivni priključitvi” Belorusije, ki je ušel iz Kremlja. Dokument se ne omejuje na uradne stike z Rusijo, ampak predvideva, da bodo do leta 2030 “harmonizirana” področja politike, obrambe, trgovine in socialne organizacije pod “odločilnim vplivom Moskve.

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI — V Abu Dhabiju so ob navzočnosti raznih oblasti odprli abrahamitsko Družinsko hišo. Slovesnemu odprtju sledijo razne dejavnosti za konec tedna: v petek islamska moltev, v soboto hebrejska in v nedeljo krščnska. Ko bo gradnja dokončana, bodo v Družinski hiši tri kapele: islamska, judovska in kršščanska. Abrahamitdka Družinska hiša je sad obiska papeža Frančiška februarja 2022.

ZDRUŽENI NARODI — Dviganje morske gladine je grožnja za dežele, ki imajo obalna mesta. Najbolj ogrožene so Grenlndija, skandinavske države, Kanada, Panama, Čile, vse tri Gvajane, Poljska,  Nizozemska, Turčija in vsa obalna mesta Indije, Kitajske, Južne Koreje, Japoske, Indonezije. Izvedenci posebej omenjajo London, Kairo, Kopenhagen, New York, Los Angeles, Buenos Aires in Santiago de Chile. Male pacifiške države kot Fidži, Vanuatu in Salomoski otoki bodo izginile pod vodo.

BURKINA FASO — V dveh februarskih napadih džihadistov je bilo pobitih najmanj 70 krščanskih borcev. Vojaškim borcem se pridružujejo tudi civilisti.

SLOVENIJA — Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo dr. Aleša. Mavra “Ukrajina spet joka”. Naslov namiguje na knjižico Alekseja Pelipenka z naslovom “Ukrajina joka”, ki jo izdala leta 1940 ista založba in popisuje trpljenje Ukrajine pod knuto stalinistične Sovjetske zveze.

NEMČIJA — Nemčija je izgnala dva iranska diplomata, potem ko je bil v torek v Teheranu na smrt obsojen nemško-iranski državljan in oporečnik Jamshid Sharmahd, poročajo tuji mediji. Iranski režim je Sharmahda obsodilo načrtovanja terorističnih dejavnosti. Sodili so mu na revolucionarnem sodišču, kjer postopki potekajo za zaprtimi vrati in kjer skupine za pravice pravijo, da si obtoženci ne morejo izbrati svojih odvetnikov ali videti dokazov proti njim.

SLOVENIJA — Nova24tv je dobila informacijo, da se je izbranec Roberta Goloba za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar odločil za razrešitev dosedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Kot kaže obstaja zelo velik strah pred preiskavami Gen-I, kjer je dolga leta stolček predsednika uprave grel Robert Golob.

RUSIJA — Rusija je 21. februarja sklicala sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, posvečeno preiskavi eksplozij Severnega toka. Interese Moskve je zagovarjal kar Raymond McGovern, nekdanji dolgoletni analitik agencije Cie, ki je imel na trenutke nenavadne vložke.  »Bolj star, bolj nor,« se glasi naslov priljubljene domače pesmi iz leta 2001, ki več kot pristaja Raymondu McGovernu, sicer nekdanjemu dolgoletnemu analitiku Cie, ki pa se je na stara leta “prelevil” v proruskega propagandista. Po upokojitvi se je denimo lotil komentiranja za več ruskih medijev v angleščini (Sputnik, Russia Today itd.).

SLOVENIJA — V Judovski skupnosti Slovenije spremljajo že 15 let delovanje Erika Valenčiča. Njegov prikriti antisemitizem je bilo zlasti opaziti, ko je deloval kot pogodbeni sodelavec portala MMC RTV. Pri tem uporabljamo definicijo antisemitizma, kakor jo je sprejelo Ministrstvo za zunanje zadeve RS na podlagi definicije IHRA,” uvodoma pojasnijo v Judovski skupnosti.

BOSNA IN HERCEGOVINA — Bo zadeva v zvezi z diplomo Branka Masleše dokončno dobila svoj epilog in bo končno jasno, zakaj diplome, ki jih je Masleša predložil javnosti, niso imele žiga in podpisov dekana in rektorja? V Bosni in Hercegovini namreč po poročanju STA poteka obsežna preiskava zaradi suma ponarejanja univerzitetnih diplom, pri čemer je državno tožilstvo sporočilo, da so v preiskavi že zaplenili večjo količino denarja in dokumentov ter pridržali več zaposlenih na univerzah.

SLOVENIJA — »Skrb za starejše je prioriteta Gibanja Svoboda,« pravi vladajoče Gibanje Svoboda, čeprav lahko vidimo, kako so upokojenci, še posebej tisti z najnižjimi pokojninami, prepuščeni sami sebi. Visoke cene hrane in vrtoglave cene položnic še posebej ta mesec povzročajo preglavice, ker je bil januar precej hladnejši kot december. Nekateri so namreč dobili januarske položnice za plin, ki znašajo več kot 400 evrov!

HRVAŠKA — Zaradi članstva Hrvaške v šengnu se je januarja število prošenj za azil povečalo za 600 odstotkov. Država se je brezmejnemu schengenskemu območju EU pridružila 1. januarja 2023 in se že spopada z velikimi migracijskimi težavami.

SLOVENIJA — V Kranjski Gori je bila 21. februarja uradno odprtje največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije – Planica 2023. Za 24 kompletov medalj se bodo potegovali športniki iz 66 držav, med njimi 33 Slovenk in Slovencev. Otvoritve se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. Tako so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, hkrati pa objavili fotografije, iz katerih je razvidno, da je Goloba spremljala starleta Tina Gaber.

ZDA — Novinar lokalne televizije na Floridi je bil v sredo ubit med poročanjem s prizorišča predhodnega streljanja v predmestju Orlanda. 19-letni napadalec, ki naj bi zagrešil tudi prvo streljanje, v katerem je umrla ena oseba, je ob vrnitvi na prizorišče zločina ubil novinarja in devetletno deklico v eni od bližnjih hiš.

SLOVENIJA — “Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga“, “Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra“, “Ali zdravstveni sistem lahko preživi brez nas?” so bila sporočila vladi na današnjem protestu delavcev v zdravstveni negi. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi so izpostavili, da so jih na vladi obtožili rušenja plačnega sistema in jim celo grozili.

image_pdfimage_print