1

Brali smo

MOSKVA — V Rusiji se nadaljuje kampanje za regrutiranje prostovoljcev, ki se pridružijo napadalcem v Ukrajjini po vajah, ki trajajo tri do sedem dni. Kandidatom obljubljajo 300.000 rubljev na mesec (skoraj 4.000 evrov) in nekaj milijonov družinskim članom, če bi padli.

BUDIMPEŠTA — Madžarski premier Viktor Orbán je v petek podpisal odlok o oblikovanju posebnih enot mejnih stražarjev, ki bodo varovale južno mejo. V videosporočilu na Facebooku je dejal, da bodo te mejne enote delovale v sodelovanju s policijo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

LJUBLJANA — Se že grizejo med sabo: počilo je med Marto Kos, ki se želi slovenski javnosti predstaviti kot politično nevtralna kandidatka, in zadnjim predsednikom komunistične partije Milanom Kučanom. Ta ji je nedavno odtegnil blagoslov globoko države, ona pa se je na to užaljeno odzvala.

BRATISLAVA — Kaže, da se je EU pripravljena vmešavati v volitve posameznih držav z namenom, da bi dosegla izvolitev njej bolj poslušnih voditeljev. Po mnenju nekdanjega slovaškega evropskega komisarja Jana Figla je vzrok za napade s strani EU in njenih podrepnikov na Poljsko ter Madžarsko njuna odprta podpora katolicizmu, tradiciji in nacionalizmu med vladajočimi strankami. Za razliko od nekaterih evropskih politikov je npr. madžarski premier Viktor Orban vedno pripravljen na prvo mesto postaviti madžarske nacionalne interese.

LJUBLJANA — Nova meritev javnega mnenja beleži drastični upad podpore vlade Roberta Goloba, predvsem pa njemu kot politiku. Delež nezadovoljnih z vlado je v enem samem mesecu narasel za 70 odstotkov, strm padec priljubljenosti pa beleži tudi sam premier. Novinarski urednik Mirko Majer je ob razglasitvi rezultatov ankete šaljivo zapisal “Kakšen čudež naredi par dni morja“, pri čemer se je nanašal na premierjev počitek na hrvaški obali, medtem ko se zaradi rasti cen večina državljanov sooča s hudo stisko.

PULJ — Na območju Pulja je 9. julija izbruhnil velik požar. Pol mesta je ostalo brez elektrike, gorele so hiše in avtomobili, ljudje so pakirali svoje dragocenosti in bežali. Ogenj bi naj izbruhniln na transformatorski postaji, mediji pa poročajo, da naj bi med drugim zgorela mesnica na Premanturski cesti. Puljska urgentna služba naj zaenkrat ne bi imela primerov, povezanih s požarom.

AMSTERDAM — Brez kmetov ni hrane – napis, ki se je prej pojavljal zgolj kot opozorilo, se v zadnjih dneh tudi uresničuje. Kmetje na Nizozemskem blokirajo dostavo hrane v supermarkete in posledično so police v nekaterih trgovinah že prazne. Če se bodo blokade nadaljevale, se lahko zgodi, da ljudje ne bodo več mogli opraviti vsakodnevnih nakupov, so sporočili iz nizozemskega centralnega urada za trgovino s hrano.

BUDIMPEŠTA — Število rojstev na Madžarskem se je od vzpostavitve nove družinske politike, ki družinam nudi finančno podporo za velike družine, v zadnjem letu dvignilo za kar 5,5 odstotka. Madžarska tako dokazuje, da za reševanje demografskih problemov ni potrebno uvažati tuje poceni delovne sile, temveč zgolj domačemu prebivalstvu omogočiti pogoje za družino.

LJUBLJANA — Današnja (10. julija) naslovnica Mladine je popolna blamaža za njenega odgovornega urednika. Grega Repovž, srednješolec za krmilom skrajno levega tednika, je odobril naslovnico, ki Janšo obtožuje, da je bila njegova vlada preveč uspešna. Zapisali so: “Izguba 300 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev je posledica nepremišljenega zadolževanja Janševe vlade in predvolilnega ustvarjanja gospodarske rasti.” Papir prenese vse, pravijo, tudi naravnost komične obtožbe, ki negirajo same sebe.

KIJEV — Po podatkih ukrajinskega varuha človekovih pravic je bilo več kot 400.000 ukrajinskih državljanov prisilno preseljenih v Rusko federacijo, kar predstavlja kršitev 49. člena četrte ženevske konvencije. Poslanke in poslanci ugotavljajo, da se zgodovina s tem ponavlja. Sovjetska zveza je namreč tudi leta 1949 prisilno preselila 95.000 Estoncev, Latvijcev in Litovcev, kar je Evropsko sodišče za človekove pravice obsodilo kot hudodelstvo zoper človečnost.

LJUBLJANA — Po podatkih Statističnega urada RS imamo v Sloveniji 6.036 naselij in 10.173 ulic, imena nekaterih se skladajo z imeni svetovnih prestolnic. Tako imamo tudi Rim, Dunaj in Jeruzalem, ki pa se glede na število prebivalcev bistveno razlikujejo od svetovnih prestolnic, s katerimi si delijo ime. Tako ima Rim v občini Črnomelj 21 prebivalcev, Dunaj v občini Krško in Jeruzalem v občini Ljutomer pa vsak po 31.

DIVAČA — Na trasi drugega tira Divača-Koper so izkopali 1.005,4 metra prvega in najdaljšega predora Lokev. Z izkopom predora Lokev so začeli novembra lani, doslej pa so naleteli že na 21 kraških jam, so sporočili iz projektnega podjetja 2TDK in dodali, da odkritja zaenkrat ne vplivajo na rok izgradnje projekta. Do območja, kjer bodo kraški pojavi najbolj vidni, sploh še niso prišli.

HAMBURG — Facebook zatira svobodo govora. Tako je v tožbi katoliške založniške hiše proti Facebooku razsodilo odločilo nemško sodišče v Hamburgu. »Facebook namerno in serijsko krši zakon. IT gigant omejuje svobodo govora na svojih platformah ne oziraje se na vladavino prava,« je po zmagi povedal odvetnik in zagovornik svobode govora Joachim Steinhöfel.

MOSKVA — Privrženci ruskega predsednika Vladimirja Putina si nadvse želijo, da bi kremeljskega despota imenovali “vladar” in ne “predsednik”, saj želijo s tem utrditi Putinovo avtoriteto v vojni v Ukrajini.

TALLAHASSEE — 17-letna Chloe Cole je želela postati fant, zato je v puberteti začela jemati hormonske tablete, ki zavirajo naravni potek pubertete. Nato se je odločila še za operacijo, s katero si je fizično spremenila spol. Zdaj ji je žal – verjetno nikoli ne bo mogla imeti otrok in dojiti. Zaradi operacije in tablet tvega tudi večjo verjetnost raka. Chloe je svojo tragično zgodbo predstavila na zaslišanju pred sodiščem na Floridi, kjer so sodniki razpravljali o predlogu guvernerja DeSantisa o prepovedi hormonskih terapij za otroke.

LJUBLJANA — Notranja ministrica Tatjana Bobnar 13. julija ni mogla zagotoviti, da v njenem mandatu ograje ne bodo spet postavljali nazaj. V. d. direktorja Policije Boštjan Lindav pa je povedal, da predloga za to, da se odstrani ograja na slovenski južni meji, ni dala policija, se pa ta tem odločitvam prilagaja. Odločitev za odstranitev ograje je bila torej zgolj politična!

KIJEV — V Ukrajini nove ameriške rakete povzročajo preglavice Rusiji. Trenutno naj bi imel Kijev za raketni sistem Himars na voljo zgolj rakete z dometom 70 kilometrov, čeprav so na voljo tudi izstrelki z dometom med 300 in 500 kilometrov. STA poroča, da si ukrajinska vlada prizadeva, da bi ji ZDA dobavile rakete daljšega dosega za raketne sisteme Himars, kar je v sredo potrdil član parlamentarnega odbora za obrambo Fedir Venislavski.

MOSKVA — Lego, danski velikan za izdelavo igrač, je sporočil, da bo za nedoločen čas prenehal delovati v Rusiji, razlog pa so po poročanju tujih medijev nenehne motnje. Tiskovna predstavnica Lega je dejala, da so v začetku marca, ko so se ustavile pošiljke v Rusijo, prenehali tudi z vsemi komercialnimi dejavnostmi in skoraj vse zaposlene dali na podaljšan dopust.

LJUBLJANA — »Največji problem Levice je, da je bila vajena biti v opoziciji, biti v poziciji pa se bo očitno morala še naučiti,« je na prvem “soočenju” za predsedniške volitve o stranki Levica povedala Nataša Pirc Musar, ki jo je Levica zavrnila, češ, da je zanje “preveč liberalna”. Dr. Anže Logar se je med drugim povedal, da bi bilo za demokracijo dobro, da vsi vzvodi oblasti ne bi bili v rokah ene politične opcije.

KIJEV — Del ukrajinskega žita, ki zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč še vedno čaka v pristaniščih, bo očitno vseeno prišel do potrošnikov. V središče Evrope ga sedaj tovorijo po reki Donavi, ki se na romunski obali izliva v Črno morje in tako nudi stik s kontinentalno Evropo.

LJUBLJANA — Predsednik vlade Golob se v pomanjkanju konkretnih ukrepov za blaženje energetske draginje zateka new-age zdravilske metode in ekološke blodnje. Tistim, ki so zboleli za covid-19, je 15. julija priporočal več sonca in morske vode, energetsko draginjo pa namerava rešiti z gradnjo sončnih elektrarn. Oba razmisleka druži eno, to je, da nimata nobene podlage v znanosti. Eko in new age ludizem je tako tudi uradno postal del vladne doktrine.
Brali smo

KIJEV — Pozno zvečer 28. junija je ruski okupator proti Harkovu izstrelil dve raketi, s katerima je povzročil požar v južnem delu mesta. Zaradi tovrstnih dejanj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že pozval Varnostni svet OZN, da Rusijo razglasi za teroristično državo.

LJUBLJANA — Na letni ravni so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji junija v povprečju zvišale za kar 10,4 odstotka. Največ so k inflaciji prispevale podražitve naftnih derivatov, hrane in električne energije. Golobova vlada je pričela s sprejemanjem kvaziukrepov, ki naj bi državljanom olajšali življenje med krizo, pa vendar je od svojega nastopa na oblast povzročil le nasprotno. Tudi svojim volivcem in civilni družbi, o kateri je stalno govoril pred volitvami.

MOSKVA — Zaradi pomanjkanja nadomestnih delov v Rusiji demontirajo routerje G4 v manjših centrih, da bi jih prestavili v velika mesta. Zaradi sankcij so Rusijo zapustile švedska Ericsson, finska Nokia in kitajska Huawei. Povsod v državi manjka oprema, ki bi zagotavljala hitrost povezav.

LJUBLJANA — Skupina Panvita, ki se uvršča med vodilne slovenske proizvajalce prehranskih izdelkov hrane je pričela z žetvijo pšenice. Napovedi letine niso pozitivne. »Na vremenske razmere žal ne moremo vplivati. Suša, toča in druge neprijetnosti so realnost, s katero se soočamo vsi v kmetijskem sektorju,« je ob žetvi povedal Branko Virag, član uprave Skupine Panvita ter predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri GZS.

