Brali smo

35

KIJEV — Ukrajina je kmalu po izjemni osvoboditvi mesta Herson začela na meji z Belorusijo graditi obmejni zid. Do gradnje je prišlo po dolgi seriji neosnovanih, na trenutke relativno komičnih obtožb beloruskega predsednika Lukašenka, da Ukrajina pripravlja napad na Belorusijo. Slednja je vse od začetka Ruske agresije na Ukrajino tej aktivno pomagala tako, da ji je omogočila manevre na lastnem ozemlju, rotacijo in počitek njenih vojakov, z beloruskega ozemlja pa naj bi na Ukrajino poleteli tudi ruski izstrelki. Zaenkrat je na meji med državama zrastlo približno 3 kilometre zidu.

LJUBLJANA — V času, ko državo vodi elektro guru, najmanjša mesečna proizvodnja električne energije v 19 letih. Mesečna proizvodnja električne energije v Sloveniji je bila oktobra ob obsežnem remontu Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in izklopu Termoelektrarne Šoštanj iz elektroenergetskega sistema najmanjša v zadnjih 19 letih, medletno je upadla za več kot polovico, je objavil statistični urad. Je bila pa tudi poraba v medletni primerjavi za desetino manjša.

MOSKVA — Mobilizacija je v zadnjih dveh mesecih vzelo 100 družinam može in očete, od katerih jih je najmanj 15 z več kot tremi otroci. Do zdaj so našteli 159 otrok, ki so ostali brez očetov, ki so žrtve umrljivosti, ki je v 23,5 dneh od vpoklica pod orožje in odhoda na ukrajinsko fronto.

LJUBLJANA — Vse pohvale nekdanji vladi Janeza Janše v tujih medijih je nekaj, o čemer v naših samooklicanih “neodvisnih” medijih ne boste mogli zaslediti, saj bi pohvale prejšnji vladi škodile “ugledu” (če temu lahko tako rečemo) sedanje vlade. Tudi v primerih, ko novinarji pred očmi javnosti kršijo zakon, so vsi tiho. Kar je zanje koristno, o tem poročajo, ostalo enostavno ignorirajo, hkrati pa zatrjujejo, kako “strokovni in celoviti so”.

KIŠINJEV — Moldavija prosi Zapad za pomoč, da bi se soočila z dramatično energetsko situacijo v deželi kjer se je cena plina povečala sedemkrat, elektrike pa štirikrat. Ljudje ne morejo plačati računov. Kot pravi predsednica Marie Sandu, bodo Moldavci to zimo samo za ogrevanje porabili 65% svojih dohodkov.

BRUSELJ — Parlamentarna skupščina zveze Nato je Rusijo prepoznala kot teroristično državo. Vseh 30 držav članic je namreč podprlo predloge ukrajinske delegacije. Ob tem pa se zavzemajo še za ustanovitev posebnega tribunala za ruske vojne zločine.

KIJEV — Dobršen del Ukrajine je pobelil sneg, kar pa je za tamkajšnje prebivalstvo, pa tudi za vojsko, daleč od zimske idile. Zima namreč prinaša nizke temperature in kljub temu, da smo v poznem poletju z optimizmom pisali o sorazmerni normalizaciji življenja v večini države, bo “šlo za golo preživetje”, kot se je izrazil regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo, Hans Kluge.

KABUL — Talebani so javno bičali 12 oseb, med njimi nekaj žensk obtoženih prešuštva. Bičanje je bilo na stadionu mesta Pul-e-Alam v provinci Logar. Novinarjem  dostop ni bil dovoljen. Tiste, ki so skušali širiti slike ali filme, so zaprli.

BEIJING — Izvoz iz Kitajske v Rusijo se je povečal za okrog 13%, za 60 milijard dolarjev. Gre predvsem za stroje, kamione in avtomobilske gume, padel pa je izvoz pametnih telefonov in računalnikov in sicer večinoma tistih, ki uporabljajo napredno tehnologijo.

LJUBLJANA — Luka Mesec in matematika res ne gresta skupaj. To se je ponovno pokazalo med referendumsko debato 24. novembra na temo zakona o vladi, ko je koordinator oz. de facto predsednik Luka Mesec zatrdil, da se bo v letošnjem letu za reševanje nepremičninske problematike namenilo 25 milijonov evrov. Kako? Gradilo se bo stanovanja, s stroškom 7 evrov na kvadratni meter. Zveni absurdno? Zgolj zato, ker je.

VATIKAN — Papež Frančišek je pri splošni avdienci v sredo, 23. novembra, dejal,  da Ukrajinci danes zaradi agresije trpijo in primerjal rusko vojno v Ukrajini s strašnim genocidom v 30. letih 20. stoletja, ko je sovjetski voditelj Josef Stalin v državi povzročil lakoto.

LJUBLJANA — V obraz se vam posmehujejo: Najprej se pretvarjajo, da niso odvzeli denarja za dolgotrajno oskrbo, potem pa trdijo, da to ni povezano z ilegalci!

MOSKVA — Ruska duma je 24. novembra sprejela nov zakon, ki prepoveduje kakršnokoli izražanje LGBT itd. identitete. To vključuje tudi področja tiska, spleta in ostalih možnih načinov izražanja. Rusi želijo s tem ohraniti tradicionalne ruske vrednote in se obraniti pred vplivom vzhoda.

