Svet se poslavlja od papeža Benedikta XVI.

Zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl 31. decembra, bodo pokopali 5. januarja, pogrebne slovesnosti pa bo vodil papež Frančišek.

Prvi papež po skoraj 600 letih, ki je odstopil s položaja, je umrl 31. decembra dopoldne v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu. Star je bil 95 let.

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža je od ponedeljka v Baziliki svetega Petra, kjer se verniki lahko poslovijo od njega. »V četrtek, 5. januarja, ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb, ki ga bo vodil sveti oče,« je danes novinarjem v Vatikanu še povedal tiskovni predstavnik svetega sedeža Matteo Bruni.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Benedikt XVI. je želel biti pokopan v nekdanji grobnici Janeza Pavla II. v kripti cerkve svetega Petra. Posmrtne ostanke priljubljenega poljskega papeža so namreč ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Za svetnika je bil razglašen leta 2014.

Po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa. “Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za številne po svetu, ne le v naši državi,” je zapisal na Twitterju.

Benediktu se je poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na Twitterju zapisal, da je z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI. Pohvalil pa je tudi njegova prizadevanja za bolj bratski svet.

Britanski premier Rishi Sunak je sporočil, da je novico o smrti zaslužnega papeža sprejel z žalostjo. “Bil je velik teolog, čigar obisk v Veliki Britaniji leta 2010 je bil zgodovinski trenutek tako za katoličane kot nekatoličane po vsej naši državi,” je zapisal na Twitterju.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. “Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila,” je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost vse cerkvene skupnosti.

Benediktu se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckim na čelu. Označila sta ga za enega od najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja in poudarila, da je cerkev z njegovo smrtjo utrpela veliko izgubo, a bo intelektualna zapuščina Benedikta v njej živela za vedno, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je svoje sožalje izrazila na Twitterju. “S svojim odstopom je dal močno sporočilo. V prvi vrsti je sebe videl kot služabnika Boga in Cerkve,” je zapisala. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je medtem pohvali zavezanost Benedikta nenasilju in miru.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta označil za ugledno versko in državno osebnost ter pomembnega zagovornika tradicionalnih krščanskih vrednot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odzivi tudi iz Slovenije

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v angleščini tvitnila, da je užaloščena ob novici o smrti zaslužnega papeža. “Naj počiva v miru,” je še dodala.

Zaslužni papež Benedikt XVI. je bil po mnenju kardinala Franca Rodeta človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja. Kot teolog to nedvomno zasluži, je za Radio Ognjišče dejal Rode.