MADRID — Novi predsednik vlade Robert Golob se je osmešil v svojem prvem intervjuju za mednarodne medije. Za britanski nacionalni BBC je v intervjuju izstrelil, da je večina prebivalcev Zahodnega Balkana, predvsem Slovanov, na strani Rusije. Na spletu je kaj hitro sprožil posmeh domače in mednarodne javnosti. Izjava je namreč napačna in tudi v političnem smislu naivna.

LJUBLJANA — Koalicija vidi dejstvo, da javne RTVS nimajo popolnoma podjarmljene, kot naravno nesrečo.

MOSKVA — Po tem, ko so na na nedavnem vrhu Nata poudarili, da Rusija, ki je februarja sprožila vojno v Ukrajini, najbolj ogroža našo varnost, je pričela ruska državna propaganda širiti idejo, da bi morala ruska vojska vdreti v Litvo in zavzeti Suwalki Gap (koridor Suwalki), ki ločuje rusko eksklavo Kaliningrad od Belorusije.

LJUBLJANA — Urška Klakočar Zupančič je že pred nastopom na visoko funkcijo predsednice državnega zbora dvignila veliko prahu s svojim, za takratno sodnico, neprimernim komentiranjem na socialnem omrežju, odkar pa je v svoji novi vlogi večkrat pred očmi javnosti, je njena domnevna nevrotičnost še izrazitejša. Da njeno vedenje za omenjeno vlogo ni spodobno, opaža in o tem poroča več medijev. Nekatere stvari enostavno niso opravičljive ne glede na določene situacije v osebnem življenju.

MADRID — V nedeljo, 26. junija, so v Madridu potekale množične demonstracije več kot 200 združenj civilne družbe pod geslom “Tvegamo svoja življenja” v znak protesta proti novemu zakonu o splavu, ki bo omogočal splav od 16. leta starosti brez dovoljenja staršev. Demonstracije pod geslom “Konec zakonov proti resnici in človeški naravi” se je po oceni medijev udeležilo med 20.000 in 100.000 ljudi.

LJUBLJANA — So rekli, da bo “tokrat” epidemijo vodila stroka – očitno ji ne gre dobro: V tem času lani je bilo potrjenih 8 novih primerov, zdaj 1813.

STOCKHOLM — Skoraj vseh 5 tisoč članov tolp na Švedskem je bodisi prva bodisi druga generacija migrantov. »Ni jim dovolj, da številni priseljenci pridejo na Švedsko iz manj razvitih držav in uživajo ugodnosti. Želijo si tudi razburjenja in želijo si hitro obogateti,« je dejal vodilni švedski kriminolog. V migrantskih tolpah se posel prenaša v družini – očetje in drugi sorodniki že mlade fante v družini učijo kaznivega dejanja. Skupno finančno breme za družbo bo kmalu predstavljalo 11,7 milijarde evrov.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba sredi žetvene sezone še vedno ni uspela pojasniti, kako namerava izvesti napovedane ukrepe s področja prehranske draginje. Predsednik vlade je namreč na novinarski konferenci napovedal odkup vsega slovenskega žita, ne pa tudi cene, zahtevane kakovosti, od koga natančno bo država odkupovala žito in tudi ne finančnih pogojev odkupa. Zaradi tega je sedaj po celotni prehranski verigi zavladal kaos.

CANAZEI — V italijanskih Dolomitih se je 3. julija odlomil del ledenika in sprožil plaz, ki je ubil najmanj šest ljudi, še osem je bilo ranjenih, so sporočili reševalci. Ledenik se je odlomil na najvišjem vrhu Dolomitov, Marmoladi.

KALININGRAD — Moskovski patriarh Kiril je opravil slovesno liturgijo v ruski enklavi na Baltiku, ki jo on imenuje “prednja straža dežele”. Zagotovil je, da nihče ne bo uspel “reformirati Rusijo,” in dodal, da je popolnoma nerazumljivo “zahodno sovraštvo do Rusije,” saj da Rusija “nikdar ni storila kaj hudega komurkoli.”

JERUZALEM — »Oprostite moji ignoranci, ampak, kdo sta ta dva voditelja?« To vprašanje je na Twitterju svojim sledilcem zastavil Seth Frantzman, izraelski strokovnjak za varnostna vprašanja. K vprašanju je prilepil “družinsko” sliko z zasedanja, s puščico pa pokazal na nikogar drugega kot na našega premierja vlade Roberta Goloba in premierja albanske vlade Edija Ramo.

BEOGRAD — Srbske oblasti še vedno iščejo pripadnike migrantskega ganga, ki je pričel streljati v gozdu v bližini madžarske meje. Incident se je pripetil v soboto, 2. julija,  zgodaj zjutraj. V strelskem obračunu med afganistanskimi in pakistanskimi prebežniki naj bi umrla ena oseba, sedem pa je bilo ranjenih.

MOSKVA — Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi okrog sebe videl same vohune. Prejšnji teden je zaradi tega dal aretirati enega najboljših ruskih znanstvenikov dr. Dimitrija Kolkerja zaradi suma veleizdaje. Po aretaciji so na smrt bolnega znanstvenika sicer najprej odpeljali v preiskovalni zapor, od tam pa na intenzivni oddelek ene od moskovskih bolnišnic, kjer je nato umrl. »Naša družina gre skozi popoln pekel,« je ob njegovi smrti dejala znanstvenikova hči.

MACAO — V Macau so zaprli Grand Lisboa, največji kazino na svetu, ker je postal žarišče Covida. Samo 5. julija je bilo registriranih na desetine pozitivnih, virus se pa rapidno širi po vsem polotoku. V 16 administrativnih poslopjih je prepovedan vhod in izhod, 13.000 ljudi je v karanteni. V kontinentalni Kitajski se vračajo masovne omejitve, celo v Šanghaju.

TOKIO — Fujita Health University in Smartbook sta razvila aplikacijo, ki avtomatično ugasne vse fotografije in filme golih mladoletnikov, zraven pa pošlje varnostno sporočilo staršem in varuhom otrok. Aplikacija naj bi bila pripravljena za rabo do konce letošnjega leta.

BRUSELJ — Zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov naj bi nekoč pripomnil, da je Evropska unija le “Sovjetska zveza v zahodnjaških oblačilih”. Glede na vse bolj totalitaren odnos Bruslja predvsem do vzhodno- in srednjeevropskih držav članic se zdi, da se njegove besede na nek način uresničujejo.

AMSTERDAM — Nizozemski kmeti že tedne protestirajo proti nizozemski vladi, ki želi zmanjšati količino izpustov dušikovega dioksida v ozračje. Zaradi novih okolijskih regulacij bodo številni kmeti ostali brez dela, zato so se podali na ulice. Do sedaj so blokirali distribucijske centre veleblagovnic, ribiči so blokirali pristanišča, včeraj pa so se na spletu pojavili posnetki, kako razjarjeni kmeti z gnojnico zalivajo vladne urade in na ulicah sežigajo bale sena.

BREGENZ — V časih, ko so zahodni voditelji še nasmejani hodili v Kremelj, hollywoodski zvezniki pa so ploskali Putinu, ko je na klavir igral Blueberry Hill, je na nevarnost tega starega KGB-jevca opozarjalo cel kup ljudi, ki so se jim takrat v političnih in medijskih krogih smejali. Poleg Garryja Kasparova je bil eden glavnih kritikov putinizma tudi potomec slavne dinastije Habsburg, ki je vladala tudi naši deželi – Otto von Habsburg.

LVOV — Prizivno sodišče v Lvovu je ob tem podalo naslednjo izjavo: »Sodišče je ugodilo zahtevam ukrajinskega Ministrstva za pravosodje; aktivnosti Komunistične partije Ukrajine so bile prepovedane; lastnina, sredstva in drugo imetje partije in njenih regionalnih, mestnih in okrožnih organizacij in drugih strukturnih entitet je bilo predano državi«. 

KABUL — Po tednih potresa v jugovzhodnih provincah Afganistana, kjer je umrlo več kot 1.000 ljudi, pomoč le počasi prihaja. Po poročilu Združenih narodov potrebuje takojšnjo neposredno pomoč najmanj 362.000 ljudi. Neka krajevna ambulanta je morala sprejeti na stotine ljudi, čeprav ima samo 5 postelj.
Brali smo

KABUL — Najmanj 250 ljudi je umrlo zaradi hudega potresa 22. junija v afganistanski provinci Paktika. Potres so čutili tudi v Indiji in Pakistanu. Krajevne oblasti so sporočile, da bi se znalo število mrtvih in ranjenih še povečati.

LJUBLJANA — Vlade, ki ne spoštujejo demokratične ureditve in se obnašajo samopašno, oholo in avtoritarno, so diktatorske. Že po zelo kratkem času obstoja Golobove vladne koalicije so se zgodile kršitve poslovnika Državnega zbora, zakonov in celo ustave. V času preteklega mandata se to ni dogajalo, vseeno pa so takrat vsevprek vpili, da imamo v državi diktaturo in fašizem. Nesramne laži o drugih iz preteklosti ti isti izprijeni lažnivci danes prakticirajo.

BEIJING — Število Kitajcev, ki prosijo za politični azil, se povečuje, odkar se je oblasti polastil Xi Jinping leta 2012. Število je zraslo od 12.000 leta 2012 na 120.000 leta 2021.

LJUBLJANA — Kar 45,9 odstotka vprašanih Slovenk in Slovencev podpira pristop vlade Janeza Janše za blaženje cen energentov, medtem ko zgolj 28,7 odstotka vprašanih meni, da je bolj primeren ukrep vlade Roberta Goloba, ki je deloval v korist proračuna in škodo davkoplačevalcev.

TEHERAN — Po zadnjem poročilu Združenih narodov je Iran v prvih treh mesecih letošnjega leta izvršil več kot 100 smrtnih obsodb.

LJUBLJANA — »Zato ker si želim da ta slovenska družba na nek način ozdravi, da se prerodi,« je dr. Nina Krajnik pojasnila, zakaj se je odločila, da vloži kandidaturo za predsednico ter spomnila, da živimo v nekem svetu slovenske družbe, ki je pogosto grob in nepravičen, človekove pravice pa nemalokrat teptajo prav tisti, ki o njih – ter o pravni državi – največ govorijo.

KIJEV — Ukrajinske sile so razglasile pomembno zmago proti ruskim na Kačjem otoku južno od Odese, ki je strateškega pomena za nadzor nad Črnim morjem. Pri strateški zmage Ukrajine je bilo ključnega pomena novo pridobljeno in moderno orožje, ki je prevladalo nad ruskim zastarelim orožjem in opremo. Putin naj bi v bojih za Doneck izgubil 55% svojih vojakov.

LJUBLJANA — Pravno barbarstvo Golobove vlade: »Od vlade, ki je napovedovala velikanske spremembe v korist vseh državljanov, nismo pričakovali ukrepov, ki so v korist le peščici privilegirancev. Izkazalo se je, da ti lahko kršijo zakon, pa se jim nič ne bo zgodilo,« je amnestijo zoper protestnike komentiral odvetnik Damijan Terpin.

BEOGRAD — Letos je južno madžarsko mejo skušalo prečkati že 100 tisoč ilegalcev, kar je dvakrat več kot lani. Mnogi bežijo iz Afganistana, se je pa nedavno povečalo število prebežnikov iz Indije, Pakistana in Severne Afrike.

