Brezmadežno spočetje Device Marije – 8. december 2022

SOVRAŠTVO BOM NAREDIL MED TVOJIM ZARODOM IN ZARODOM ŽENE

54

1Mz 3,9-15,20

Preden se lotimo starozaveznega besedila na praznik Brezmadežne, nam mora biti jasno, kaj pravzaprav praznujemo. Mnogi namreč Marijino brezmadežno spočetje spravljajo v zvezo s spočetjem Jezusa, kot je napovedal angel: »Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus« (Lk 1,31). To napoved praznujemo na dan Gospodovega (včasih smo rekli Marijinega) oznanjenja 25. marca, ki je devet mesecev pred Jezusovim rojstvom 25. decembra (pustimo zdaj ob strani vprašanje, če se ti datumi skladajo z omenjenimi dogodki). Jasno je, da na Jezusu, Božjem Sinu, ni moglo biti nobenega madeža, kaj šele greha. To spočetje je bilo nadnaravno, saj pri njem moški ni imel nič opraviti, ampak je bilo delo Svetega Duha. Pri Marijinem brezmadežnem spočetju pa gre za naravno spočetje Marije, ki je bilo delo njenih staršev, ki jih častimo kot Joahima in Ano. Tako bi morala Marija prinesti s seboj tudi madež, ki je posledica nepokorščine prvih staršev v raju, ki je delež vsakega njihovega potomca. Tega madeža pa je bila Marija po posebnem Božjem posegu obvarovana, kar je tudi predmet verske resnice, ki jo je razglasil papež Pij IX. leta 1854.

Praznično starozavezno besedilo iz Prve Mojzesove knjige nam razlaga, kako je prišlo do greha nepokorščine prvih staršev, kar je povzročilo madež, ki ga vsak človek prinese na svet. Navadno ga imenujemo izvirni greh, kar pa drži samo za prve starše. Greh je namreč vedno osebna zadeva, ki je ni mogoče podedovati, možno je pa podedovati posledice, ki jih je greh prinesel, za kar je dober izraz “madež”. Tako poje tudi starodavna pesem o Mariji: »Vsa lepa si, Marija, in izvirnega madeža ni na tebi.«

Praznično berilo nam razlaga nastanek tega madeža. V njem nastopa kača, ki je starodavni simbol hudobnega duha. Ta je pregovorila Evo z obljubo: »Bosta kakor Bog.« Vendar Bog, ki kaznuje nepokorščino prvih staršev, ne pušča človeštva brez upanja. V Mariji mu obljubi tistega, ki bo kači – hudiču – glavo strl, to je Odrešenik, ki se je uresničil v Marijinem Sinu.

Zdi se mi pa, da je bistveno vprašanje, kako da je Eva nasedla kači-hudiču. Spustila se je z njim v debato. In to je bilo in je še usodno. Hudič poskuša pri vsakomer od nas, da bi ga zapletel v debato. Ne nasedajmo mu, pa naj bo navzoč kot kača, znanstvenik ali politik. Edina stvar, ki se je hudič boji, je molitev. Zakaj, mislite, da brezverski režimi preganjajo vsako obliko vere, eno bolj, drugo manj, najbolj pa katoliško? Zato, ker se boje molitve. In to je tisto orožje, ki nam ga daje v roke Bog, da širimo njegovo kraljestvo ter svojo navzočnost v njem.

image_pdfimage_print