LJUBLJANA — Med vsemi ostalimi volitvami in referendumi potekajo tudi posredne volitve v Državni svet. Med 22 sedeži, ki jih od 40 zasedajo predstavniki lokalnih interesov je po trenutnih neuradnih rezultatih več kot tretjino (8) zasedla SDS. Enako število je tudi kandidatov, ki si člani sveta že bili v dozdajšnjem mandatu.

BEIJING — Po vsej komunistični Kitajski so izbruhnili nasilni protesti kot odziv na odločitev vlade, da ponovno uvede ukrepe za zapiranje zaradi koronavirusa. Le-ti so spet začeli veljati ob skokovitem porastu števila okužb s koronavirusom. Se maje celo komunistična partija?

LJUBLJANA — Projekt avtocestne policije je praktično takoj po državnozborskih volitvah in menjavi oblasti padel v nemilost nove vlade. Policija je za Primorske novice sedaj potrdila, da je avtocestna policija dokončno ukinjena, uslužbenci in policisti pa so večinoma premeščeni na postaje prometnih policij.

VARŠAVA — »Poljska ne bo sprejela diktatov evropskih institucij,« je po poročanju poljskih medijev zatrdil minister za EU zadeve, enakega mnenja je namestnik poljskega kmetijskega ministra Janusz Kovalski, ki pravi, da so odločitve o poljskih zakonih izključno zadeva Poljske in dodal, da želi EU izvesti federalistični načrt brez neodvisnih držav, kjer bi odločitve o zakonih, davkih in naložbah sprejemali v Bruslju.

LJUBLJANA — Koprski policisti so čez vikend 27. novembra zabeležili nov val ilegalnih migrantov. Na meji med Slovenijo in Hrvaško se je pojavilo kar 290 ilegalcev. Dodatnih deset so jih zabeležili v Celju, 191 v Novem mestu in enega v Mariboru. Skupaj jih je bilo torej 492. Ob vsem tem se ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar očitno ne zaveda razsežnosti problematike, saj jih tako na domačem kot na tujem političnem parketu vztrajno zanika.

BUDIMPEŠTA — Zaradi navala ilegalnih migrantov iz Azije in Afrike v Evropo postaja tihotapstvo vse donosnejši posel. Tako zelo, da so tihotapci streljali na policiste. Med lovom na madžarski avtocesti so domnevni iraški tihotapci z ljudmi streljali na policijo. Na koncu jih je aretirala in razorožila protiteroristična enota.

LJUBLJANA — Dan po referendumu se je ples začel. Potem ko so volivci odločili, da bodo starejšim zmanjšali obseg pravic iz dolgotrajne oskrbe, vzpostavili mnenjsko enoumje na RTV in postali evropski prvaki po številu resornih ministrstev, so se poslanci Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice odločili vsem znižati plače. Proti posegu v denarnice davkoplačevalcev se je izrekla SDS, NSi se je glasovanja vzdržala.

BANGKOK — Kot pravijo uradni podatki, opravijo na Tajskem letno 300.000 splavov, pa samo 15.000 v zdravstvenih zgradbah. Lani so spremenili zakon o prekinitvi nosečnosti in ga razširili do dvanajstega tedna nosečnosti.

VELENJE — »Asta Vrečko veselo pozira pred enim najbolj podlih komunističnih diktatorjev 20. stoletja. To je pogosta tema slovenske skrajno leve vlade,,« je na Twitterju zapisal analitik Mitja Iršič in dodal, da je to tisto, kar podpirajo evropske poslanke, ki slovenski levici izkazujejo podporo, s tem pa očitno tudi nekdanjemu komunističnemu totalitarnemu sistemu. Asta Vrečko kaže svoje skrajno levo držo po vzoru socialnih demokratov, ki so se šli klanjat Kidriču. Poklonila se je Titu v Velenju.

LJUBLJANA — »Pisni dokazi Ministrstva za zdravje. Danijel Bešič Loredan je srhljivo grozil zdravnikom z objavo zaupnih osebnih podatkov, ker mu je Golob ukazal totalno vojno,« je sporočil Bojan Požar. Pisanju raziskovalnega novinarja Bojana Požarja je pritrdil tudi mladi infektolog Federico V. Potočnik: »Kot zdravniku se mi zdi, da je odnos te vlade do nas in do pacientov, ki jih oskrbujemo, vreden gnusa. Ne samo, da so hudo nesposobni in je sistem vse bližje zlomu, po novem tudi grozijo in izsiljujejo, če ne pristanemo na njihove nesprejemljive pogoje dela.«

MINSK — Nepričakovano umrl beloruski zunanji minister Makej, ki je kritiziral Rusijo: V ponedeljek bi se moral srečati z Lavrovom

LJUBLJANA — »Na teh referendumih ni zmagovalcev, saj ljudje zaradi rezultatov niso pridobili prav ničesar. Bodo pa zaradi slabih vladnih zakonov številni pridobljene pravice izgubili. Največ bodo izgubili najšibkejši – starejši, invalidi ter ostali, ki potrebujejo pomoč drugih, ker se jim najmanj za leto dni umikajo pravice o dolgotrajni oskrbi,« je poslanec Zvone Černač komentiral rezultate referendumov.

ZAGREB — Hrvaška pošta ni odobrila prošnje za izdelavo priložnostnega poštnega žiga s podobo nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Prošnjo sta vložili zvezi antifašističnih borcev in antifašistov ter društev Josip Broz Tito Hrvaške ob 130. obletnici njegovega rojstva.

image_pdfimage_print