Brali smo

92

MOSKVA — Moscow Times poroča, da je nekaterim ruskim oligarhom, ki so jih zadele snakcije, uspelo rešiti svoje kapitale v. inozemstvu v višini več sto milijonov evrov po zaslugi mreže, ki jo je organizirala družba Bridgewaters na britanskem otoku Man, ki pa ima neodvisno vlado.

LJUBLJANA — »Noben politik ne more pogojevati svojih nastopov v programih RTV Slovenija,« pojasnjuje vodstvo RTV Slovenija glede včerajšnjih neutemeljenih očitkov predsednika vlade o (ne)gostovanju v oddaji Tarča, so se na javnem zavodu odzvali na Golobovo užaljenost, ko je tik pred zdajci odpovedal soočenje z Janezom Janšo. To pa kaže tudi na premierjev strah pred soočenjem argumentov.

BEIJING — Nevladna organizacija Safeguard je razkrila, da so v Evropi na 30 krajih v kitajskih veleposlaništvih in konzulatih ilegalne policijska postaje. Njihova naloga je nadzorovati in utišati kitajske oporečnike, ki živijo v inozemstvu. Safeguard trdi, da so kitajski agenti “spodbudili” do 230.000 Kitajcev, da so se vrnili domov in se soočili s procesi.

LJUBLJANA — Na parkirnem prostoru pod Maximarketom so 28. oktobra napadli poslanca SDS Branka Grimsa. Storilec ga je silovito porinil po stopnicah in še opljuval. Varnostne kamere so pokazale, da je storilec čakal v zasedi, torej je bil napad načrtovan. 

MANILA — Na Filipinih je do zdaj 72 smrtnih žrtev tropske nevihte Nalgae. Gre predvsem za jugovzhodna področja. Od teh je 67 žrtev poplav in plazov v provinci Maguindanao.

LJUBLJANA — Golobov totalitarizem kaže zobe: Poslanci izglasovali prepoved referenduma za družinski zakonik. Poslanec Branko Grims je odločitev poslancev pojasnil kot pot v totalitarizem.

MOSKVA — Ruski “car” govori o “obrambni” vojski za izgradnjo novega sveta pod vodstvom Rusije. Moskva se ima za tradicionalni “resnični Zapad”. Za preživetje Putin upa v ugodne politične spremembe v Evropi in Združenih državah.

LJUBLJANA — Strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik: »Za slovensko zunanjo politiko bi bilo dobro, da se Golob in Fajonova čim prej pobereta!«

RIM — V Rimu so 28. oktobra odprli proces za razglasitev k blaženim armenskega patriarha in kardinala Gregorija Petra XV. Agagianiana, ki je umrl leta 1971. Uvodno mašo je v Lateranski baziliki vodil kardinal De Donatis.

LJUBLJANA — Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na predsednico Državnega zbora RS mag. Urško Klakočar Zupančič naslovila pobudo za sklic seje Kolegija predsednice državnega zbora. Vodja poslanske skupine je v pobudi zapisala, da je 28. oktobra 2022 na predsednico državnega zbora (DZ) in generalno sekretarko državnega zbora naslovila zahtevo za zagotovitev stalnega varovanja poslancev in poslank DZ RS zaradi incidenta, ki se je tisti dan zgodil pred DZ RS, ko je neznanec fizično napadel našega poslanskega kolega mag. Branka Grimsa.

MINSK — Vodstvo Kremlja je kmalu po objavljeni mobilizaciji začelo postopoma pošiljati svojo vojsko na ozemlje Belorusije za usklajevanje, dopolnjevanje ruskega kontingenta in kasnejše ustvarjanje novih bojno pripravljenih enot. Večje število ruskih vojakov ima za posledico val zločinov, ki so jih storili pijani mobiliziranci.

KOČEVJE — Škof Saje v Kočevskem Rogu: »Preprečevanje spoštljivega pokopa zverinsko pobitih je zločin zoper človečnost.«

BEIJING — Medtem ko se v Sloveniji že nekaj časa pretvarjamo, da covida-19 ni več, pa na Kitajskem še vedno spopadajo s politiko ničelne tolerance predsednika Xi Jinpinga do covida. Mnogi so upali, da bo še letos opustil to zakonodajo, vendar je na nedavnem kongresu komunistične partije jasno povedal, da se to še ne bo zgodilo. Iz podjetja Foxconn, največje tovarne za sestavljanje iPhonov na Kitajskem, so po poročanju tujih medijev zaradi izbruha covida delavci zbežali – da jih ne bi zaprli v tovarno.

