Brali smo

KIJEV — Ukrajinska vojska ni pripravljena na nobene kompromise – Rusija mora zapustiti celotno ozemlje, ki ga je okupirala. To je dejal vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužnij v pogovoru z generalom Markom Milleyjem, najvišjim ameriškim vojaškim poveljnikom.

LJUBLJANA — Seniorke in seniorji političnih strank Nova Slovenija, Slovenska ljudska stranka in Slovenska demokratska stranka so podpisali skupno izjavo, v kateri državljanke in državljane pozivajo, da na referendumu o noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi glasujejo PROTI.

BEIJING — Kitajska je začela zmanjševati uvoz ruske nafte zaradi embarga Evropske unije. V začetku decembra bodo namesto običajnih 30 pošiljk uvozili samo 7. Razliko pokrivajo z uvozom iz Brazilije in Zapadne Afrike.

BEOGRAD — Voditelji Srbije, Madžarske in Avstrije so v Beogradu podpisali memorandum o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam. Po besedah avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja je sporazum z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem podpisal, ker je azilni sistem EU neučinkovit. Kaj pa Slovenija?

TEHERAN — Protestniki v Iranu so 17. novembra zažgali staro hišo nekdanjega vrhovnega voditelja države in ustanovitelja režima ajatole Ruholaha Homeinija, kažejo posnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, medtem ko so protirežimski protesti, ki jih je sprožila smrt Mahse Amini, vstopili v tretji mesec.

LJUBLJANA — »Dve lisici bosta poskrbeli, da v kokošnjaku ne bo več zmanjkovalo kur,« se je Janša odzval na skupno predvolilno potezo ljubljanskega šerifa Jankovića in zdravstvenega ministra Bešića Loredana, glede reševanja ljubljanskega zdravstva. Prestolnica bo njun poskusni zajček, zatem pa bi patent razširila na celotno Slovenijo.

LONDON — Britanski finančni minister Jeremy Hunt je ob predstavitvi vladnih finančnih načrtov dejal, da se bo britansko gospodarstvo prihodnje leto skrčilo za 1,4 odstotka. Ob tem naj bi se brezposelnost zvišala za več kot eno odstotno točko. Finančni minister je zaradi slabih napovedi za prihodnje leto prepričan, da je Velika Britanija v recesiji že danes.

LJUBLJANA — Poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc, ki vodi preiskovalno komisijo o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank, je v okviru postopkovnega predloga med današnjo sejo DZ vročila vabilo na sejo komisije poslancu SDS Janezu Magyarju, ki je pošto že prevzel danes zjutraj. S tem si je prislužila opomin.

MOSKVA — Ruski strah, da bodo izgubili Krim, se vidi iz procesa “evakuacije kulturnih dobrin”, ki se je začel na polotoku. Kot razkriva ukrajinska arheologinje Evelina Kravčenko, odnašajo iz muzejev vse, slike in predmete, vključno toliko arheološkiih dragocenosti.

LJUBLJANA — Nekdanji direktor družbe Nova obzorja d.o.o. Jože Biščak in kolumnist Demokracije Vinko Vasle sta na evropsko komisarko in podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo naslovila pismo, v katerem sta ji pojasnila dramatične razmere v slovenskem medijskem prostoru. Osredotočila sta se na namero vlade Roberta Goloba, da opozicijske medije “materialno uniči”, kot se je škandalozno izrazil predsednik vlade. Pojasnili sta ji tudi ozadje preiskovalne komisije, ki jo vodi Mojca Šetinc Pašek, nekdanja “neodvisna” novinarka, danes pa poslanka pri Gibanju Svoboda.

SAN’A — Od 1. januarja do 15. novembra je bilo v Jemnu zadetih 333 otrok, od katerih je 92 umrlo, ostalih 241 pa je dobilo težke rane. Tem neposrednim ćrtvam je treba prišteti šetiste, ki trpijo zaradi lahkote ter pomanjkanja vode in zdravil. Trpljenje otrok je olajšal trenutno šestmesečni mir.

LJUBLJANA — Neuradni podatki kažejo, da je velika zmagovalka lokalnih volitev SDS, ki je dosegla daleč največje število mandatov v občinskih svetih. Neuradni rezultati tudi kažejo, da se za vladajočo stranko Gibanje Svoboda volitve niso dobro iztekle. Od 51 županskih kandidatov so volivci samo enemu podelili mandat. Drugi krog županskih volitev se bo odvil 4. decembra.

