Brali smo

83

TEHERAN — Iran je v letu 2022 izvršil najmanj 504 smrtne obsodbe, kar je dosti več kot prejšnje leto in potrjuje vedno bolj pogosto uporabo smrtne kazni. Zadnje štiri usmrtitva so bile 4. decembra zaradi “kolaboracionizma z Izraelom”.

LJUBLJANA — Mitja Iršič o lekciji referendumov: Socialistom bo zmanjkalo denarja, desnica se mora le konsolidirati, udobno namestiti z vrečko pokovke in uživati v šovu.

KIJEV — Po navedbah ruskih uradnikov so bili otroci z okupiranih območij Ukrajine novembra odpeljani v taborišče v Čečeniji na “vojaško-domoljubno” usposabljanje. Otroci so bili označeni kot “socialno težavni” in določeni za “prevzgojo”.

LJUBLJANA — Jan Škoberne, nekdanji poslanec stranke SD, je na Twitterju opozoril na dejstvo, da bi se ob ravnanju vlade Roberta Goloba že zdavnaj kolesarilo – če bi to seveda bila vlada Janeza Janše. Tako pa ob spreminjanju dacarjev v tajne agente, političnem vmešavanju v policijo in ob polmilijardni dokapitalizaciji, ki gre iz žepov davkoplačevalcev, očitno še naprej plešemo.

VILNIUS — Litva v zadnjem času na meji z Belorusijo beleži manj nezakonitih prehodov meje migrantov. Glavni razlog za to je postavitev ograje in namestitev elektronskega nadzornega sistema, so danes za litovski radio povedali upravitelji litovske mejne postaje Kapčiamiestis in dodali, da pomembno vlogo pri tem igra tudi hladno zimsko vreme. Zanimivo, da slovenska vlada trdi drugače.

LJUBLJANA — Kot kaže ni le minister za zdravje Danijel Bešič Loredan tisti, ki ga ljudje zapuščajo. Na plano je namreč prišla informacija, da predsednico Državnega zbora RS in vidno članico Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič zapušča njena svetovalka Jasna Julija Žontar. Kot kaže v vladnih vrstah le ni vse tako idealno in “super fajn”, kot nas želijo prepričati s pomočjo poročanja osrednjih medijev.

KABUL — Potem ko so talebani naznanili povratek kazni, ki jih predpisuje šarija, so izbršili prvo usmrtitev v javnosti. Ustrelili so človeka, ki je bil obtožen umora. Streljal je njegov oče. Navzočih je bilo več deset študentov koranskih šol in številni civilisti.

LJUBLJANA — »Odpravili so janšizem in uvedli kaos,« so na družabnem omrežju naslovili trenutno stanje slovenskega zdravstva. Po načrtu ministra Danijela Bešiča Loredana in vlade Roberta Goloba naj bi brez dežurnega zdravnika in nujne pomoči ostali v kar 28 krajih po Sloveniji. Mediji tudi poročajo, da bi kritično pomanjkanje kadra lahko pripeljalo do tega, da bi vrata zaprli nekateri zdravstveni domovi – nekaj podobnega se je že zgodilo v ZDL Polje, čeprav je ljubljanski župan pred volitvami obljubljal, da do tega ne bo prišlo.

ZAGREB — Notranji ministri EU so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023. Poleg tega bo prevzela tudi evro. Usoda Romunije in Bolgarije, ki si prav tako prizadevata priti v schengensko območje, za zdaj še ni znana. Avstrija odločno nasprotuje članstvu obeh.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba se rada širokousti, kako naj bi trdo garala v boju zoper draginjo in energetsko krizo in delala vse, kar je v njeni moči. Med drugim je bilo mogoče slišati hvalisanje, kako niso pozabili niti na upokojence. Marsikdo je tako na račun bombastičnega poročanja dobil občutek, da je prišlo do stalnega zvišanja pokojnin. Resnica pa je povsem drugačna, saj bo upokojence že januarja na računu pričakala nižja pokojnina kot v mesecu decembru.

ABU DHABI — Potni list Združenih Arabskih Emiratov je najboljši na svetu. Z njim je mogoče vstopiti brez vize v 121 držav, v nadaljnjih 59 pa je mogoče dobiti vizo ob prihodu.

LJUBLJANA — Rep med noge! Enkrat smo že poročali, da je predsednik vlade Robert Golob izognil soočenju z Janezom Janšo. Zdi se, da se je tudi 14. decembra pripetilo nekaj podobnega. Prihod predsednika vlade v Odmeve naj bi v njegovem kabinetu potrdili že v ponedeljek, nato pa v zadnjem hipu, ponovno, odpovedali. Zakaj? Po naših podatkih se je Golob hotel izogniti neprijetnim vprašanjem, hkrati pa mu je propadel plan uzurpacije RTV.

HANOI — Vietnam se je odločil prekiniti svojo odvisnost od ruskega orožja, staro mnogo let. Svoje doma izdelano orožje bo začel izvažati v Afriko in Azijo in morda celo v Rusijo. Zaradi napetosti s Kitajsko je Vietnam eden od 20 glavnih svetovnih kupcev orožja za okrog milijardo evrov na leto.