LJUBLJANA — Dr. Jože Možina: Priča smo odkriti pristranosti in navijaštvu za sedanjo vladno stran in Roberta Goloba na eni strani ter demonizacijo Janeza Janše in predstavnikov prejšnje vlade.

PARIZ — S strani najvišjega francoskega upravnega sodišča je potrjena prepoved nošenja kopalk “burkini” v javnih bazenih po celotni državi.  Oblasti v Grenoblu so izpodbijale prepoved kopalk za celotno telo, ki jih običajno nosijo nekatere muslimanke, da bi ohranile svojo vero, po tem ko je mestni svet maja sprožil polemike po vsej državi z omilitvijo nekaterih pravil. Državni svet je v torek dejal, da bi dovoljenje nošenja burkinija “spodkopalo načelo nevtralnosti javnih storitev”.

LJUBLJANA — Nova vlada je kar na dopisni seji sprejela predlog, ki bi razdelil Evropska kohezijska sredstva ezoteričnim zelenim in znanstveno-raziskovalnim vsebinam, medtem ko jih je Janševa vlada želela nameniti Fakulteti za strojništvo in razvoju gospodarstva.

KABUL — Tisti, ki so preživeli potres v Afganistanu pripovedujejo za BBC, da nimajo nobenega zavetišča in nič jesti. Združeni narodi se boje epidemije kolere. Nekdo, ki se je umaknil potresu, ker dela v Karačiju, je izgubil 20 članov družine. Ni šotorov; za varstvo imajo samo povoščeno platno podprto s palicami.

LJUBLJANA — »Po več kot 15 letih sage o Aferi Patria je slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti,« je danes na Twitterju zapisal nekdanji premier Janez Janša, ki je dodal, da je ustavno sodišče po dolgem oklevanju zavrglo njihovo pritožbo zoper zastaranje in sporočilo, da ima njihova odločitev enake pravne posledice kot oprostilna sodba.

BAGDAD — Po odstopu 75 poslancev parlamenta so 23. junija prazne sedeže podelili tistim, ki so prejeli največ glasov v lanskih oktobrskih volitvah. Tako so pridobile moč filo-iranske stranke, ki nasprotujejo vladi šiitskega voditelja Muktada al-Sadra.

LJUBLJANA — Za predsednika republike namerava kandidirati Anže Logar, dolgoletni poslanec iz vrst SDS in bivši zunanji minister. Kandidaturo namerava vložiti s podpisi državljanov. Pridobil je tudi podporo SDS, ki je na Izvršilnem odboru odločila, da bo Logarjevo kandidaturo, v kolikor se bo za to odločil, podprla.

MOSKVA — Ruska obmejna straža je na meji s Finsko zustavila režiserja Aleksandra Sokurova, enega redkih ljudi kulture, ki se. je javno postavil proti vojski v Ukrajini. Pričakovali so ga v Milanu, pa se je moral vrniti v Sankt Peterburg.

LJUBLJANA — Golobova vlada v enem mesecu svojga mandata v zakonodajni postopek ni poslala niti enega zakona, hkrati pa so v koaliciji zavrnili predloge SDS, ki bi pomagali ljudem in gospodarstvu v prihajajočih težkih mesecih, je na novinarski konferenci SDS poudaril poslnec Andrej Hoivik.

KIJEV — Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob podelitvi statusa države kandidatke za članstvo v EU izjavil, da bo Ukrajina v prihodnosti postala članica EU in da je to zdaj urejeno na uradni ravni. »To je konec ruskega sveta v Ukrajini in konec obdobja ruskega lobija v Evropi,« je 23. junija na vrhu EU v Bruslju sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel in dodal, da gre za zgodovinski trenutek.

LJUBLJANA — Mediji se po mesecu dni Golobovih debaklov še vedno pogovarjajo skoraj izključno o Janševi vladi. Ker je ta tematika že skoraj izčrpana, se je lotevajo vedno bolj bizarno. Zadnji spin, ki ga je v osrednjem Dnevniku prodala celo RTV Slovenija, je, da je gospodarska rast pod Janševo vlado celo škodljiva, saj bomo zaradi tega deležni manj sredstev iz Bruslja.

PARIZ — Analiza francoskega Nacionalnega inštituta statistik in ekonomskih študij je po poročanju portala Remix News pokazala, da je bilo kar dvajsetim odstotkom novorojencev v Franciji dano muslimansko ime.

ISTANBUL — Turška policija je 26. junija blokirala na stotine ljudi, ki so se hoteli udeležiti “Parade ponosa” v Istanbulu (Carigradu). Zaprli so na desetine ljudi. Oblasti so enako “Parado” prepovedale že lani.

KIJEV — Ukrajinska vojaška zveza “anti-Putin”, sestavljena iz Rusov, ki podpirajo Ukrajino, je pokazala film, kako so ujeli ruskega vojaka, od katerega niso pokazali niti obraza, niti niso navedli njegovega imena, ki pa ni imel niti 18 let. »Zdaj pošiljajo v smrt mladoletne,« je bil komentar Armade za osvoboditev od Rusije.

TAŠKENT — Odkar je družba General Motors zaradi sankcij zapustila Rusijo, je prenehala tudi produkcija poljudnih avtomobilov Chevrolet, ki so jih dokončno izdelovali v Uzbekistanu. Problem je pomanjkanje rezervnih delov. Ponekod ostajajo še neprodani modeli Daewoo Nexia in Chevrolet Cobalt, medtem ko modelov Chevrolet Spark ni več.

LYON — Tuji mediji poročajo, da je 27-letna vzgojiteljica iz Lyona v Franciji s čistilcem za odtoke ubila 11-mesečnega otroka, ker, kot je dejala, ni več mogla prenašati otroškega joka. Preiskovalci so sprva sumili na nesrečo, a je kmalu postalo jasno, da je otroka ubila vzgojiteljica. “Vzgojiteljica je delovala v navalu besa,” piše lokalni časopis Le Progrès. Preiskovalcem je razkrila resnico, da je otroku dala tekočino za čiščenje odtokov, saj je deklica nenehno jokala.

HAMBURG — Afganistanki migrant je v Hamburgu ženski v glavo zabil nož. Motiv za zločin ostaja neznanka. Res pa je, da nekatere časopisne objave izražajo domnevo, da je žrtev svojega napadalca poznala. Afganistanski migranti so bili v zadnjih letih vpleteni v številne napade z nožem v Nemčiji.

MADRID — Rusija predstavlja neposredno grožnjo varnosti držav Nata, zbranih na vrhu v Madridu, je v sredo dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. »Na vrhu, ki bi moral prvič po letu 2010 revidirati Natove smernice, bomo jasno povedali, da Rusija neposredno ogroža našo varnost,« je poudaril ter tudi dodal, da naj bi se na  vrhu odločili, da povabijo Švedsko in Finsko, da postaneta članici, s hitrostjo, ki še ni bila videna.
Brali smo

LJUBLJANA — Minister za finance Klemen Boštjančič iz kvote Gibanja Svoboda je svoj prvi delovni dan začel precej “produktivno” – več kot dve uri zjutraj je namreč presedel kar v ministrstvu bližnjem Opera baru, od tam se je odpravil šele po deseti. Glede na to, da Boštjančič slovi kot eden najslabših direktorjev – med drugim je prispeval k bridkemu koncu Adrie Airways – je morda celo bolje, da se finančnemu ministrstvu ne približa bolj kot toliko.

PRAGA — Češka vlada je 14. junija uradno predstavila prednostne naloge in logotip predsedovanja Češke Svetu EU, ki ga bo država s 1. julijem prevzela od Francije. Med pomembnejšimi temami so v Pragi izpostavili Ukrajino, energetsko varnost in krepitev obrambnih zmogljivosti Evrope.

LJUBLJANA — Poslanec SD Jonas Žnidaršič se je uvrstil v parlament kot nadomestni poslanec po tem, ko se je predsednica stranke SD Tanja Fajon zavihtela na mesto ministrice za zunanje zadeve. Zdaj pa ne ve, kako bo preživel, ker mora sedaj zjutraj vstati in iti v službo.

BATON ROUGE — Zakonodajalci v Louisiani v ZDA so sprejeli zakon s katerim bo transspolnikom – to je moškim, ki si domišljajo, da so ženske – prepovedano tekmovati v ženskih športnih disciplinah. S tem želijo republikanci zaščititi ženski šport.

LJUBLJANA — Franci Kindlhofer v Časnik: »Zelo resno sem pozival in opozarjal volivke in volivce: ne nasedajte na nejasne in navidezno na vse strani odprte opcije Roberta Goloba. Četudi so zvenele njegove izjave smešne, neresne in njegovi cilji nenevarni in neizvedljivi, bi se morali zavedati, da se okoli njega kot hijene zbirajo ljudje, ki so sposobnejši od njega in ga uporabljajo le za trojanskega konja stare nomenklature.«

MOSKVA — V Rusiji zapirajo kinodvorane zaradi pomanjkanja gledalcev, ker ni več na programu velikih holiwoodskih filmov. Obisk je po vsej Rusiji padel za 70%. Ob koncu leta pričakujejo izgubo v višini 11 milijard rubljev (okrog 200 milijonov evrov), saj bodo morali zapreti veliko večino kinematografov.

LJUBLJANA — »Slovenska medijska slika postaja zrcalna slika ruski, putinovski, in to je strašljivo,” je v oddaji “Kdo vam laže” povedal nekdanji direktor Ukoma Uroš Urbanija. »Že tisti minimalni odstotek drugačnih medijev je za Putina preveč in očitno preveč tudi za politični vrh Golobovega Gibanja Svoboda.«

OSAKA — Japonsko sodišče v Osaki je odločilo, da prepoved istospolnih porok na Japonskem ni protiustavna, s čimer je zadalo udarec aktivistom za pravice LGBTQ v državi.

LJUBLJANA — »Ljudje so z vlado Roberta Goloba dobili točno tisto, kar so mediji prej krivično nesramno in lažnivo dve leti očitali vladi Janeza Janša in vprašanje časa je, koliko bo trajalo, da si ljudje sami priznajo, da so bili prevarani, kar pa zna biti za Slovence kar problem, glede na to, da to ni prvič, šele potem se bodo lahko zares postavili za svoje pravice,« je v tokratni oddaji Intervju z Aleksandrom Rantom, povedal poslanec SDS Branko Grims.

BRUSELJ — Nemška zunanja ministrica je danes na srečanju zunanjih ministrov EU razkrila, da poteka sodelovanje med Nemčijo, Poljsko in Romunijo, s katerim nameravajo sprostiti izvoz žita, ki je zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč še vedno v Ukrajini. Žito nameravajo prepeljati čez mejo z vlaki, kar zahteva posodobitev poljske in romunske železniške infrastrukture, ki za tak podvig zaenkrat še nista usposobljeni.

