Cena ogrevanja Ljubljane

Piše Milan Balažic, župan občine Moravče

109

Na redni tedenski tiskovni konferenci je 9.avgusta pred ogrevalno sezono ljubljanski župan Zoran Janković miril, da bo Ljubljana na toplem. Med drugim so za to namenjene zadostne zaloge premoga, iz Indonezije je na poti ladja s 145 tisoč tonami premoga, januarja pa prihaja nova ladja z enako količino.

Kot župan Občine Moravče najostreje protestiram proti temu brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. Prebivalci naše prestolnice morajo vedeti, da se pozimi grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi. Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga tvorijo strupene težke kovine. Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije.

Državljani prvega reda, Ljubljančani, so tako na toplem, ljubljanski župan se znebi nevarnega odpadka, država pa ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi, saj so to državljani drugega reda. Ker so inšpekcije neučinkovite, zastrupljanje očitno v skladu z zakonom, slovenska sodišča pa nesposobna soditi v razumnem roku, ljubljanskega župana Jankovića obveščam, da imamo njegovega neodgovornega delovanja Moravčani dovolj. Ker ne gre drugače, bomo primer prenesli na ustrezna evropska sodišča. Naj sramota zadane župana prestolnice države, ki se hvali s svojo zeleno podobo, izza katere se skrivajo strupene rane, ki jih je s soglasjem prav te politike ustvaril umazani kapital.

image_pdfimage_print