Brali smo

46

LJUBLJANA — Po seji vlade so sporočili, da so s sklepom združili Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovili nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Vlada Roberta Goloba je tako uresničila napoved kulturne ministrice Aste Vrečko, da samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve več ne bo. Spomnimo, nekdanji predsednik Borut Pahor je opozarjal na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve, aktualna predsednica pa se za njegovo ohranitev ni zavzela.

ATLANTA — ZDA je že pred meseci pretresla šokantna novica – da je istospolni par iz zvezne države Georgia spolno zlorabljal posvojena sinova. Sedaj pa so na dan prišle še grozljive podrobnosti. Znano je tudi, da sta otroka prodajala tudi drugim gejem in tako mastno zaslužila, da sta si lahko zgradila razkošno hišo.

LJUBLJANA — Brez izvajanja enega samega dokaza je kranjska sodnica zavrnila odškodninsko tožbo zoper Maslešo in ostale akterje krivosodja v zadevi Patria češ da naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci.

RIGA — Zunanji ministri baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve so Nemčijo pozvali, naj Ukrajini dobavi tanke leopard, je 21. januarja sporočil latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs. Do poziva je prišlo dan po srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se zaveznicam glede dobave leopardov ni uspelo dogovoriti.

LJUBLJANA — Vlado je doletela ekonomska resničnost. Upokojenci so vsak dan revnejši, prav tako zaposleni, saj je Golobova vlada vsem – razen privilegiranim – od 1. januarja 2023 znižala plače. Živimo sredi skorajšnje hiperinflacije, ene najvišjih v državah EU, prav tako plačujemo rekordno elektriko in ostale energente. Razpada nam zdravstveni sistem. Poslanci so danes soočili Golobove ministre z bridko resničnstjo “na ulici” – na ne tisti, s katero upravlja tako imenovana civilna družba, ampak tisti pravi ulici, kjer se starši trudijo, da otrokom na mizi ne bi zmanjkalo kruha.

STRASBOURG — Evropski parlament je 19. januarja pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za obravnavo in kaznovanje ruskih zločinov v Ukrajini, vključno s kaznivim dejanjem agresije proti Ukrajini. Rusiji namreč za napad na sosedo ne morejo soditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), saj ta – v nasprotju z Ukrajino – ni njegova članica.

LJUBLJANA — Župan Ljubljane Zoran Janković je mestnim svetnikom odgovoril, da so za probleme v zdravstvu krivi drugi, še naprej pa podpira direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana Antonijo Poplas Susič. Prav tako se upira predlogu, da bi za ljudi brez osebnega zdravnika ustanovili informacijski center.

TALINN — »Da bi Ukrajina zmagala, da bi dobrota zmagala nad zlom, moramo nositi tudi stroške in tvegati. Premagovanje zla namreč zahteva dolgotrajen trud vsakega izmed nas,« je prepričana estonska premierka Kaja Kallas. Estonska vlada je v 19. januarja potrdila odločitev o dodelitvi vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 113 milijonov evrov, poroča ukrajinska nacionalna tiskovna agencija Ukrinform. Gre za največji paket pomoči, ki ga je država dodelila doslej.

AJDOVŠČINA — Ivo Boscarol: Vse, kar Levica govori, da bi se moralo delati, delam jaz, oni pa samo govorijo.

LONDON — Britanski politični vrh uradno izsiljuje Anglikansko cerkev, naj uvede istospolne cerkvene poroke. Poleg tega širi omejitve na področju “konverzijskih terapij”S svojo novo potezo, ki je razjezila nekatere resnične konservativce, ki so še ostali v Torijevski stranki, je vlada premierja Rishija Sunaka napovedala razširitev svoje načrtovane prepovedi “konverzijskih terapij” za homoseksualce na “transspolne” osebe, torej osebe, ki se identificirajo kot osebe nasprotnega spola.

LJUBLJANA — Medtem ko se netrajnostno zelena Urška Klakočar Zupančič doma še vedno na vse pretege trudi upravičiti svoj prestižni let na Dunaj, ki je baje stal manj kot bi plačala za pot z avtomobilom (!?), bruseljski birokrati vneto pripravljajo nove ukrepe za »trajnostno prihodnost planeta«. Po uvedbi emisijskih kuponov za industrijo s CO2 izpusti, ki so v nerentabilnost potisnili naš TEŠ6, bi zdaj trgovanje z emisijskimi kuponi razširili še na cestni promet in ogrevanje stavb. To po domače pomeni, da boste predvidoma od leta 2027 dodatno plačevali za ogljični odtis, ki ga izpuščata vaš dom in avtomobil. Seveda toliko več, če hiše nimate dovolj izolirane in se ogrevate na »okolju neprijazen vir«, vaš avtomobil pa vozi na bencin ali dizel.

