Brali smo

38

LJUBLJANA — Predsednica z rolls-roycem in rusko dačo, tako so v tujini opisali Natašo Pirc Musar. Raziskovalci javnega mnenja tokrat niso udarili mimo. Nova predsednica z znamenitim vozilom in zanimivimi nepremičninami spominja na tradicije Josipa Broza, ki je tudi imel rolls-royca, pa še brunarico na Brdu pri Kranju.

BOVEC — V globinah Kaninskega pogorja so v minulih letih opravili številne jamarske in hidrološke raziskave. Predstavili so jih na novinarski konferenci 25. novembra v Bovcu, posvečeni tudi 60. obletnici prve jamarske odprave na območju. Po zadnjih ugotovitvah je na Kaninu več kot desetina vseh na svetu znanih jam, ki sežejo več kot 1000 metrov v globino.

LJUBLJANA — Neverjetno! Centri za socialno delo prelagajo delo na humanitarne organizacije, medtem ko se Mesec raje ukvarja z nacionalizacijo.

BRUSELJ — Medtem ko se Ukrajinci pripravljajo nanajzahtevnejšo zimo po 2. svetovni vojski, je Evropski parlament s simbolično gesto izrazil podporo Ukrajini in z resolucijo Rusijo razglasil za državo, ki sponzorira terorizem ter se sama poslužuje terorističnih prijemov. Resolucijo je podprlo 494 poslancev, tudi vsi štirje iz Slovenije, ki prihajajo iz vrst Evropske ljudske stranke. Proti je bilo 58 poslancev, vzdržanih pa 44, med drugim oba slovenska poslanca Socialnih demokratov, Nemec in Brglez. Grošelj in Joveva nista glasovala.

LJUBLJANA — Plešimo, vsak dan smo revnejši! V EU inflacija pada, v Sloveniji raste – hrana dražja za skoraj 20 odstotkov, Golob pa je še vsem znižal plače.

MOSKVA — Kremeljski vladni glasnik Dmitrij Peskov je izjavil, da Rusija rada sprejema napore raznih tujih držav, predvsem vatikanskih, da bi dale možnost začeti mirovne sporazume z Ukrajino. Je pa poudaril, da glede tega ni nobenih formalnih stikov med Moskvo in Svetim Sedežem.

LJUBLJANA — Začenja se pogrom nad podjetniki: Mesec ustanavlja direktorat za nacionalizacijo zasebne lastnine. Direktorat naj bi bil zadolžen za pisanje zakonodaje, ki bi lastnike lažje “olajšala” za lastništvo in omogočila oblikovanje finančnega mehanizma, prek katerega se bodo financirali odkupi s strani delavcev. Vse kaže, da gre za prikrit način (ali prvi korak) nacionalizacije zasebne lastnine.

BRUSELJ — »Žalostna realnost. Gospe, ki se bodo javile na ta oglas, bi lahko enako delo opravljale doma – za slovenske upokojence. Ampak mi, žal, dolgotrajne oskrbe nimamo tako urejene kot Avstrija. In še dolgo je ne bomo imeli. Oglas iz novembrske številke revije za starejše Vzajemnost,« je bila kritična evroposlanka Romana Tomc.

LJUBLJANA — Zdravstveni minister grozil zdravniškemu sindikatu s “totalno vojno”. Golob se sedaj izmotava: »Prevladala so čustva.«

HERSON — Ženske iz Hersona so se izpovedale, kako okrutno je okupator ravnal z njimi. Ruski vojaki so jih mučili z elektroški, če so ukrajinski vojski posredovale informacije o poziciji sovražnikovih vojsk. Aretirane pa so bile celo za poslušanje ukrajinske glasbe.

LJUBLJANA — »Očitno drvimo v policijsko državo. Danes sta mi dva kriminalista izročila vabilo glede kazenske ovadbe, ki jo je v zvezi s STA vložila Pravna mreža oziroma Nataša Pirc Musar,« je sporočil aktualni direktor TV Slovenija Uroš Urbanija in dodal, da jih bizarno očitno zanima, zakaj je izpolnjeval pogodbene obveznosti, ki jih je imela STA do Ukoma. Zakaj jih nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič ni izpolnjeval, jih po drugi strani ne zanima.

BEIJING — Kitajski roboti na Twitterju z vsiljivo neželeno vsebino vključno s pornografijo blokirajo dostop do širjenja informacij o množičnih protestih proti zaporam zaradi koronavirusa po vsej državi. Opozorilo o vmešavanju kitajske vlade v Twitter se je pojavilo, ko je konec tedna po kitajskih mestih izbruhnilo na desetine protestov kot odraz razočaranja nad strogo covidno vladno politiko.

LJUBLJANA — Težavam ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki še naprej uživa zaupanje premierja Roberta Goloba, kot kaže, ni videti konca, sedaj ga je namreč po poročanju časnika Delo zapustila celo tajnica. Ker še zdaleč ne gre za prvo menjavo v ministrovem najožjem krogu, kaže, da so stvari še bolj napete, kot bi morda kdo predstavljal.