LJUBLJANA — »Dokler so stavkajoči pred RTV vsi do zadnjega levo orientirani, me niti Bog ne bo prepričal, da se tam brani novinarstvo,« je o stavki novinarjev RTV 20. junija zapisal nekdanji novinar Portalplusa Boris Meglič. Gre za verjetno najboljšo izjavo dneva na to temo, ni pa edina. Urednik portala Siol Peter Jančič je na primer objavil: »Ker vodstvo RTVS ne pristaja na objave brezplačnih propagandnih sporočil sindikata, ti tulijo o cenzuri.«

MONTGOMERY — Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Alabama je razsodilo, da je nerojeni otrok oseba ter da je uboj nerojenega otroka pomeni umor. Sodniki so zapisali tudi, da se življenje brez dvoma začne s spočetjem ter izrazili nasprotovanje standardu “zmožnosti preživetja”, ki ga je uveljavila razsodba Roe vs. Wade leta 1973. Vsem sodiščem v državi je vrhovno sodišče tudi naložilo, da zagotovijo, da bodo zakoni Alabame enako ščitili  tudi najbolj ranljive člane družbe, nerojene otroke.

LJUBLJANA — Po podatkih policije je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeleženih kar 4.333 nezakonitih prehodov, kar je za 75 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 2.466. Ob podatkih povečanja števila migracij je Golobova vlada napovedala še odstranitev ograje ob meji s Hrvaško, kar bi še dodatno poslabšalo varnostno situacijo, opozarjajo strokovnjaki.

NEW YORK — Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov, oster kritik Kremlja in nasprotnik vojne v Ukrajini,  je 20. junija na dražbi v New Yorku za Nobelovo nagrado iztržil približno 98 milijonov evrov. Celoten izkupiček bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

LJUBLJANA — Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sicer nekdanja (okrajna) sodnica, je očitno, podobno kot pred leti Katarina Kresal, svetla zvezda tabloidnih medijev v Sloveniji. Zato v javnosti že kroži vic, če bo morda tudi ona kmalu razglašena za “avto leta”.

KIJEV — V Ukrajino so 21. junija prispela vojaška vozila, ki jih je tej državi v njeni vojni proti Putinovi agresiji namenila prejšnja vlada Janeza Janše. Gre za 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil, ki so bila v Ukrajino pripeljana preko Poljske. Ob tem naj bi Slovenija za svojo donacijo prejela od ZDA dobropis, ki bo šel za potrebno opremo za Slovensko vojsko.

BREŽICE — Sledi komunistične revolucije: Iz protitankovskega jarka v Mostecu pri Brežicah so doslej izkopali posmrtne ostanke najmanj 529 ljudi, izvensodno pobitih s strani komunističnih oblasti po drugi svetovni vojni. Poboje so izvedle komunistične oblasti, politični predhodniki strank današnje slovenske vlade.

AMSTERDAM — Arheologi so na vzhodu Nizozemske našli izjemno celovit rimski tempeljski kompleks. Kot so 20. junija sporočili iz službe za kulturno dediščino, je najdba tudi velikega mednarodnega pomena. Približno 2000 let staro najdišče leži na vzhodu države blizu Nijmegena, neposredno ob nemški meji v bližini Emmericha. Tam je potekal tudi limes oziroma utrjena severna meja rimskega cesarstva, ki je danes vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

LJUBLJANA — »Vlada izvaja pohod na praktično vse institucije v državi. Številni odlični posamezniki so bili postavljeni na sramotilni steber, ker je nekdo mislil, da če je zmagal, si lahko dovoli vse,« je kadrovski cunami nove vlade komentiral poslanec Anže Logar. Poslanci so namreč na današnji izredni seji na predlog vlade iz nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja.

RIM — Italijanski parlament in javno tožilstvo sta zaradi izgredov in serije spolnih napadov v mestih blizu Gardskega jezera 2. junija, v katere je bilo vpletenih do 2.000 migrantov, odprla preiskavo. »To je samo rasa kriminalcev, ki so v moji skupnosti pustili globoko rano. Preživeli smo dan v vojni,« je migrante odgovorne za spolne napade in izgrede opisal župan mesta Peschiera.

LJUBLJANA — Sodna zmaga za Novo24TV: Ministrstvo za kulturo bo moralo ponovno pojasniti, zakaj si medijska hiša Nova24TV na razpisu ne zasluži javnega sofinanciranja. Tako je v sodbi odločilo Upravno sodišče RS na podlagi dejstva, da število doseženih točk, ki jih je naš projekt prejel leta 2020 na javnem razpisu ministrstva, ni bilo ustrezno pojasnjeno.

WASHINGTON — Zakon zvezdne države Maine, ki je staršem zagotavljal financiranje javnih in zasebnih šol, če le te niso verske, je razveljavljen. Tako je s šestimi glasovi proti trem odločilo ameriško vrhovno sodišče. Sodniki so se pri tem sklicevali na versko diskriminacijo in kršenje ameriške ustave, ki v svojem prvem členu varuje svobodo veroizpovedi.

LJUBLJANA — »Vlada je na današnji (22/6) seji sklenila tudi, da predloga deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu ni možno podpreti in da zadošča Deklaracija o seznanitvi z navedeno deklaracijo,« sporoča Golobova vlada. Stara mantra se ponavlja: tranzicijska levica se še vedno ni zmožna odpovedati rdeči zvezdi in njeni hudodelski naravi.

BRUSELJ — S sankcijami je EU ruskim oligarhom doslej zamrznila premoženje v vrednosti 12,5 milijarde evrov. S tem se je znesek iz aprila, ki je znašal 6,7 milijarde evrov, skoraj podvojil. Ta številka vključuje luksuzne jahte, nepremičnine, helikopterje in umetniška dela, ne vključuje pa zamrznjenega premoženja ruske centralne banke.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba je še nedavno obljubljala, da bo v šolstvu uvedla brezplačno prehrano za vse učence in dijake in ko se je bližal čas odločitev, po poročanju N1 niso želeli komentirati napovedi o ceni prehrane, predvidene za začetek novega začetka leta. Zdaj je jasno – to je bila prazna obljuba. Ne le da ne bo brezplačna, tudi po enaki ceni ne bo zagotovljena. Nasprotno – še dražja bo!
Brali smo

LJUBLJANA — V četrtek, 16. junija je v 92. letu starosti umrl akademik Kajetan Gantar, prevajalec z veličastnim opusom, ki je poslovenil mnoge grške filozofe in tudi več svetopisemskih knjig in iz latinščine nekaj srednjeveških besedil. Poleg tega, da je bil eden bistvenih slovenskih intelektualcev in avtor svojih lastnih knjig, je bil tudi profesor in klasični filolog svetovnega ugleda, pa tudi Prešernov nagrajenec.

ONDO (NIGERIJA) — Islamski skrajneži so na binkoštno nedeljo med mašo vdrli v katoliško cerkev na jugozahodu Nigerije v mestu Ondo in streljali na vernike, pri čemer so ubili najmanj 50 in ranili več deset ljudi. Napad je bil nepričakovan, saj je Ondo že od nekdaj eno varnejših mest v državi. Napad je obsodil tudi papež Frančišek.

LJUBLJANA — Na paradi ponosa, ki se je včeraj odvila v Ljubljani so ljubljanskega župana Zorana Jankovića med nagovorom na Kongresnem trgu izžvižgali. Ljubljanski župan Zoran Janković že dolgo ni več ljubljenec vseh. Če je mislil, da si bo plus točke pridobil tudi na paradi ponosa, pa se je zmotil.

MOSKVA — Duma (parlament) je odobrila zakon, ki prepoveduje “anglicizme” v javnosti, predvsem uporabo angleščine in latinskih črk v napisih in reklamnih panojih. Trenutno je v Moskvi več kot polovica reklam na cestah v angleščini.

LJUBLJANA — »Novi premier je milijonar in veliko bolj spreten od Marjana Kramarja. Prehiteva zakone. Nad njimi je. Lepo je biti milijonar Golob. Številni bi bili radi,” je svojo novo kolumno zaključil urednik Siola Peter Jančič in pojasnil, kako Golobova vlada že na začetku mandata vehementno krši zakone in uvaja nadzore policije, ko ta preiskuje njegove politične prijatelje.

LJUBLJANA — Dr. Stane Granda: »Prvi dnevi vladanja koalicije Svoboda ne spodbujajo k rajanju, ki ga je napovedoval novi predsednik vlade. Bolj k strahu in celo puljenju las. Iz obupa in strahu pred njenimi nedomišljenimi, izrazito ideološko-revanšističnimi ukrepi. Slovenija se vrača v politiko kulturnega in političnega boja, značilnega za staro Jugoslavijo. Če so takrat premeščali učitelje, obeta Golobova vlada celo metanje snažilk na cesto.«

KIJEV — »Rusija ima v Ljubljani leglo svoje obveščevalne skupnosti. Za Kremelj je pomembno, da vedno prejme zaupne informacije iz prve roke,« je za hrvaški portal Nacional povedal nekdanji ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem Oleksandr Levčenko, pri svojih navedbah pa se je skliceval predvsem na odzive nekdanjih slovenskih predsednikov Milana Kučana in Danila Türka.

LJUBLJANA — Poslanci SDS zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi se razpravljalo o podpori resolucije Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini. Na novinarski konferenci, ki je potekala ob vložitvi zahteve za sklic seje, je Grims povedal: »Dokazi in sledi za zločine proti človeštvu so jasni. Gre za dejanja, ki imajo vse indice genocida, kar ne more ostati brez odziva in brez posledic.«

TRST — Slovenski mediji so prezrli nekulturno obnašanje Golobovega ministra Mateja Arčona na pogrebu velikega pisatelja Borisa Pahorja. Na pogrebu je Arčon namreč “na veliko” žvečil, kar pa ni ostalo neopaženo na italijanski nacionalni televiziji. S takšnim ravnanjem ministri Golobove vlade nič kaj ne pripomorejo k ugledu Slovenije v svetu.

LJUBLJANA — Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci predstavil prve predloge, s katerimi namerava njegova vlada blažiti učinke dvigovanja cen energentov. Predstavljenih je bilo več manjših ukrepov, med katerimi je tudi regulacija maloprodajnih cen bencina in dizla. A pozor, cena bo regulirana le zunaj avtocest. Na avtocestah država v ceno ne bo posegala, kar pomeni, da bomo točili dražje gorivo. Obljubljeni boj proti inflaciji je tako le mrtva črka na papirju.

MULHOUSE — Trije ilegalni migranti naj bi po trditvah javne tožilke v Mulhouseu Edwige Roux-Morizot v ponedeljek 6. junija 2022 70-letnici v domu za ostarele prerezali grlo. Truplo ubite starke so našli v kopalnici okoli 16. ure. Imela je prerezan vrat in več vbodnih ran na rokah, kar nakazuje, da se je 70-letnica skušala braniti pred napadalci. Njena soba je bila hudo razmetana.

LJUBLJANA — Novinarka javne RTV Slovenija Eugenija Carl slovi po svojih pikrih in neokusnih izjavah. Tudi na račun lastnih sodelavcev. Očitno pa si sedaj po prvorazredno še domišlja, da se bo sama odločala, kaj bo in česa ne bo počela, tudi mimo vodstva zavoda. Na Facebooku je namreč sporočila, da niti slučajno ne misli prispevati k ustvarjanju nove oddaje Panorama.

HEILIGENKREUZ — V tej avstrijski cistercijanski opatiji so odkrili drugi najstarejši zapis v slovenskem jeziku. V novi analizi so raziskovalci potrdili, da nedavno odkriti Svetokriški rokopis iz 12. stoletja vsebuje števnike od 1 do 10, zapisane v zgodnji obliki slovenščine.