BERLIN — Nemčija je odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini. Novico je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Berlin namerava v skladu z odločitvijo dobaviti 14 tankov Leopard 2A6, ki so del domačih vojaških zalog. Hkrati je ostalim državam, ki imajo tovrstne  tanke, dovolil, da jih dobavijo Ukrajini.

LJUBLJANA — Ljubljanski mestni svet se je sestal na prvi izredni seji. Razpravljali naj bi o 13 predlogih sklepov opozicije glede zdravstva, med njimi tudi o zahtevi za zamenjavo vodstva Zdravstvenega doma Ljubljana in direktorice Antonije Poplas Susič, a so možnost za razpravo dobili le člani koalicije in župan Zoran Janković. Preden bi opozicija lahko začela razpravo, je podžupan in svetnik Gibanja Svoboda Samo Logar predlagal, da na podlagi slišanih argumentov koalicije zaključijo razpravo, koalicija pa je nato strumno glasovala za ta sklep in preglasovala opozicijo.

WASHINGTON — ZDA bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 Abrams, je 25. januarja napovedal ameriški predsednik Joe Biden. V govoru v Beli hiši je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji. Zahvalil se je Nemčiji za odobritev dobave tankov leopard in ponovil, da so zaveznice pri obrambi Ukrajine popolnoma enotne.

LJUBLJANA — Bojan Požar v svojem prispevku za Požareport piše o končanju sodne sage, kjer sta državno tožilstvo in generalmajorka Alenka Ermenc, ki jo je zastopala sedanja predsednica države Nataša Pirc Musar, preganjala novinarja Požarja. Saga se je končala z odločitvijo, da se pregon novinarja Bojana Požarja ne dopusti. Alenka Ermenc je postopek po Požarjevih besedah začela na predlog tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca (leta 2019). Pri tem naj bi oba, tako Ermenčeva kot Erjavec, zlorabila OVS, da bi odkrila Požarjeve vire znotraj vojske in policije.

BRUSELJ — Evropska komisija je 17 državam, med drugim tudi Sloveniji, poslala opomine zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz prava EU. Opomini, ki jih je dobila Slovenija, se nanašajo na napotitev delavcev, preprečevanje terorizma in poslovne uporabnike spletnih posredniških storitev. Slovenija je glede direktive o napotitvi delavcev dobila že drugi opomin, medtem ko sta opomina glede ostalih dveh direktiv prva.

LJUBLJANA — »Vladavina neizvoljenih: vse štiri ministrice Vlade RS skupaj na volitvah niso zbrale toliko glasov kot en sam poslanec stranke SDS,« je opozoril predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša in dodal: »Toliko o legitimnosti.«

ALGECIRAS — V napadu v dveh cerkvah v mestu Algeciras na jugu Španije je moški z mačeto ubil cerkovnika in ranil več ljudi. Policija je napadalca že prijela. Med ranjenimi so po navedbah španske televizije RTVE duhovnik in še trije ljudje. Motiv napada za zdaj ni znan, policija pa ne izključuje možnosti terorističnega ozadja. Po navedbah očividcev je mlajši moški najprej vdrl v cerkev San Isidro, ob tem vzklikal “za Alaha” in pozival zbrane, naj prevzamejo islamsko vero. Duhovnika je z mačeto ranil, nato pa stekel v bližnjo cerkev La Palma in tudi tam grozil vernikom.

LJUBLJANA — »Kažem s prstom na Janšo. Tako sem prišel na oblast, da sem kazal na Janšo. Sedaj, ko sem na oblasti, kažem nanj, ker drugega ne znam,« je v tokratni oddaji “Kdo vam laže?” glede sprenevedanja premierja Roberta Goloba v zvezi z afero na Balkanu, kjer se omenja podjetje GEN-I, ki ga je dolga leta vodil Golob, dejal Boris Tomašič.

STOCKHOLM — Evropska unija pripravlja vzpostavitev urada mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini, je po današnjem (27. januarja) neformalnem zasedanju pravosodnih ministrov v Stockholmu povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. To bo po njegovih besedah prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini.

image_pdfimage_print