DUNAJ — Potem, ko je Nizozemska že pred časom dejala, da v območje Schengen ne bo spustila Romunije in Bolgarije, pa je sedaj postalo jasno, da bo proti vstopu Hrvaške glasovala Avstrija. Vsaj tako je soditi po zadnji izjavi avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja, ki je dejal, da bo 8. decembra, ko bo potekalo glasovanje, izrekel “jasen ne”. Avstrijci so potrdili, da bodo glasovali tudi proti vstopu Romunije in Bolgarije v Schengensko območje. Tako se razpleta zgodba, ki bo Slovenijo naposled pripeljala do točke, ko bo postala čep Evrope, v katerem se zadržujejo nezakoniti migranti.

LJUBLJANA — Predsednik opozicijske stranke SDS je na socialnih omrežjih javno objavil podatke, ki razkrivajo masovno kršenje človekovih pravic, ki so jih zakrivila slovenska sodišča. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je ugotovilo, da je od 373 slovenskih primerov, o katerih je presojalo, v kar 342 primerih ugotovilo vsaj eno kršenje človekovih pravic. Gre za resnično zaskrbljujoče podatke, saj je neodvisno sodstvo bistveni faktor delovanja demokracije, kar ugotavlja tudi Janez Janša.

BERLIN — Rusinja Julija Prohorova, ki je sicer živela v Nemčiji, je od pričetka vojne v Ukrajini na družbenih omrežjih objavljala srhljive posnetke, v katerih je poveličevala vojne zločine ruskih vojakov v Ukrajini, nadlegovala je tudi ukrajinske begunce na ulicah in vse skupaj posnela. Danes pa je padla v roko pravice, saj so jo po poročanju nemških medijih deportirali iz Nemčije.

LJUBLJANA — Kje je 8. marec? 3 dni po volitvah Janković ob pomoči policije nadaljuje z gradnjo kanalizacije čez zajetje pitne vode in jo s tem uničuje.

MOSKVA — V znani propagandni oddaji je poslanec ruske Dume Boris Černišov pojasnil napade na ukrajinsko infrastrukturo kot izraz “svetega sovraštva”, nato pa nadaljeval z monologom oz. napovedjo, kako namerava Rusija kaznovati Ukrajino, ker se ji ni samovoljno podredila. Tovrstni izbruhi s tem izpričujejo, kako cenena je propaganda, s katero se poneumlja ruski narod, in govori o stanju duha tistih, ki tovrstno propagando kreirajo.

MARIBOR — Mineva 104 leto, odkar je general Rudolf Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. S tem je omogočil, da so Maribor, Spodnja Štajerska in del Koroške za vedno ostali del slovenskega narodnega ozemlja. Maister je bil v dolgih letih komunizma “pozabljena osebnost”.

VARŠAVA — Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak je potrdil, da je od Nemčije dobil potrdilo za namestitev dodatnih sistemov zračne obrambe Patriot, in dodal, da bodo nameščeni na meji z Ukrajino.

LJUBLJANA — Vsakokratni proračun nakazuje smer delovanja koalicije. Aktualna koalicija Svobode, SD in Levice dviguje sredstva za oskrbo in integracijo migrantov za skoraj 52 milijonov evrov in znižuje sredstva za dolgotrajno oskrbo za 63 milijonov evrov.

RIGA — Še iz ene postsovjetske države prihajajo vesti o odstranitvi totalitarne zapuščine. V Latviji so odstranili gromozanski spomenik “zmage” komunizma. Župan Rige pojasni okoliščine pred rušenjem kipa: »Trenutek za rušenje kipa je bil res pravi. Rusija je preveč zaposlena s problemi v Ukrajini in so bili zaradi tega brez novih idej.«

LJUBLJANA — Po poročanju Požareporta je Martin Odlazek besen, saj je primer družbe Salomon obtičal na pritožbenem sodišču, potem ko je sodišče na prvi stopnji sprejelo zamudno sodbo, ki je Odlazka izločila iz družbe. Lastništvo celotne družbe Salomon, vključno z nekaj deset mediji, pa je postalo 100-odstotna last DUTB, torej države. Prav tako naj bi bil jezen Tomaž Vesel, ki je obtičal kot direktor Dolenjskega lista, saj naj bi Golobovi pozabili na obljube, da ga bodo spravili v dva močna nadzorna sveta.