Umori kristjanov in rušenje cerkva

105

Uganda: 5. maja so muslimani podtaknili ogenj v cerkvi: dva kristjana sta bila ubita v požaru vnotranjosti Holy Healing Ministry International Church. »Ogenj je poškodoval cerkveno strukturo, da se je zrušila,« je povedal pastor George Kato. »Meni je uspelo pobegniti hkrati z ostalimi maloštevilnimi verniki, dva starejša pa sta bila ujeta znotraj in sta zgorela do nerazpoznavnosti.« Ko je pastor prišel iz goreče stavbe, je »videl tri muslimane, oblečene v dolge muslimanske halje, ki so bežali. isem jih mogel prepoznati.« Videl je tudi kante bencina pri vratih. Muslimansko vodstvo območja je obtoževalo kristjane, da so preglasni pri bogoslužju in molitvah  in so večkrat zahtevali, naj odstranijo cerkev.

Drug primer v Ugandi je bil 6. maja. Muslimani so bili besni, ker sta se islamski šejk in njegova žena spreobrnila v krščanstvo in so zato uničili cerkev in pastorjevo hišo. Pastor Wilberforce Naaya in drugi kristjani so videli v  daljavi muslimansko množico. »Bili so oboroženi z mačetami, koli in palicami in so med vpitjem “Alah akbar” šli proti cerkvi. Hitro smo zapustili cerkev, ker smo vedeli, da smo v nevarnosti, saj smo imeli med seboj šejka, ki je molil z nami. Poklicali smo policijo.« Eden od krščanskih sosedov, ki je vse videl, nadaljuje: »Nekateri od muslimanskih sosedov so bili užaljeni zaradi spreobrnitve šejka in njegove žene v krščanstvo. Nekateri so grozili, da bodo o tem poročali v mošeji, saj je bil petek, dan molitve za muslimane. Uro potem, ko so pastor in ostali zbežali pred muslimani, so videli, da se iz cerkve kadi. »Vedeli smo, da so jo muslimanmi zažgali,« je povedal.

Nigerija: 14. maja so muslimani napadli in izropali tri cerkve, dve katoliški in eno protestantsko, in nekaj trgovin v krščanski lasti. Ti napadi so bili odgovor na aretiranje dveh muslimanov, ki sta bila vmešana v kamenjanje in zažig do smrti Deborah Emmanuel, ki je bila redna obiskovalka protestantske cerkve. O tem je neka krščanska žena rekla: To je krivda varnostnih sil in vlade, da je spregledovala tak kriminal v preteklosti, kar je povzročilo nastanek teroristov in razbojnikov. Tako dolgo, dokler bo država dovoljevala bivati med nami takim zverem in kriminalcem, bo družba še naprej področje ubijanja.«

Pakistan; Štirinajst oboroženih muslimanov je napadlo krščansko šolo, ki nudi zastonj vzgojo krščanski mladini. Začeli so metati stole na skupino mladih, ki se je zbrala k molitvi. Direktor šole, Simon Peter Kaleem je bil med napadenimi:»Napadli so varnostnike in zahtevali 100.000 rupij (US$536) vsak mesec ter grozili, da bodo s silo ustavili krščansko bogoslužje in šolsko dejavnost, če njihova zahteva ne bo izpolnjena. Ženskem vodstvu so grozili, da jih bodo pobili, če bi plačevanje zamudili dva dni. Poškodovali so tudi avtomobile in motorje, ki so bili parkirani ob zgradbi in povzročili škode za 350.000 rupij. Mnogi naši verski in politični voditelji ob obiskih v tujini trdijo, da so manjšine in kristjani v Pakistanu varni. Ob tem, kar se je ravnokar zgodilo, nikdar ne bi rekel česa takega. Eden od naših varnostnikov niti hoditi ne more. Naši skupnosti grozijo, da moramo molčati. Nekateri iz bližnje muslimanske skupnosti so nam vedno poskušali onemogočiti molitve. Prosimo, molite za nas.«

Marca je bil tretji napad na kako cerkveno ustanovo v Pakistanski provinci Punjab v tem letu. Sklada se s poročilom: »Marca je policija v Lahore zaprla mladega muslimana, ki je zlezel na streho ene od Kristusovih cerkva, sedel na betonski križ in ga med dretjem “Alahu akbar” skušal izpuliti in vreči dol. Januarja je policija obtožila štiri ljudi bogokletja zaradi ropanja v cerkvi sv. Kamila v vasi Okara v provinci Punjab. Po pričevanju župljanov so napadalci zvezali čuvaja in zmetali po tleh slike sv. Družine, evharistije Sv. pisma in skrinje zaveze.

Francija: V nedeljo, 8. maja je nek musliman vdrl v katedralo v Metzu in začel vpiti “Alahu akbar”. Ko je prišla policija, je pri njem našla nož.

image_pdfimage_print