Brali smo

104

MOSKVA — Voditeljica ruske državne televizije Olga Skabejeva, znana kot privrženka ruskega predsednika Vladimirja Putina je v intervjuju na državni televiziji gostila vojnega dopisnika iz Ukrajine Dmitrija Stešina. Na vprašanje voditeljice, katere vasi bi lahko ruska vojska osvojila v prihajajočih tednih ji je brez dlake na jeziku odgovoril, da ruska vojska napreduje po tri centimetre na dan. Skabejeva je po tem odgovoru ostala brez besed in intervju predčasno zaključila.

LJUBLJANA — Leta 1992, ko je po gospodarstvu kot starec s koso in kapuco na glavi ordiniral pokojni Jože Mencinger, se je dokončno zapečatila usoda naše države – namesto prosperitete svobodnih podjetnikov smo dobili neuradno cesarstvo rdečih direktorjev. Kronanje Nataše Pirc Musar je le zaključek tega procesa in vrnitev novega razreda tja, kamor misli, da spada od leta 1945.

KABUL — Dobro leto dni po tem, ko so ponovno prevzeli nadzor nad Afganistanom, talibani uveljavljajo nova pravila. Po poročanju Reutersa ženske ne bodo več smele v zabaviščne parke. Novinarji Reutersa so bili priča temu, kako so zaposleni v enem od zabaviščih parkov onemogočali vstop ženskam. Prav tako naj bi bili na območju parka prisotni tudi talibanski agenti, ki so opazovali dogajanje.

LJUBLJANA — “Noč čarovnic” in politični džihad Roberta Goloba: Kot kaže, je poraz Milana Brgleza v prvem krogu predsedniških volitev sprožil tektonske premike tudi znotraj tranzicijske levice. Spomnimo: evroposlanec Brglez je bil za skupnega kandidata Gibanja Svoboda in SD nominiran dokaj pozno, dejansko po tistem, ko se je iz kampanje umaknila Marta Kos. Vendar tudi to ni prepričalo glavnega botra Milana Kučana, da bi si o podpori Nataši Pirc Musar premislil.

FIRENZE — Italijanski arheologi so oznanili, da so našli več kot 20 bronastih kipov iz obdobja pred več kot 2000 leti, ki so se v vročih blatnih vrelcih v Toskani skoraj popolnoma ohranili. Po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo kipi prikazujejo božanstva, ki so jih častili v svetišču v San Cascianu dei Bagni, ki so ga najprej ustanovili Etruščani, nato pa so ga razširili Rimljani. Med triletnimi arheološkimi izkopavanji na tem mestu so našli tudi približno 5.000 zlatih, srebrnih in bronastih kovancev.

LJUBLJANA — Za notranjo ministrico Tatjano Bobnar je govoriti o nezakonitih migrantih “navajanje k nestrpnosti in sovražnemu govoru”.

KABUL — Po zabaviščnih parkih so talebani ženskam prepovedali telovadnice in javna kopališča, kar pomeni nadaljni korak v segregaciji spolov. Od avgusta 2021 so mnoge ženske zgubile delo ali pa so plačane, da so doma, pa tudi potovati ne smejo brez moškega spremstva. Državni glasnik opravičuje prepoved s tem, da so “vaditelji moški” in da so nekatere telovadnice “mešane”.

KOPER — Koprska policija je v soboto, 12. novembra  zjutraj obravnavala primer, v katerem so morali iz stanovanja odstraniti domačina. 46-letnik je pozvonil na vrata, vstopil v stanovanje in zaspal na kavču. Lastnik stanovanja, ki moškega ni mogel spraviti iz svojega stanovanja, je poklical policijo, ki je zoper prišleka, ki ni upošteval niti njihovih ukazov in se je nedostojno vedel, morala uporabiti prisilna sredstva.

KIJEV — Po odhodu ruske vojske iz Hersona postaja jasno, kakšno opustošenje in humanitarno katastrofo so pustili za sabo. Posebno grozovite prizore je moč videti v zaporu v Hersonu, kjer so ruski vojaki dokumentirano posiljevali dekleta in mučili ter ubijali priprte Ukrajince. Ena izmed prvih prič, ki je spregovoril o dogajanju za zaprtimi vrati, je Valerij, ukrajinski poslovnež, ki je preživel tako mučenje kot tudi plenjenje svojega podjetja.

LJUBLJANA — Po poročanju Požareporta naj bi zakonca Pirc Musar pred javnostjo prikrila tudi lastništvo zemljišča na Šmartinski cesti v Ljubljani oziroma, povedano drugače, zamolčala dobrih sedem milijonov evrov premoženja. Zemljišča, ki jih zakonca Musar prikrivata pred javnostjo, pa so ljubljanske parcele v skupni izmeri 35.923 kvadratnih metrov, kjer se danes odvija industrijska dejavnost.