KIJEV — Glede na napredovanje ruske vojske na vzhodu Ukrajine je ta v ponedeljek zaprosila za močnejše in boljše orožje, kot tisto, kar jim je bilo obljubljeno oziroma o čemer se je razpravljalo. Ukrajina je začela še močneje pritiskati na Zahod, da zavzame svoje stališče v vojni med Ukrajino in Rusijo, medtem ko so evropske voditelje skrbi lastno gospodarstvo in prehranska draginja.

LJUBLJANA — »Otrok in vnukov ne damo, oni so največ, kar imamo!« je poudaril predsednik stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine Aleš Primc. ki je vse pozval na protestni shod. Kar so slovenski volivci trikrat zavrnili na referendumih, želi homoseksualni lobi zdaj doseči s pomočjo ustavnega sodišča.

WASHINGTON — V zadnjih tednih po ameriških zveznih državah opažajo, da so organizacije, ki zagovarjajo življenje in nasprotujejo umoru nerojenih otrok, postale tarča vandalizma. Do napadov je prišlo, potem ko je v javnost pricurljala informacija, da namerava konservativna večina na vrhovnem sodišču v ZDA poskrbeti za odpravo prelomne odločitve sodišča iz leta 1973, ki je Američankam zagotavljala pravico do splava.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba nadaljuje s “strokovnimi” kadrovanji. Vodja kabineta ministrice za digitalizacijo dr. Emilije Stojmenove Duh je namreč postala Inge Kobe. »Medicinska sestra, ki se ukvarja z izdelovanjem glinenih posod, povrhu pa je še zasebna partnerka Toneta Kregarja iz glasbene skupine Mi2, sicer vidnega člana stranke SD,« o novi kadrovske pridobitve razkriva raziskovalni novinar Bojan Požar.

ŠIBENIK — V občini Kistanje, nedaleč od znanega mesta Šibenik, je trop volkov napadel koze in pokončal psa, potem pa se je lotil še pastirja, ki se je uspel ubraniti s koso. Po poročanju tamkajšnjih medijev se je trop volkov zapodil v čredo koz in napadel pastirja, ki je komaj pobegnil. Tamkajšnji govedorejci trdijo, da volkov še nikoli ni bilo toliko, da so tropi vse večji in vse bolj lačni, na domača dvorišča pa zaidejo tudi čez dan.

LJUBLJANA — V torek, 14. junija,  so ob 545 PCR-testih in 2850 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 471 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 27 bolnikov, na intenzivni negi pa pet. Umrl ni noben covidni bolnik.

LA PAZ — Bolivijsko sodišče je obsodilo nekdanjo konzervativno predsednico na deset let zaporne kazni. Jeanine Añez je bila obtožena organizacije državnega udara po odstopu Moralesove socialistične vlade. Političarka vztraja, da je nedolžna, prav tako njeni podporniki, ki so napovedali množične proteste. Sodba je v mednarodni javnosti že požela ogorčenje.

LJUBLJANA — Množične migracije se stopnjujejo tudi v Sloveniji: Azilnemu domu v Ljubljani zmanjkuje prostora, policisti letos zabeležili več kot 75-odstotni porast nezakonitih prehodov meje.

LONDON — Po tem, ko je v zadnjih letih več kot 40 srednjih šol v Angliji sprejelo enotno politiko prepovedi nošenja kril in obvezno nošenje hlač, se trend omenjene politike nadaljuje. Tokrat se je za to odločila Srednja šola Tiverton v Devonu, ki je zaradi “spolne nevtralnosti” še ena šola več s prepovedjo nošenja kril in uvedbo enotne politike nošenja hlač za vse učence. To je sprožilo kritike staršev, ker o tem niso bili obveščeni.
Brali smo

KIJEV — Ukrajinske oborožene sile so na jugu države potopile dve hitri ruski pristajalni ladji. Plovili naj bi sodelovali v ruskih diverzantskih in obveščevalnih akcijah. Potopilo ju je ukrajinsko topništvo v skrivališču, v majhnem zalivu na obali Črnega morja, v katerega se izlivata reki Dneper in Boh.

LJUBLJANA — Dolgoletni urednik in novinar Jože Biščak (človek, ki ima podoben svetovni nazor kot nekdanji predsednik vlade Janez Janša) meni, da bomo v prihodnosti soočeni z gospodarsko in splošno krizo, ki je posledica razpada tradicionalnih vrednot zaradi neverjetno velikega vpliva “prebujencev”.

PARIZ — Francoski predsednik Emmanuel Macron je 4. junija izrazil prepričanje, da se po zaključenih spopadih v Ukrajini Rusije, čeprav je tista, ki je izvedla agresijo, ne sme ponižati z namenom iskanja diplomatske rešitve. Ukrajina se je na stališče ostro odzvala in dala vedeti, da je  treba Rusijo postaviti na svoje mesto.

LJUBLJANA — Diplomacija Tanje Fajon: prvi tuji obisk, avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, se je izkazal za neuspešnega, ker je Tanja Fajon pred prihodom na položaj nasprotovala oboroževanju v luči ukrajinske vojske in napovedi nove vlade, da bo odstranila ograjo proti migrantom na južni meji. Dunaj zato ne vidi nobene alternative glede nadzora na slovensko-avstrijski meji.

ISLAMABAD — Bivši premier Pakistana Imran Khan bo aretiran čim bo iztekel rok treh tednov začasne svobode, ki ga je 2. junija dobil s plačilom kavcije. Obtožen je raznih prestopkov; nemiri, podpihovanje, neredi, oboroženi napadi na oblasti.

LJUBLJANA — »Po štirih dneh odločne zdravstvene reforme in boja proti draginji je Svoboda danes v Tuhinjski dolini v središče pozornosti postavila partizane, rdeče zvezde in citate Frante,« se je komentator Tomaž Štih odzval na eno prvih spornih potez obrambnega ministra Šarca, ki v javnost vrača zločinsko simboliko, medtem ko na sobotni spominski slovenskosti v Kočevskem rogu ni bilo niti vladnega venca. Kot kaže, se vrača že viden eksperiment, ki državljanom ne bo prinesel blaginje, temveč bo le še poglabljal razlike v družbi.

SEUL — Južna Koreja in Združene države so 6. junija v Japonskem morju izstrelile 8 balističnih raket. Vaja je odgovor na enako število raket, ki jih je izstrelila Severna Koreja dan poprej. Južnokorejske oblasti pravijo, da je pri poskusu Pyongyanga šlo za rakete kratkega dometa.

LJUBLJANA — Fiskalni svet je raztrgal koalicijsko pogodbo – ta zaradi nedorečenosti tako iz vidika obsega kot glede časovne umeščenosti ukrepov, predstavlja tveganje za gospodarstvo. Fiskalni svet tudi opozarja, da koalicijska pogodba vsebuje nabor pretežno splošno opredeljenih ukrepov, ki presegajo štiriletni mandat.

VENTIANE — Zadnje leto so cene v Laosu zrasle na eksponenten način: od 2% v januarju na 9,9% v aprilu, poroča Svetovna banka. Zaradi rastoče inflacije hodijo ljudje preko tajske meje. o bencin in hrano. Izguba kupne moči prebivalcev Laosa je. predvsem posledica razvrednotenja narodne valute kip.

LJUBLJANA — V oddaji Ura moči z Bojanom Požarjem na Planet 18 5. junija je znani politični komentator Miran Videtič razkril, da mu je pred nedavnim nekdo iz Gibanja Svoboda za predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič dejal, da bo “s to damo še hudič”. Uporabljala je težke besede, napadala in žugala vsem po vrsti (tudi Golobu). Prvi vtis, ki ga daje, je, da je osebne frustracije izpolnila z vstopom v politiko, z naglim skokom, z državniško funkcijo,

MOSKVA — Ruska komunistična partija aktivno podpira vojsko v Ukrajini, toda najmlajši poslanci (“komsomolci” jo odkrito kritizirajo, ker jo imajo za “imperialistično” in nasprotno načelom marsizma in leninizma. Mnogi poslanci so. izstopili iz partije ali pa so bili izgnani zaradi “kršenja partijske discipline”. V Surgutu v Sibiriji je ostalo samo 6 poslancev, potem ko jih je iz partije izstopilo 57.

LJUBLJANA — Psihoanalitik Roman Vodeb o nastopu predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič: »V nezavednem jedru ima nepredelane potlačitve, zato realnost vidi popačeno. Evidentna je velika zamera do lastnega očeta (verjetno zato, ker ni v red spravil njene dominante mame, s katero se sedaj identificira) in posledična zamera do JJ, zaradi katerega je bila odstavljena kot sodnica.« Vodeb opozarja, da prav ona predstavlja največjo nevarnost za koalicijo, zgodi se lahko celo, da je ne bo zmogel krotiti niti njen šef in po trditvah nekaterih tudi zasebni partner Robert Golob.

KIJEV — Ukrajinska vojska je osvobodila obsežna območja Severnodonecka in Ruse pregnala iz južnih predmestij. Uspešen protinapad na območju, ki je za Kremelj prioriteta, dokazuje, da ruska vojska izgublja svojo bojno moč.

LJUBLJANA — V Sloveniji imamo najcenejša bencin in dizelsko gorivo. Razlog za to je v tem, da je vlada pod vodstvom Janeza Janše že v začetku maja ponovno za tri mesece omejila maloprodajne cene pogonskih goriv, po takratnem sklepu ukrep velja do vključno 10. avgusta. Ali bodo cene v Sloveniji vzdržale do 10. avgusta tudi pod novo vlado, bomo šele videli. Nova vlada se sicer trenutno ukvarja zgolj s kadrovanjem.

BEOGRAD — Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Srbiji, ki je bil predviden 6. in 7. junija, je bil odpovedan, ker so tri sosednje države Srbije svoj zračni prostor zaprle za njegovo letalo, so po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu. Prečkanja svojega zračnega prostora letalu ruskega ministra ni dovolila Bolgarija, članica EU, poleg nje pa sta se za enak korak odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v Uniji.

LJUBLJANA — Na Ukomu ne bodo več delali analize poročanja RTVS, kjer bodo ponovno nemoteno poročali enostransko.

COLOMBO — Šri Lanka potrebuje v prihodnjih šestih mesecih pomoč v vrednosti 5 milijard dolarjev, da bi bila kos plačevanju osnovnih dobrin, kot je hrana, gorivo, plin in gnojila.

LJUBLJANA — Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je ljubljansko okrožno sodišče nekdanjo dekanjo fakultete za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič v aferi dodatkov za stalno pripravljenost obsodilo na pogojno kazen šest mesecev zapora ter 2000 evrov stranske denarne kazni. Njen zagovornik je zoper pravnomočno sodbo napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

ANKARA — Padanje vrednosti turške lire se nadaljuje. Od začetka leta do 10. junija je njena vrednost padla za 22%. Za to krivijo predsednika Reçepa Tayyipa Erdogana, ki nadaljuje z obljubami, da bo nadaljeval z rerzanjem obrestnih mer tako, da bo inflacija rastla.

MOSKVA — Patriarh Kiril je odstavil metropolita Ilariona in ga pregnal v Budimpešto, ker kot “zunanji minister moskovskega patriarhata” ni dovolj odkrito podpiral Kirilove naklonjenosti Putinu in ker je skušal ohraniti odprt dialog z drugimmi Cerkvami, tudi z Vatikanom.

