Brali smo

97

MOSKVA — Vodja kontrolne agencije Andrej Lipov je v Dumi podprl načrt zakona proti propagandi LGBT. Zakon naj bi bil sprejet novembra. Kontrolna agencija je zaprla okrog 7.200 internetniih portalov, ki so delali propagando “za netradicionalne spolne odnose”. Moskovski patriarhat je primerjal zamisel z “veliko vojaško zmago”.

LJUBLJANA — Takšno koncentracijo moči, kot si jo želi Gibanje Svoboda, smo nazadnje imeli v času komunizma, ko je bil šef Kučan. Stara garda tranzicijske levice se je javno spopadla z lastnim podmladkom. Natančneje, Robert Golob, nekoč nižji funkcionar LDS proti pregovornemu stricu iz ozadja Milanu Kučanu. Prav lahko, da se je Golob s tem zakockal. V svoji megalomaniji, očitno opit od oblasti, je Kučana med vrsticami označil za starega bedaka. To je pa smrtno nevarno. 

HELSINKI — Finska je naredila korak bližje odobritvi gradnje ograje vzdolž delov svoje meje z Rusijo, potem ko je premierka Sanna Marin izjavila, da je prepričana, da ima v parlamentu široko podporo za to. Finska mejna straža je predlagala ograjo, ki bi pokrivala dele 1.340 kilometrov dolge meje, ki si jo Finska deli z Rusijo, kar je najdaljša med vsemi članicami Evropske unije, da bi preprečili obsežne nezakonite migracije.

KIJEV — Naš zunanji sodelavec, ki se sklicuje na vire iz Ukrajine, nam je sporočil, da pripadniki ruske agresorske vojske v Ukrajini v zadnjih tednih množično dezertirajo. Po izjavah teh dezerterjev, rusko poveljstvo v prvo frontno črto načrtno pošilja vojake neruskih narodnosti, v drugo bojno linijo nameščajo ruske nabornike in rezerviste, vojaki poklicne sestave pa so nameščeni v tretji liniji – da preprečujejo “topovski hrani” pobeg v zaledje. To je tudi glavni razlog, da vojaki iz prve in druge linije bežijo prek frontne črte in se brez boja predajajo ukrajinskim enotam.

BRUSELJ — Intelektualni teror levice se mora po besedah madžarskega evropskega poslanca Balázsa Hidvéghija končati, saj ni njihova pravica odločati o tem, kdo je dober Evropejec ali kaj je prava demokracija. »Konservativci ne smejo nikoli stopiti na pot Evropske ljudske stranke. Nasprotno, vztrajati moramo pri svojih krščanskodemokratskih vrednotah,« poudarja.

MOSKVA — Nekatere glavne onkološke klinike, kot bolnišnica Pirogov v Moskvi in Akademija znanosti v Sankt Pteterburgu ne bodo več delalo kemoterapij za javno ali zasebno zavarovanje. Zdravljenje bodo nudili samo za plačilo za vsak poseg posebej.

LJUBLJANA — Janez Janša napovedal: »Spomladi bo pestro in ne vem, če bo še kdo govoril o tem, da narod pleše.« S propagando lahko nekaj časa zamegljuješ stvari, realnost pa je kasneje takšna, kot je.

BUDIMPEŠTA — Državniki Madžarske, Avstrije in Srbije so se na nedavnem srečanju odločili za sodelovanje na področju preprečevanja nezakonitih migracij. Tudi v drugih evropskih državah se ljudje odločajo za stranke, ki so pripravljene odločneje ukrepati glede te težave. Po drugi strani Sloveniji pod zdajšnjo vlado grozi, da postane migrantski žep.

LJUBLJANA — Stričkova zaušnica premierju: Brglez ni “tapravi” ptič, Golob pa leta previsoko! Milan Brglez je velik poraženec prvega kroga predsedniških volitev, skupaj z njim pa tudi Gibanje Svoboda in SD. Gre za posredno sporočilo Golobu, da vendarle ni tako mogočen, in da so strici še vedno na prvem mestu. Vprašanje pa je, ali se “Sončni kralj” zaveda svoje pozicije v prehranski verigi. Spomnimo, da je Kučanu dejal, da “strelja kozle” in ga med vrsticami okronal za “starega bedaka”.

SARAJEVO — Sodišče Bosne in Hercegovine je zaradi vojnih zločinov proti civilistom na po 13 let zapora obsodilo sedem bivših pripadnikov paravojaških enot bosanskih Srbov. Obsojeni so zaradi sodelovanja pri ugrabitvi, zlorabah in umoru 20 potnikov z vlaka v kraju Štrpci blizu Višegrada v BiH februarja 1993.

