Nedelja Jezusovega krsta – 8. januar 2023

GLEJTE, MOJ SLUŽABNIK

106

Iz 42,1-4.6-7

Kot prvo berilo nam na praznik Jezusovega krsta služi odlomek iz prvega speva o Božjem služabniku, ki ga najdemo v drugem delu knjige preroka Izaija. Začetne vrstice nedeljskega odlomka vsebujejo opis služabnika: Bog sam izbere svojega služabnika in mu naloži poslanstvo. V bistvu ga s tem označi za svojega pooblaščenca in obenem pove, kakšna je naloga služabnika. Gre za “narode”, torej ljudstva, ki so izven Izraela, torej pogani, “gojjim”. Oni so resnični prejemniki služabnikovega oznanila. Nalogo bo služabnik uresničil na nenavaden način: Narodom bo delil pravico. Torej ne s silo, ampak z vzgojo. Zato naš pesnik poudarja z negativnim predznakom vse tiste, ki hočejo uresničiti svoje poslanstvo z vpitjem in kričanjem.

Nobenega dvoma ni, da smo popolnoma upravičeni razlagati te besede tako, da v Božjem služabniku vidimo Mesija, torej Kristusa. Vedeti pa moramo, da se njegovo poslanstvo ni še izpolnilo do kraja. Je znamenje, kateremu se bo nasprotovalo. In vsi vemo, da se mu nasprotuje že dve tisočletji, sicer ne vedno povsod in ne vedno enako, toda nasprotuje se. Recimo v Sloveniji od leta 1945 dalje. Morda imamo vtis, da nam gre vedno slabše, pa se motimo. Vedno slaše gre njim, ki bi se Božjega služabnika radi znebili. Karkoli store, osmešijo sami sebe. Ko gledam, kaj počenja sedanja vlada, se sprašujem, če ni Bog dal hudiču proste roke, da jih vodi v take neumnosti, saj ne samo, da se smešijo, ampak tudi žagajo vejo, na kateri sedijo.

Kaj je torej naša naloga? Tole. Zavedajmo se, da. je nad nami Nekdo, ki ima v rokah vajeti zgodovine. Ta je poslal svojega služabnika, njega poslušajmo. Molimo za zdravo pamet, da bi med kričanjem njihove reklame in poveličevanja samih sebe slišal tihi glas Božjega služabnika, ki nam sporoča: “Ne boj se, mala čreda!”

image_pdfimage_print