BEIJING — Brez dela je otalo več milijonov internih migrantov. Tisti, ki so starejši od 50 let, ne najdejo zaposlitve. Kdor ostane na podeželju, dobi letno1.400 evrov, medtem ko so družinski stroški trikrat višji. Tudi tisti, ki imajo delo, delajo mnogokrat brez pogodbe. Delodajelec jim ne daje nobenega socialnega zavarovanja.

MOSKVA — Ključni problem ruske vojske je kastna delitev na oficirje in njihove podrejene. Ti drugi se ne morejo poistovetiti niti z misijo kot takšno niti z njenim ciljem. Želijo zgolj preživeti in pokrasti, kar se da. Prav zato je v ruski vojski nizka morala, pomanjkanje volje za delovanje in zmago. Ruska vojska temelji na vojaških obveznikih, ki jih vodstvo obravnava kot “topovsko meso” (“kanonfutr”). Ključno težavo delovanja predstavlja fevdalni poveljniški sistem.
Brali smo

KIJEV — Sinoda Ukrajinske pravoslavne Cerkve z metropolitom Onufrijem na čelu je razglasila popolno neodvisnost od moskovskega patriarhata. Vzrok: podpora moskovskega patriarha Kirila Putinu glede vojske z Ukrajino, ki jo je Onufrij imenoval “Kajnova vojska”.

LJUBLJANA — »Novi časi: Poslanec Svobode Lenart Žavbi je na začetku nastopa o mandatarstvu Goloba ljudstvu čestital ob dnevu mladosti, torej ob rojstnem dnevu Josipa Broza, jugoslovanskega diktatorja,« je zapisal urednik Siola Peter Jančič. »Jasno sporočilo jedrni Evropi,« se je na zapisano odzval Janez Janša.

VATIKAN — Papež Frančšek je 29. maja nananil,  da bo v konzistoriju 27. avgusta imenoval 21 novih kardinalov. Od teh so trije vodielji vatikanskih dikasterijev, evropska sta dva (nadškof v Marseille, Francija in škof v Como, Italija. Eden je iz Združenih držav (škof v San Diego), pet jih je že že starih preko 80 let, tako da ne bodo imeli pravice voliti novega papeža,vsi ostali pa so iz Azije, Afrike in Južne Amerike.

LJUBLJANA — Franci Kindlhofer v oddaji Tema dneva: »Kar bode v oči, je zunanje ministrstvo. Gospa Fajon, menim, da za to ni kvalificirana. Veliko boljše bi bilo, če bi bila to oseba, ki ima v glavi urejene stvari glede naše preteklosti. Kdor javno časti morilce bivšega režima, ne bi smel imeti politične funkcije.«

TRST — V 109. letu starosti je 30. maja umrl tržaški pisatelj Boris Pahor. Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Bil je prejemnik številnih priznanj.

LJUBLJANA — Mandatar prihodnje, 15. slovenske vlade Robert Golob je sprožil inflacijo ministrstev. Vlado bo sestavljalo 20 ministrov, od tega bo eden brez resorja. To je največ doslej v samostojni državi in največ v Evropski uniji tako v absolutnem številu kot na število prebivalcev. Hkrati načrtujejo kar tri podpredsednike vlade. Njegovo sestavljanje vlade se spreminja v Koalicijo lačnih ust.

MOSKVA — Putinova vojna ne poteka po pričakovanjih – poročila o ogromnih izgubah vojakov in slabi motivaciji ruskih čet se kopičijo. Dejansko se Putinova ofenziva na vzhodu Ukrajine krepi, vendar z ogromnimi človeškimi in materialnimi stroški. Očitno pa je Putin našel novo obliko spodbude za mlade moške, da se pridružijo vojni in s tem na kocko postavijo svoje življenje. Ponuja jim namreč petkratnik povprečne ruske plače.

LJUBLJANA — Miha Kordiš (Levica) in Matevž Frangež (SD) sta v Tarči 27. maja dokazala, da ne razumeta niti najpreprostejših zakonitosti ekonomije, kaj šele javnih financ, o katerih sta razpravljala, zagovarjala koalicijsko pogodbo ter oporekala znanje ekonomistu in nekdanjemu finančnemu ministru Janezu Šušteršiču, ki ni mogel skriti svojega začudenja; zagotovo se je spraševal, kaj sploh počne v studiu.

PARIZ — Moški oblečen v starejšo gospo na vozičku je v muzeju Louvre v znamenito sliko Mona Liza Leonarda Da Vincija vrgel torto, nato pa smetano razmazal po steklu, ki sliko ščiti. Šlo naj bi za primer okoljskega aktivizma, moški pa je po dejanju po tleh trosil vrtnice. Kaj je hotel z dejanjem sporočiti ni znano.

TOKIO — Japonska je uspešno testirala nov sistem za pridobivanje energije. Gre za podmorsko turbino, ki energijo podmorskih vodnih tokov spreminja v električno. Ta sistem bi lahko pokril 60% japonskih energetskih potreb.

PRAGA — Trenutno na Češkem obravnavajo 201 primer, povezan z rusko invazijo v Ukrajini. Po besedah tiskovnega predstavnika policije Ondřeja Moravčika je približno tretjina primerov takšnih, kjer posamezniki zagovarjajo rusko invazijo. »Skupno 26 primerov je v fazi kazenskega pregona proti določenim osebam,« je še dodal.

BRUSELJ — Voditelji držav članic Evropske unije so 30. maja na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU. EU bo s tem po besedah Charlesa Michela Rusiji odvzela »ogromen vir financiranja vojnega stroja“. “Maksimalni pritisk na Rusijo, da konča vojno,« je še zapisal predsednik Evropskega sveta.

LJUBLJANA — Golobova vlada pospešeno nadaljuje z brutalnim kadrovanjem; nastavila še 13 svojih tožilcev ter imenovala vladno pogajalsko skupino za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

KIJEV — Noro hud pogum Ukrajincev! S helikopterji poleteli globoko na okupirano ozemlje Mariupola, da bi z zalogami oskrbeli branilce Azovstala. Operacijo so izvedli strokovnjaki Glavnega obveščevalnega direktorata Ministrstva za obrambo in polka Azov.

LJUBLJANA — V poslanski skupini SDS so zgroženi zaradi včerajšnjega grobega napada predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, saj je v svojem nastopu “žalila poslance, izrekala laži, razpihovala in javno spodbujala nestrpnost ter širila sovražni govor“. V protestnem pismu so zapisali: »Dovolili ste si izreči tudi laži. Prav šokantno je bilo, ko ste govorili o tem, da je pretekla vlada zaplinjala ljudi. Ali sploh veste, kaj ste izrekli?« Zahtevali so opravičilo.

LJUBLJANA — Psihoanalitik Roman Vodeb je komentiral nastop predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič: »V nezavednem jedru ima nepredelane potlačitve, zato realnost vidi popačeno. Evidentna je velika zamera do lastnega očeta (verjetno zato, ker ni v red spravil njene dominante mame, s katero se sedaj identificira) in posledična zamera do JJ, zaradi katerega je bila odstavljena kot sodnica.«

KALININGRAD — Tovarna Avtotor, ki je v ruski enklavi Kaliningrad ob Baltiku dopolnjevala avtomobile Hyundai in Kia, je za več kot petkrat znižala produkcijo zaradi sankcij. Da bi ohranil delovna mesta, je delavcem kot alternativo ponudila nabiranje jagod v okoliških gozdovih.

LJUBLJANA — »O tej novoizvoljeni vladi imam pa sploh negativno mnenje: če je ljudstvo dve stranki izključilo iz vstopa v vlado, pa so sedaj enostavno notri. Tisti, ki sploh niso daleč prišli, samo da so veliki … Ta vlada je izigrala voljo ljudstva, na katero se tako sklicuje,« je bil eden od odzivov mimoidočih na nastajajočo koalicijo in njeno ministrsko zasedbo.

BEIJING — Dokumenti kitajskih oblasti, ki so jih ugrabili z državnih internetnih strežnikov, vsebujejo 3.000 fotografij zaprtih, 20.000 zapisnikov o zapiranju in preko 300.000 osebnih dokumentov prebivalcev zapadne province Xinjiangl Potrjujejo, da so tam koncentracijska taborišča za tamkajšnj muslimane.

LJUBLJANA — Nad skrajno agresivnim vedenjem predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič so se zgražali mnogi, na Twitterju pa se je graciozno odzvala tudi poslanka SDS Eva Irgl: »V podporo spoštovanju institucije se kot dolgoletna poslanka ograjujem od nedavnega nastopa predsednice Državnega zbora. Ne želim da žuganje, vzvišenost, neprimerno obnašanje postanejo sinonim za žensko v politiki.«

HYDERABAD — Med novimi kardinali, ki jih je 29. maja naznanil papež Frančišek, je tudi krajevni nadškof Anthony Poola, ki izhaja in družine dalit (izven kaste) in je 12 let vodil škofijo Kurnool, dokler ni bil leta 2001 imenovan za nadškofa v Hyderabadu.

MURSKA SOBOTA — V 71. letu starosti je 1. junija po dolgotrajni hospitalizaciji umrl evangeličanski duhovnik Geza Erniša. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo je opravljal 18 let do leta 2013. Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve.

KIJEV — Dva ukrajinska pilota, ki sta bila ruska ujetnika v Kursku in pozneje vrnjena v Ukrajino, pripovedujeta, da »če je pekel, je v Kursku.« Odvzeli so jima križce okoli vratu, ker da v Kursku ni Boga in ju pretepali, da so se jima lomile kosti, kar imenujejo “masažni pogovor”.

RIAD — Savdska Arabija je pripravljena povečati količine načrpane nafte, ko bodo sankcije omejile ruske možnosti za pridobivanje nafte. Napoved ene od ključnih članic OPEC se že pozna na svetovnih borzah.

LIZBONA — Prihaja nov smrtonosni val covida? Portugalske bolnišnice se polnijo, zaskrbljujoča je visoka umrljivost, ki je na Portugalskem dosegla dvakratni evropski nivo, zasedenost bolnišnic pa se je povečala za 27 odstotkov v primerjavi s tednom poprej.
Brali smo

LJUBLJANA — Poslanec Žan Mahnič je izpostavil, da bo novo ministrstvo za solidarno prihodnost v resnici ministrstvo za nevladne organizacije z Metelkove 6. Ministrstvo za kulturo, ki ga je prav tako izsilila Levica, pa bo delilo bajne vsote denarja za tiste brezdelneže, ki so dve leti kolesarili, zaradi česar bo manj za kmetijstvo in delovne ljudi.

MOSKVA — Stroški za obrambo so se aprila v Rusiji dvignili za dva in polkrat na 600 milijard rubljev (okrob 50 milijard evrov). Za pomoč mladim od 8. do 17. leta so potrošili 450 milijard rubljev. Več ko je vojske, manj je hrane za otroke.

LJUBLJANA — Poslanska skupina SDS je z 20. majem tudi formalno ustanovljena. Za vodjo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke je bila imenovana znana borka proti korupciji v zdravstvu Jelka Godec. Namestnika pa sta postala mag. Karmen Furman in Zvonko Černač.

MOSKVA — Ruski režim je vse bolj nagnjen k obupanim ukrepom. Vladimir Putin dela enake napake kot Hitler, zato izgublja vojno. Zahodni vojaški viri so zadnje dni prišli do zanimive ugotovitve, da naj bi se ruski predsednik Putin osebno vpletel v vojno v Ukrajini do te mere, da operativno-taktične odločitve sprejema “na ravni polkovnika”.