KIJEV — Na nedavnem obisku ministra Marjana Šarca v Kijevu se ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov z njim ni udeležil uradnega fototermina. Razlog pa naj bi bil nedavno glasovanje poslancev levice v Evropskem parlamentu, ko niso podprli resolucije proti Rusiji.

BRUSELJ — Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da komisija predlaga ustanovitev posebnega sodišča, ki bi pod okriljem ZN preiskovalo in preganjalo rusko agresijo na Ukrajino. Pozvala je tudi, naj se sredstva, ki jih je EU s sanacijami odrekla Rusiji, uporabijo za obnovo Ukrajine.

KIJEV — Ukrajinske vojaške službe nadaljujejo s preiskavami pravoslavnih cerkva, ki so vezane na Moskvo, kjer so našli propagandistični material, ki zanika obstoj ukrajinskega ljudstva, jezika in kulture. Preiskave ciljajo na semenišče v Počajevu in na cerkve v škofiji Ivano-Frankivsk, ki se diklarirajo kot pripadnice moskovskega patriarhata.

BERLIN — Nemški poslanci so 30. novembra po 90 letih sprejeli resolucijo, s katero so stradanje oziroma gladomor milijonov Ukrajincev pod sovjetskim voditeljem Josipom Visarionovičem Stalinom razglasili za genocid. Resolucijo, ki je bila sprejeta s širokim konsenzom, je pozdravil tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in opozoril, da Rusija danes z uničevanjem kritične infrastrukture ogroža civilno prebivalstvo Ukrajine.

ZAGREB — Tudi na Hrvaškem se najdejo jugonostalgiki – le da jih tam policija kaznuje. 47-letnika, ki je v torek na svoji hiši v Jakšiću pri Požegi izobesil zastavo nekdanje Jugoslavije, je policija ovadila, ker je žalil moralna čustva državljanov.

LJUBLJANA — Potem ko so poslanci koalicijskih strank Levice, SD in Gibanja Svoboda odločili vsem znižati plače s sprejetjem novele zakona o dohodnini, je Državni svet RS sedaj izglasoval odložilni veto. Takšna odločitev je padla, ker velja prepričanje, da se v tako zaostrenih razmerah, ki smo jim priča, ne bi smelo hiteti z ukinitvijo postopnega dvigovanja splošne olajšave, ki posledično prinaša višje neto plače za vse.

STOCKHOLM — Raziskava iz leta 2018 razkriva, da so skoraj vsa skupinska posilstva na Švedskem zagrešili migranti. Štirje eritrejski migranti so bili nedavno obtoženi posilstva 40-letnice konec junija v gozdu v Flemingsbergu, vsem moškim zdaj grozi zapor in deportacija.

LJUBLJANA — Notranja ministrica Tatjana Bobnar je napovedala odstop s funkcije notranje ministrice. Odstopno izjavo bo podala po vrnitvi iz Bruslja. Hkrati je ministrstvo za notranje zadeve vladi že poslalo pojasnila o političnih pritiskih, ki jih je na generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na samo ministrico Bobnarjevo izvajal Golob.

DUNAJ — V Avstriji že dneve divja nenavaden spor o voščilu oziroma pozdravu. Avstrijski socialdemokrati želijo po besedah Avstrijske ljudske stranke vsem na Dunaju preprečiti pozdrav “Grüß Gott”, kar bi po slovensko prevedli “bogdaj”.

WASHINGTON — Vodja SDS Janez Janša se v Washingtonu udeležuje več srečanj konservativcev, med drugim foruma Globalnega zavezništva desne sredine (IDU). Ta ga je avgusta imenovalo za častnega člana svetovalnega odbora. Forum IDU vsako leto združuje konservativne politike iz sveta, ki razpravljajo o aktualnih problemih. Janez Janša se je v četrtek udeležil razprave o vojni v Evropi in obnovi ozemeljske celovitosti Ukrajine ter glede na objavo na Twitterju govoril o nujnosti nadaljnje širitve zveze Nato. Golob lahko samo sline cedi.

LJUBLJANA — »Danes je postalo povsem jasno, da je vprašanje migracij nekaj, kar se ne more reševati na posamičnem nivoju. Migracije po balkanski poti so postale velik problem cele Evrope, razlogi za to pa so večplastni,« je predsednik vlade Robert Golob očitno priznal, da je rušenje ograje nesmiseln ukrep, če se migracij ne da reševati na posamičnem nivoju.

DŽAKARTA — 12. decembra 2022 so potrdili zakon, ki kaznuje seks izven zakona. Kazni gredo do enega leta zapora. Zakon velja za domačine in tujce. Podjetniki se boje, da bo to povzročilo krizo turistične podobe dežele.

LJUBLJANA — V oddaji Intervju je profesor s Fakultete za družbene vede dr. Igor Lukšič, nekdanji minister za šolstvo in predsednik stranke SD komentiral zadnje dogajanje v slovenski politiki. »Problem SDS in Janeza Janše je ta, da je to tako močna grupacija, edina v Sloveniji, da ogroža vse ostale. Zato vse ostale kličejo vkup, da bi omejili to njegovo moč, ki je ne znajo ustaviti.«

image_pdfimage_print