LJUBLJANA — Spomenik padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah je popisan z razpršilom že od lanskega aprila. Bralci so nam fotografije oskrunjenega spomenika znova poslali na lanski praznik vseh svetih in izkazalo se je, da se jim ga na Žalah ni zdelo vredno očistiti. Težko je verjeti, a tega niso naredili niti do letos. Glede na to, da Zoran Janković protipravno zanika pravico do groba in spomina – na Žalah namreč ne dovoli pokopa umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico, pravzaprav ni težko verjeti.

RIM — »Na ladji, ki jo upravlja organizacija Zdravniki brez meja (MSF), je po številnih reševanjih v Sredozemskem morju 572 migrantov,« je v soboto sporočila organizacija. Italijanska vlada sicer že nakazuje, da bo obnovila politiko prepovedi izkrcavanja migrantov v italijanskih pristaniščih ladjam tujih nevladnih organizacij.

LJUBLJANA — Ker je Golobova večina v petek, 28. novembra, odločila, da družinski referendum za zaščito otrok in družin ni dopusten, je predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc napovedal pritožbo na ustavno sodišče. »V 15-dnevnem roku bodo naši pravniki pripravili odlično zahtevo za razveljavitev sklepa državnega zbora,« je poudaril.

VARŠAVA — Poljska je odstranila štiri spomenike iz sovjetskih časov, ki so bili posvečeni v drugi svetovni vojni umrlim sovjetskim vojakom, poroča Remix News. Dva odstranjena spomenika sta se nahajala na področju Šlezije, dva pa na zahodnem delu baltske obale, ki se nahaja na jugu Poljske. Tovrstnemu odstranjevanju komunističnih spomenikov smo priča tudi v drugih srednje- in vzhodnoevropskih državah. Kaj pa Slovenija?

LJUBLJANA — Medtem ko je Janševa vlada beležila rekorde na področju nizke brezposelnosti, le-ta Golobovi vladi uhaja izpod vajeti. Spomnimo še na vrhunske bonitetne ocene iz časa prejšnje vlade. Bonitetna agencija Moody’s je 22. aprila letos potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A3 s stabilnimi obeti. Slovenija je navkljub krizi beležila močan gospodarski in proračunski položaj.

BERLIN — Neimenovani visoki predstavnik nemške vlade je dejal, da se mora Srbija odločiti, ali je na strani Evropske Unije ali Rusije. »Odnosi s Srbijo so zapleteni – obstajata tako svetloba kot sence. […]. Odnosi Srbije z Rusijo so zagotovo del sence,« je dejal pod pogojem anonimnosti.

ALMATY — V tem kazahstanskem mestu so odprli dvoje zavetišč za Ruse, ki so ušli pred mobiliacijo. Tu se bodo lahko zatekli zastonj za dva tedna, dokler si ne najdejo primernega bivališča, ki ga organizacija “Arca” nudi potrebnim Rusom po vsem svetu.

LJUBLJANA — »Težko sprejemam, da se znotraj politike neko kredibilnost poskuša dati samo gospodu Janši in njegovim sopotnikom pri obrambnem delu osamosvajanja Slovenije, premalo pozablja pa se, kako je politika mimo 10 dni vojne na čelu z gospodom Kučanom garala v političnem dialogu za samostojnost,« je v soočenju na javni RTVS poudarila predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar o svojem velikem podporniku Milanu Kučanu, kot da ne bi Kučan izjavil, da samostojna Slovenija ni bila nikoli njegova intimna opcija.

BEOGRAD — Včeraj smo pisali, da so srbske oborožene sile zaradi razmer na Kosovu in Metohiji v stanju visoke pripravljenosti, hrvaški Jutranji list pa 2. novembra poroča, da Aleksandar Vučić in nedavno ustanovljena nova srbska vlada že napovedujeta ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, redne vpoklice v rezervno sestavo in celo to, da se rezervistom, starejšim od 30 let, po domovih razdelijo puške – to je na TV Blic sporočil novi obrambni minister in podpredsednik vlade Miloš Vučević, eden najtesnejših Vučićevih sodelavcev.

LJUBLJANA — Uradni Twitter profil Urada Vlade RS je nedavno objavil grafiko, v kateri se je pohvalil, da je Slovenija v redki družbi petih držav, v katerih so se cene električne energije v prvi polovici leta v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšale. Gre za resnično impresiven in korekten podatek, a z manjšo težavo. Vlada Roberta Goloba s tem dosežkom nima popolnoma nič, kar je javnost zelo hitro ugotovila in vladnim komunikatorjem tudi jasno predočila. Razlog za tako nizke cene so bili seveda ukrepi prejšnje vlade Janeza Janše, kar pa so Golobovi propagandisti prikladno izpustili.

image_pdfimage_print