LJUBLJANA — »Radikalno politiko umorov je narekoval Edvard Kardelj skupaj z Zdenko Kidrič,« je na okrogli mizi ob dnevu spomina na vse žrtve komunizma dejal zgodovinar dr. Jože Možina, ki je ob tem prisotnim pokazal njuno korespondenco, v kateri so navodila o ubijanju slovenskega civilnega prebivalstva zelo jasna.

TAIPEI — Večina Tajvancev je pripravljena zgrabiti za orožje v primeru kitajskega napada.Rezultati raziskave kažejo, da bi se 61,4% odraslih vprašanih v slučaju napada borila proti Kitajcem.

LJUBLJANA — »Komentiranje ekonomskih izhodišč koalicijske pogodbe je v tem trenutku izguba časa. Ali pripravljalci dokumenta živijo na drugem planetu ali pa so še pijani od volilne zmage. Počakajmo, da zasedejo ministrska mesta in se seznanijo z realnostjo,« meni glede nove koalicijske pogodbe podjetnik Aleš Štrancar.

MOSKVA — Putinov “žepni Nato” je na robu razkola: Pojavljajo se nesoglasja, le en človek mu ostaja popolnoma zvest: beloruski diktator Aleksander Lukašenko. Verjetno tudi zato, ker ravno po zaslugi Putina še naprej ostaja trdno na oblasti.

LJUBLJANA — Bivši zdravstveni minister dr. Andrej Bručan: »Obstoječa koalicijska pogodba zdravstvu namenja veliko prostora – kar petnajst strani – vendar pa je v samem predlogu cela vrsta nejasnosti, predvsem pa nekih obljub, ki nimajo nimajo realne osnove za realizacijo v kratkem času. Če se bodo čakalne dobe bistveno podaljšale, bo to pripeljalo do revolta med ljudmi.«

MOSKVA — Šahovski velemojster Kasparov: »Vojna je priložnost za moralno očiščenje Rusije, odpoved Putinu in ponovno odprtje svetu.«

LJUBLJANA — Pijani od zmage na volitvah so bodoči koalicijski partnerji z Robertom Golobom na čelu pričeli izbirati člane vlade in sestavljati koalicijsko pogodbo, ki je med ljudmi naletela na cel kup kritik, še posebej iz vrst gospodarstva in zdravstva. Po rezultatih ankete, ki jo je za Novo24TV opravil Parsifal, je opaziti, da je stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba na račun prvih potez že začela izgubljati podporo.

ZAGREB — Prvič po letu 2018, odkar so ZDA uvedle strožje sankcije proti Iranu, so na Jadranskem morju, blizu otoka Krk na Hrvaškem, opazili pluti tanker ARC1 z domnevno iransko nafto. Po podatkih Vesselfinder je bila 19. maja lokacija plovila v Trstu, zdaj pa naj bi krenilo nazaj proti Reki na Hrvaško.

LJUBLJANA — Stranki SAB in LMŠ, ki sta na volitvah izpadli iz parlamenta, se že samoukinjata. Ali povedano drugače: pridružili se bosta Gibanju Svoboda. Organi strank LMŠ in SAB so namreč začeli postopke združevanja pod okrilje Gibanja Svoboda. Združitveni kongres je pričakovati jeseni.

MOSKVA — Ena najhujših posledic vojske v Ukrajini je v Rusiji preganjanje tistih, ki si predrznejo kritizirati vojaške operacije. Iz višjih šol so izgnale vse učitelje, ki niso “na liniji”, kar ima še hujše posledice od vsiljevanja “patriotizma” v srednjih šolah.

LJUBLJANA — Nov dosežek tranzicijske levice: Golob samega sebe predlagal za novega predsednika vlade. Pahor je že napovedal, da pri postopku imenovanja kandidata za mandatarja ne bo zavlačeval, če bo Golobu izkazana večinska podpora vodij poslanskih skupin.

LONDON — Nekdanji vodja britanskih obveščevalnih služb MI6 Richard Dearlove je prepričan, da bo ruski predsednik leta 2023 izgubil oblast, in da ga bodo poslali v sanatorij. Šlo naj bi za del strategije, katere namen je odstavitev Vladimirja Putina z oblasti. Dearlove je prepričan, da se Putin iz sanatorija ne bo več vrnil kot predsednik Rusije.

LJUBLJANA — Podpisana koalicijska pogodba med Golobom, Fajonovo in Mescem predstavlja zloveščo napoved vračanja na prorusko in prokitajsko politiko.

MOSKVA — Odkar je stopila v veljalo nova norma kazenskega zakonika Rusije čl. 20.3.3 glede “omalovaževanja ruskih oboroženih sil”, je bilo na njeni podlagi aretiranih 2.029 ljudi. Od teh jih je bilo najmanj 352 v Moskvi, kar pomeni okrog 40 oseb aretiranih vsak delovni dan.

TAŠKENT — Uzbekistan in Kitajska pripravljata nove dogovore o povečanju skupne železniške mreže. S tem se Taškent vedno bolj oddaljuje od ruske odvisnosti.

LIPICA — V Kobilarni Lipica so v nedeljo, 22. maja,  praznovali 442 let delovanja.  V središču celodnevnega dogajanja so bili lipicanci, ki so navdušili v gala predstavi lipiške šole klasičnega jahanja.

KOČEVSKI ROG — V Jami pod Macesnovo Gorico se letos nadaljujejo dela izkopa žrtev povojnih pobojev. Neposredna pripravljalna dela na enem od največjih množičnih grobišč v Sloveniji so se začela že lani jeseni s pripravo in zavarovanjem območja ter namestitvijo zaščitnih mrež, maja letos pa nadaljevala z ureditvijo platoja, postavitvijo odrov ter z izkopom.

LJUBLJANA — Slovenija je kljub epidemiji lani na letnem nivoju počrpala največ evropskih sredstev doslej ter končno pristala nad povprečjem EU glede na izkoristek evropskih sredstev.

VILNIUS — Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je predlagal oblikovanje pomorske koalicije, s katero bi prebili rusko blokado Črnega morja, ki preprečuje, da bi ukrajinsko žito lahko izvažali v druge države.

LJUBLJANA — Medtem ko so mediji Janezu Janši in njegovi vladi striktno gledali pod prste, se je situacija z izvolitvijo Goloba obrnila na glavo. Znova smo priča klečeplazenju pred vlado in kritiziranju opozicije. Podobno uslužnost smo opažali že tekom vladanja Marjana Šarca in njegovih tranzicijskih “prednikov”. Tokrat se je začelo z retoriko o “nagajanju opozicije”.

ŽENEVA — Svetovna zdravstvena organizacija: najverjetnejši povzročitelj izbruha opičjih koz so zabave homoseksualcev.

MOSKVA — Ruska flota v Kaspijskem morju je organizirala upor, da ne bi bila poslana v Ukrajino. Ladjam, ki so tam, začenjajo manjkati rezervni deli, ki jih zamenjujejo s kitajskimi. To pa povzroča odklonitev mornarjev bolj kot kritike vojaškega nastopa proti Kijevu.

BEIJING — Mediji so se dokopali do ogromne zbirke podatkov komunistične stranke, ki dokazujejo, da je kitajski diktator Xi Jinping ukazal izvajanje genocidne politike v ujgurskem središču Vzhodnega Turkestana, prav tako pa naj bi podpisal pooblastila za izvajanje genocida še nad dvema drugima etničnima skupinama, Kirgizi in Kazahstanci.

OKLAHOMA CITY — Guverner Oklahome Kevin Stitt je 25. maja podpisal zakon, ki v tej ameriški zvezni državi prepoveduje opravljanje splava od spočetja, razen kadar je ogroženo življenje matere ali kadar je nosečnost posledica posilstva ali incesta. S tem je Oklahoma dobila najbolj restriktiven zakon o prostovoljni prekinitvi nosečnosti v ZDA.
Brali smo

LJUBLJANA — Mediji poročajo, da namerava nova vlada takoj po formaciji sprožiti pogovore z EU, da bi dosegli spremembe načrta za okrevanje in odpornost, denar pa bi porabili zlasti za financiranje zelenega prehoda in digitalizacijo. Z drugimi besedami: ne bodo gradili cest, šol, vrtcev, domov za starejše, vodovodov, igrišč in študentskih domov, temveč bo šel denar k nevladnim aktivistom.

PYONYANG — Dva dni po predpisu državnega “lockdown” že poročajo o 21 smrtnih slučajih zaradi “mrzlice” in 174.440 okuženih. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja odklanjala vse ponudbe cepiva.

LJUBLJANA — “Svoboda” zares obstaja, vendar le za “naše”. Nazoren primer tega je moderiranje portala 24ur, kjer do Goloba in njegove politike kritični komentarji niso sprejemljivi, medtem ko se do Janše sovražnim komentatorjem velikodušno gleda skozi prste.

ANKARA — Turki obtožujejo begunce za gospodarsko krizo v deželi. Večina prebivalcev zahteva, naj se skoraj 4 milijone beguncv vrne nazaj v Sirijo. Imajo jih za krive za dvig najemnin in padec turške lire.

LJUBLJANA — Če so v času vlade Janeza Janše vladni nasprotniki radi opletali z besedami, češ kako naj bi živeli v fašistični diktaturi, se nam očitno sedaj obeta “svoboda” po meri Roberta Goloba. »Robert Golob bo imel prvo in zadnjo besedo,« je mogoče glede delovanja nove koalicije prebrati v časniku Delo. Kot kaže, pa po novem koalicijskim partnerjem tudi ne bo več dovoljeno dajanje izjav, ki ne bodo v skladu s premierjevim prepričanjem. Zanimivo bo izvedeti, kako na nov način komuniciranja gledajo v koalicijskih strankah SD in Levica?

BRUSELJ — »Veliko odzivov na novo slovensko vlado v Evropskem parlamentu še ni, ker Gibanja Svoboda ne poznajo. Evropski poslanci sprašujejo, kdo so to in kam spadajo. So pa že ujeli informacije glede nove smeri zunanje politike do Hrvaške in Nata. Ocene so enotne, da gre za obrat v prorusko politiko,« je zapisala evroposlanka Romana Tomc.

LJUBLJANA — Mesto dekana Pravne fakultete, ki bi morala predstavljati zgled pravne države, je zasedel dolgoletni asistent zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije in nekdanjega ustavnega sodnika ter poslanca Združene liste socialnih demokratov (predhodnica SD) Cirila Ribičiča. Saša Zagorc bo kljub močnemu nasprotovanju študentov dekan ustanove, kjer izobražujejo nove generacije pravnikov, ki bodo vodili ključne pozicije v pravosodju, odvetništvu, notariatu, organih javne uprave.

KIJEV — Upokojeni ukrajinski pravoslavni patriarh Filaret je v pogovoru z georgiijsko redakcijo časopisa Azattyk primerjal vojsko Rusije z Ukrajino z bibličnnim spopadom Davda z Goljatom in poudaril, da je zmagal mladenič proti velikanu, ker je bil Bog z njim.

LJUBLJANA — »V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in ZD-jih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in ZD-jev, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto – katastrofa za slovensko javno zdravstvo,« so na Mladi zdravniki na Facebooku komentirali napoved nove koalicije, ki predvideva zakonito odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih.

