Home Zanimivosti Turki so odkrili Ameriko

Turki so odkrili Ameriko

Turški predsednik Erdogand trdi, da Amerike ni odkril Krištof Kolumb, temveč Turki. Kot je zatrdil, se bo zavzel za to, da bodo to učili tudi v šolah. »Če bi bila zgodovina znanosti napisana objektivno, bi vedeli, da je islamski prispevek k zemljepisu veliko večji, kot se mu pripisuje zdaj,« je pozneje razložil v televizijskem intervjuju. 

Erdogan je zatrdil, da so tri stoletja pred Kolumbom Ameriko odkrili islamski raziskovalci. Pri tem se je skliceval na to, da naj bi Kolumb v dnevniku ob pristanku na obalah Kube omenil mošejo. O tem je prvi leta 1996 pisal zgodovinar Youssef Mroueh, a so drugi zgodovinarji njegove trditve zavrgli, ker je Kolumb s tem metaforično opisal pokrajino. Toda Erdogan je v svojem nagovoru kljub vsemu vztrajal, da je to res in da »temu pritrdi vsak spoštovan znanstvenik.« Razložil je še, da ljudje tega ne sprejmejo, ker »ne verjamejo, da muslimani lahko dosežejo kaj takega. Tako kot ne verjamejo, da so lahko njihovi predniki nesli ladjo po kopnem prek Zlatega roga.« S tem je mislil na otomanskega sultana Mehmeda II., ki naj bi na ta način osvojil Konstantinopel.

Komentar uredništva: Hrvaški pregovor pravi: Što se babi htilo, to se babi snilo (kar si je baba želela, to se ji je sanjalo).

Exit mobile version