LJUBLJANA — Golob se je prvič po aprilskih volitvah politično stehtal in dokazal, da njegova podpora de facto ni vredna niti 15 odstotkov volilnih glasov

TAŠKENT — Uzbekistansko glavno mesto je bilo klasificirano kot sedmo najbolj onesnaženo na svetu. Svoje mesto je dobilo med indijsko Kalkuto in kanadskim Vancouverjem, na čelu seznama pa stoji ameriški Seattle. V Uzbekistanu že dolgo ni bilo dežja. Prebivalcem priporočajo, naj hodijo čim manj iz stanovanja in naj uporabljajo masko.

LJUBLJANA — Govorite, da se ljudje vedno pravilno odločijo, nasprotujete pa referendumom. Svoboda po Golobovo: izberete lahko kogar koli od levih kandidatov

MOSKVA — Ruska vojska se je začela umikati iz območja Herson, ki so se ga prilastili z goljufivim referendumom. Z vzhodndega brega Dnepra masovno evakuirajo ukrajinsko prebivalstvo v Rusijo.

LJUBLJANA — Na socialnih omrežji Inštituta 8. marec se je pojavil zapis, ki trdi, da se je Nika Kovač podala na policijsko postajo, saj se je na ulici vanjo zaletel moški in na njen račun in račun zavoda, ki ga zastopa, izrekel nekaj pikrih, predvsem pa naj bi grozil, da bo pokončal njenega psa. Ne boste verjeli, a za napad je obtožila kar Janševe lepljenke in našo Novo24TV, ki razgalja ozadje njenega delovanja.

LONDON — Voditeljico BBC Martine Croxall preiskujejo zaradi morebitne kršitve načela nepristranskosti, potem ko je v živo povedala, da jo “veseli”, da se Boris Johnson ne bo potegoval za premierski položaj. Trenutno je suspendirana, dokler britanski javni medij ne konča preiskave. Gledalci in plačniki RTV Slovenija lahko o takšnih novinarskih standardih le sanjamo.

LJUBLJANA — Največji poraženec volitev 23. oktobra je po mnenju politologa dr. Mira Hačka sedanja vladajoča koalicija – oba njena kandidata sta namreč med poraženci in glede na angažma predsednika vlade Roberta Goloba, ki je v zadnjem tednu nastopil tudi proti kandidaturi Nataše Pirc Musar in njenim vplivnim podpornikom, je prav on največji poraženec. Tega se očitno zaveda tudi Golob, ki ob vsakem porazu odreagira enako: užaljeno, napadalno in avtoritarno. »Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo,« so bile premierjeve besede, ki nikakor ne sodijo v demokratičen čas in prostor, vsekakor pa kažejo njegov pravi obraz, ki ga na ogled postavi ob vsakem porazu.

MOSKVA — Rusija se je zatekla k naravnost patetični propagandi, da bi svet pridobila na svojo stran. Svetovno javnost namreč skušajo prepričati o tem, da naj bi Ukrajina delala na izdelavi jedrske bombe. Kot da to ne bi bilo dovolj, svoje trditve o ukrajinski “umazani bombi” prepričujejo kar s fotografijo, ki je v resnici nastala v Sloveniji.

LJUBLJANA — Kaos na ministrstvu za kulturo: Dr. Dežman ministrici očita pomanjkanje razprave in ji priporoča dodatna izobraževanja.

WASHINGTON — Zdaj že levi ameriški politiki ugotavljajo: “Pod Bidnovo administracijo meja ni zavarovana”. Kongresnik Henry Cuellar (D-TX), čigar okrožje je na meji med ZDA in Mehiko, se je odzval na zadnje številke, ki jih je objavilo Ministrstvo za domovinsko varnost (DHS) o krizi na meji. Opozoril je, da meja pod sedanjo demokratično administracija ni varna.

LJUBLJANA — Aleš Primc je na twitterju sporočil, da je določen nov rok za zbiranje podpisov za družinski referendum za zaščito otrok in družin. To je 7.11. Potrebno bo zbrati 40.000 podpisov, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov. Primc je na twitterju spomnil še na to, da so leta 2012 v primeru referenduma proti družinskemu zakoniku zbrali podpise v rekordnih 6 dneh, leta 2015 pa v 4. Ljudi je na to pozval, naj jim pomagajo skupaj podreti nov rekord.

RIM — Italijanske oblasti ladjam nevladnih organizacij ne dovoljujejo vplutja do pristanišča. Nova italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je napovedala, da si bo odločneje prizadevala ladjam z migranti preprečiti, da s severne Afrike odplujejo proti južni Italiji.

LJUBLJANA — Požareport: Zmaga Logarja, zmagica Kučana, fiasko Goloba in Fajonove, nasmejani Prebilič, dobra Senčarjeva pa zaušnica NSi in Levici.

image_pdfimage_print