LJUBLJANA — Ob spremljanju govora premierja Roberta Goloba v evropskem parlamentu, je bilo znanega slovenskega novinarja Bojana Požarja podobno sram kot v času znamenite blamaže Alenka Bratušek, ko je kandidirala za evropsko komisarko. Požarjevi oceni pritrjujejo analitiki in publicisti tako levega, kot desnega svetovnega nazora.

BRUSELJ — EU gre proti koncu svobode: Bruselj uvaja omejitev plačil z gotovino na 10 tisoč evrov. Evropska unija uvaja nove regulacije, ki bodo prepovedali transakcije nad 10.000 evrov. To je nov korak k brezgotovinski družbi in večjemu nadzoru nad prebivalstvom EU.

LJUBLJANA — V SDS se je letos včlanilo že 1.500 novih članov. Slavnostnega sprejema so se 13. decembra udeležili tudi generalni sekretar stranke mag. Borut Dolanc, predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl, predsednica Kluba seniorjev in seniork Mojca Škrinjar, predsednica Ženskega odbora Alenka Jeraj in predsednik stranke Janez Janša.

DUNAJ — V Avstriji se je zaključilo sojenje trem afganistanskim prosilcem za azil, ki so lansko leto junija brutalno posilili in umorili trinajstletno dekle Leonie v svojem stanovanju na Dunaju, zatem pa njeno truplo odvrgli v bližnji park. Glavni osumljenec, star 24 let, je bil spoznan za krivega umora in obsojen na doživljenjski zapor, druga sostorilca, stara 20 in 19 let, pa sta bila spoznana za kriva umora iz malomarnosti, ker nista poklicala reševalcev, ko je postalo jasno, da je Leonie bil vsiljen prevelik odmerek mamil. Kot soudeleženca umora sta bila obsojena na 19 in 20 let zapora.

NOVO MESTO — Na novomeškem okrožnem sodišču bi morali 13. decembra začeti glavno obravnavno v kazenskem pregonu nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, a se to ni zgodilo. Pogačnik je namreč predlog za pregon umaknil.

LJUBLJANA — Nepoznavalec slovenskih razmer bi po čustvenem nagovoru Uroša Slaka v oddaji 24ur Zvečer imel občutek, da je slovenska medijska scena dobila vest. Slak je okrcal civilno družbo, češ aktivirali ste se v času Janševe vlade, zdaj pa, ko se Golob brutalno vtika v kadriranje specifičnih strokovnih policijskih položajev, ste tiho. Tisti, ki spremljamo domačo sceno, pa vemo, da gre le za dva “klana” levičarjev, ki se borita za svoj kos “pogače”.

WELLINGTON — Nova Zelandija je sprejela zakon, ki prepoveduje prodajo tobaka rojenim po 1. januarju 2009. Namen zakonodaje je, da se prepreči, da bi ljudje sedaj stari do 14 let kadar koli lahko kupili cigarete.

LJUBLJANA — Medtem ko se slovenska politična scena ukvarja s škandali zaradi predsednika vlade, ki skuša ustanoviti svojo para vojsko, se laže v Državnem zboru in zahteva odstop specifičnega načelnika PU Nova Gorica, se novoizvoljena predsednica, ki je obljubila, da bo “gledala v prihodnost” in “se bo vedno oglašala ob družbenokritičnih dogodkih”, ukvarja z vračilom odlikovanj iz leta 1993, medtem ko o aktualnih kritičnih dogodkih molči, n. pr. o vprašanju “Ali je primerno, da predsedniku vlade in ministru navodila daje pravnomočno obsojen človek, ki nima varnostnih potrdil niti uradne funkcije znotraj državnega sistema?” Mnenje dr. Boruta Rončeviča: »Ženska verzija Danila Tütka. Žal.«

BRUSELJ — Voditelji EU so 15. decembra na vrhu v Bruslju Bosni in Hercegovini pričakovano podelili status kandidatke za članstvo v povezavi. Pri tem so podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so ob pozivu k podelitvi statusa poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije.

LJUBLJANA — Robert Golob je izdelek medijev. Pripravljen, zapakiran in dostavljen javnosti, lačni antijanšizma. O njem je bio v okviru predvolilne kampanje nemogoče prebrati kakšno negativno vest. Ko sta Planet TV in ena sama ekipa znotraj RTV Slovenija začela preiskovati nenavadne posle na Gen-I in dejstvo, da je podjetje, ki ga je vodil, financiralo eno glavnih novinarskih protagonistk proti Janševi vladi, so se iz drugih medijskih logov vrstile obtožbe, da gre za senzacionalizem. O tem na Pop TV in Odlazkovi hobotnici niste mogli prebrati prav nič. Letni časi se menjajo, razpoloženja medijev pa tudi. Videti je, da je odprta sezona lova na Goloba.

image_pdfimage_print