KABUL — Kot kaže, se Afganistan dokončno pomika v temačne čase, kjer bodo javne usmrtitve, kamenjanje, bičanje in amputacije udov tatov postale nekaj povsem vsakdanjega in normalnega. Afganistanski vrhovni vodja Hibatula Ahundzada je namreč po navedbah tiskovnega predstavnika talibanov Zabihulle Mudžahida ukazal polno izvrševanje islamskega prava.

LJUBLJANA — Potem ko je Slovenija v prvem četrtletju (v času vlade Janeza Janše) zabeležila 9,7 odstotno rast, v drugem četrtletju, skoraj vzporedno z nastopom vlade Roberta Goloba pa 8,3 odstotno, je tretje četrtletje postreglo z drastičnim upadom. Zabeležili smo le še 3,4 odstotno gospodarsko rast. Padec gospodarske rasti neposredno sovpada z nastopom vlade Roberta Goloba. V Banki Slovenije so sicer padec gospodarske rasti pripisali močnem upadu potrošnje v gospodinjstvih.

BRUSELJ — Iran je uvedel sankcije proti nekaterim evropskim poslancem. Med njimi je tudi Milan Zver, ki je odločen kritik nasilnega teheranskega režima. Evropa bi se morala zgledovati po ZDA in uvesti tudi ostre gospodarske sankcije proti iranskemu teokratskemu režimu.

LONDON — Po poročanju spletnega novičarskega portala Euronews je v Združeno kraljestvo preko Rokavskega preliva letos v zasilnih plovilih prispelo že 40.000 migrantov. Podatke je objavilo britansko obrambno ministrstvo, gre pa za rekordno število prišlekov. V soboto je preliv prečkalo kar 972 migrantov na dvaindvajsetih majhnih plovilih, s čimer se je letošnje število prišlekov zvišalo na 40.885 migrantov. Med njimi je največ Albancev, ki tudi sicer vse bolj prevladujejo tako v britanskem kriminalnem podzemlju, kot tudi v britanskih zaporih, poleg njih pa je bilo največ še Irancev in Afganistancev.

VARŠAVA — Oktobra 2022 so države članice EU zabeležile približno 36.500 nedovoljenih prehodov, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021, medtem pa zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je trikrat več kot pred letom dni.

LJUBLJANA — Neodvisni tuji mediji novo predsednico Republike Slovenije prikazujejo na način, ki si ga domači “neodvisni” mediji ne bi privoščili. Avstrijski Kleine Zeitung jo je denimo upodobil pod Triglavom z Rusko dačo, pri tem sedi na strehi prestižne limuzine rolls-roys, srbski časnik Vreme pa je poudaril, da gre za predsednico “levih idej”, ki vozi rolls-roysa, in da so jo v drugem krogu podprle vse levo usmerjene stranke ter ji omogočile zmago. To je svojevrsten paradoks, ki je “avtohtona pasma” tega podalpskega političnega habitata.

DŽAKARTA — Indonezija, Brazilija in Kongo, tri najpomembnejše države na svetu glede deževnega pragozda, so 14. novembra podpisale dogovor o izsekavanju, da bi s tem varovale okolje. Za to bodo od mednarodne skupnosti prejele nadomestilo.

LJUBLJANA — Zbor za republiko je v javnem sporočilu meščane Mestne občine Ljubljana pozval k zaščiti slovenske kulture pred “komercializacijo Ljubljane s strani župana Zorana Jankovića“. Kritični so do njegove ponovne županske kandidature, med drugim pa opozarjajo, da je odgovoren za ogrožanje temeljev uršulinske cerkve, propadanje Plečnikove dediščine in odsotnost splošne kulture.

DUNAJ — Protestniki Last Generation Austria so vrgli črno oljnato tekočino na sliko Gustava Klimta Tod und Leben v muzeju Leopold na Dunaju v Avstriji, preden so svoje roke prilepili na okvir. Skupina je tvitnila, da so se člani lotili slike iz leta 1915, njen naslov v prevodu pomeni Smrt in življenje, v znak protesta proti uporabi fosilnih goriv, ki jih zagovarja avstrijska vlada. Videoposnetek, ki ga je skupina objavila na Twitterju, prikazuje aktiviste, ki polivajo črno snov po sliki, medtem ko se v ozadju sliši vzdihe drugih obiskovalcev muzeja. Protestnika, ki je vrgel snov, nato pridrži muzejski varnostnik, njegova spremljevalka pa svojo roko prilepi na okvir.

LJUBLJANA — V torek, nekaj pred 18. uro, je državljan Eritreje v središču Ljubljane z ostrim predmetom huje poškodoval dekle, nato pa s kraja peš pobegnil. Dekle je bilo po podatkih policije z reševalnim vozilom odpeljano v UBKC Ljubljana, njeno življenje je ogroženo. Kaj lahko v tem primeru za svoj zagovor pove tokrat notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je še nedavno ob sicer (očitno neupravičeni) uspešni interpelaciji pogumno zatrjevala, “da slovenska policija zagotavlja visok standard varnosti prebivalcem Slovenije“? Je to “varnost”, ki jo Bobnarjeva zagotavlja, in ob vsem tem ne gre mimo opozorila, da je to šele začetek?

image_pdfimage_print