STOCKHOLM — Švedska premierka Magdalena Andersson je danes potrdila, da bo njena vlada formalno zaprosila za članstvo v Natu. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno, saj bo to storila skupaj s Finsko, je pojasnila premierka. Dodala pa je, da verjame, da se bo to zgodilo v kratkem.

LJUBLJANA — Levica ima v zadnjem obdobju težave z radikalnimi ideologi, ki se sicer v medijih pojavljajo kot ugledni politični analitiki ali strokovnjaki. Alem Maksuti, Marko Milosavljević, Dragan Petrovec je le nekaj imen z nerazsodnostjo in nezmožnostjo realnih pogledov in ocen na družbeno dogajanje, temveč se zatekajo v levičarski ekstremizem in revanšizem.

KIJEV — Ukrajinski vojaki so zakoličili mejnik. Po tednih hudih bojev je 227. Harkov bataljon ponovno zavzel ukrajinsko ozemlje vse do meje z Rusijo. Postavili so novo mejno postojanko in posneli skupinsko fotografijo, s katero so predsedniku Volodomirju Zelenskemu sporočili, da je misija opravljena.

LJUBLJANA — Poslanska skupina SDS je v petek v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o spremembah zakona o RTV Slovenija, s katerim želijo odpraviti obvezno dajatev prispevka RTVS in omogočiti fizičnim ter pravnim osebam, da se same odločijo, ali in v kakšni višini bodo plačevali RTV-prispevek glede na to, koliko so zadovoljni s programi RTV Slovenija.

NEW DELHI — Po odločitvi indijske vlade da zaustavi izvoz žita zaradi notranjih potreb, razne azijske države obupno inščejo nove izvoznike žita. Indijsko žito bi moralo vsaj delno nadomestiti ukrajinsko in rusko, ki zaradi vojske ni na razpolago. Največje težave imajo s tem Bangladeš, Indonezija, Nepal in Turčija.

LJUBLJANA — »Začenja se napad Golobovih skrajnih socialistov in revanšistov na opozicijske medije,« opozarja politični komentator Tomaž Štih, potem ko je bila vložena zahteva za prvo parlamentarno preiskavo glede domnevnega nezakonitega financiranja strankarske propagande v medijih s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij oziroma institucij ter subjektov iz tujine. Gre za napad na medije, ki v tej državi predstavljamo drugačne poglede od večinsko – levih.

PYONGYANG — Kaže, da se je širjenje Covida-19 v Severni Koreji upočasnilo. Uradno je 17.  maja okrog 270.000 okuženih v primerjavi s 383.000 dan poprej. V bolnišnicah jih je 819.000. Vlada še vedno govori o “mrzlici”, ne da bi omenjala Covid. Država nima primernih sanitarnih struktur in ni nikdar pospeševala cepljenja.

LJUBLJANA — Odzivi na koalicijsko pogodbo nove vlade, ki jo je znani analitik in komentator dr. Peter Gregorčič označil kot Koalicijo lačnih ust (KLU), so izredni in ogorčeni. Ne samo državljani, tudi strokovnjaki in podjetniki pogodbo označujejo kot katastrofalno. Državljani že dvigujejo svoje prihranke na bankah, podjetniki intenzivno iščejo poti, da bi svoje dejavnosti prenesli v druge države (Avstrijo, na Hrvaško in podobno). Izjava enega od obrtnikov: »Za te ‘rokovnjače’ pa ne bom več delal najmanj 6 dni na teden.”

ANKARA — Turčija poskuša oblikovati svojo vojaško zvezo. Pridobiti skuša Kazahstan, ki naj bi bil glavni most širjenja Turčije v Osrednjo Azijo kot nasprotje Rusiji, Iranu in Kitajski. Nova zveza naj bi bila usklajena z Nato, katerega član je Turčija.

LJUBLJANA — Dr. Bernard Nežmah: »Poudariti je tudi treba, da je obračun s prejšnjim režimom priročna taktika, ko veš, da ne boš mogel uresničiti svojih obljub.«

VATIKAN — Ukrajinski veleposlanik pri Svetem Sedežu je komentiral izjave papeža Frančiška o vojni v Ukrajini. Po njegovem so “zavestno približevanje spopadom, ki noče odobravati nobene strani in dela vse za pospeševanje miru”. Meni, da je ta pozicija ”iluzorna in idealistična, ki ne daje rezultatov”.

KINŠASA —Skupina moških, za katere se domneva, da pripadajo oboroženemu uporniškemu gibanju DRK, znani kot KODEKO, je v noči na 9. maj vdrla v tabor za razseljene osebe v vzhodni provinci Ituri v vzhodni DRK. Napadalci so z mačetami pomorili več kot ducat ljudi, med njimi naj bi bila večina otrok.

LJUBLJANA — Poslanska skupina SDS je 18. maja v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah zakona o Vladi Republike Slovenije. V SDS menijo, da povišanje števila ministrstev prinaša finančne posledice ter neučinkovito in neoperativno vlado.

VARŠAVA — Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozval k izolaciji ruskega diktatorja Vladimirja Putina. Kot je še dejal, je za diplomacijo potreben dialog, vendar pa se s teroristi ni mogoče pogajati. S teroristi se ne pogaja, ampak se jih obsodi!
Brali smo

TEHERAN — Anoošavan Avedian, iranski kristjan armenskega izvora je bil obsojen na 15 let in na 10 let brez državljanskih pravic po končani zaporni kazni. Vzrok: v svojem stanovanju je omogočal versko izobrazbo drugim kristjanom. S tem je po izreku sodišča delal »propagando, ki je nasprotna in žaljiva sveti islamski veri.« Sodeč po komentarjih mora biti iranski islam na zelo trhlih nogah, da se boji te vrste “propagande”.

HARKOV — Na območju Harkova se obeta ukrajinska protiofenziva. Protiofenziva ukrajinske vojske bi Ruse utegnila oddaljiti z območja Harkova. Po drugi strani pa bi rusko vojsko lahko prisilili k reorganizaciji, kar bi pomenilo prekinitev komunikacijskih povezav, ocenjuje ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

LJUBLJANA — Protiosamosvojitelj Kučan, ki je pomagal razoroževati že slovensko vojsko, je nedavno negodoval nad orožarsko pomočjo Ukrajini. Njegova kolegica Spomenka Hribar pa skupaj s tovarišijo to “plemenito” misijo nadaljuje, ko javno poziva, da se takšno ravnanje zaustavi. A zgodovina nas uči, da takšnim, kot je Putin, ni nikdar dovolj. Po Ukrajini bi verjetno sledila Moldavija in druge države, seveda v primeru uspeha ruske invazije.

MARSEILLE — Okoli 60 prebivalcev nekega bloka v Marseilleju je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove zaradi strahu pred nigerijskimi ilegalnimi migranti, ki so se na silo vselili v stanovanja. Nigerijski skvoterji naj bi bili izredno nasilni, med njimi pa naj bi prihajalo tudi do spopadov z mačetami.

LJUBLJANA — »Zanimivo je, da je Gen-I, ki naj bi ga prek svojih ljudi še vedno obvladoval predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, napoved podražitve sporočil šele zdaj, v času po volitvah,« pravijo ob napovedanih podražitvah zemeljskega plina v Gen-I na portalu Moje Posavje.

WASHINGTON — Ameriški uradniki so povedali, da so od približno 12 ruskih generalov, ki so jih ubile ukrajinske sile, “mnogi” postali tarča zahvaljujoč pomoči ameriških obveščevalnih služb. Washington je namreč Ukrajini posredoval aktualne informacije z bojišča, jih seznanil s pričakovanimi premiki ruskih vojakov in lokacijo ruskega mobilnega vojaškega štaba, ki se je pogosto selil.

LJUBLJANA — »Ko smo vstopili v dvorano [Slovenskega mladinskega gledališča], so nas pričakali razni portreti: Milana Kučana, Edvarda Kardelja, Josipa Broza Tita in še drugih partijskih rojakov,« je v pismu za Nova24TV zapisal dijak ene izmed koroških gimnazij, pri tem pa je dodal, da so med predstavo omalovaževali osamosvojitelje, povzdigovali petkove kolesarje, se lotili krščanstva in Cerkve ter zraven vpletli domobranstvo.

TAIPEI — Skupina hekerjev Anonymous je sprožila opozorilni napad na Kitajsko: raztrgali so eno izmed kitajskiih državnih spletnih strani in na ostankih pustili opozorilo, naj Beijing ne počne glede Taivana kakih neumnosti, kakor jih je počela Moskva z Ukrajino.

LJUBLJANA — »Elektro tajkun Robert Golob še vedno vztraja pri brisanju mesa z jedilnikov. Očitno je svoboda to, da ti država posega v jedilnik in ukazuje, kaj lahko ješ in česa ne,« je na Twitterju zapisal Nejc Brence.

BEIJING — Mladi Kitajci plačujejo ceno upočasnitve kitajskega gospodarstva. V letu 2022 bo država prišla do rekordnega števila 10,76 milijona diplomiranih, ki odhajajo iz šolskega sistema in imajo manj možnosti zaposlitve kot prejšnje leto. Število nezaposlenih med 16. in 24. letom je marca doseglo 16% in bi poleti lahko prišlo na 20%.

LJUBLJANA — Intimna želja sicer propadle LMŠ in Marjana Šarca je od Roberta Goloba izsiliti obrambni resor, kjer bi lahko počeli vse kot nekoč – ko so v vladi Marjana Šarca vohunili predvsem med svojimi koalicijskimi partnerji in afere prodajali medijem. Klika okoli Šarca ima po naših informacijah že pripravljene kadrovske sezname, cilj pa jim je dobiti v roke vojaško Obveščevalno-varnostno službo, ki bi jo ponovno uporabili proti Golobu samemu. Vodja operative tudi tokrat ni nihče drug kot Damir Črnčec.

ZAGREB — Hrvaški Večernji list kritično ocenjuje, da se bo politika Slovenije do Hrvaške spremenila, če bo zunanje ministrstvo prevzela predsednica SD Tanja Fajon. Hrvaška bo izgubila podporo pri vključitvi v schengensko območje, saj Fajonova ne podpira vstopa Hrvaške v schengen, zaostril pa se bo tudi arbitražni spor.

NEW DELHI — Zaradi pomanjkanja premoga so v Indiji neprestane prekinitve električne energije, ki trajajo tudi po 14 ur. V Indiji prihaja tri četrt električne energije iz central na premog. Vročinski valovi so zadnje tedne položaj še poslabšali.

LJUBLJANA — Od 11. maja so znana nekatera imena ministrskih kandidatov, po pričakovanjih je ministrstvo za finance v kvoti Gibanja Svoboda, prevzel Klemen Boštjančič. Spomnimo, Boštjančiča so stari “Adriaši” ocenili za enega najslabših direktorjev Adrie v njeni zgodovini, ki je pomembno prispeval k njenemu bridkemu koncu.

KATMANDU — 52-letna Nepalčanka Kami Rita je potolkla svoj lastni rekord in se povzpela na Mount Everst že šestindvajsetič. Nepalska vlada je letos izdala že 316 dovoljenj za vzpon na najvišjo goro sveta. Lani je bilo takih dovoljenj 408.

LJUBLJANA — »Naslednji predlog bo, da za dva dni izklopimo elektriko in se ne vozimo z avti tako, da bi jim starejši lahko razložili, da je v SFRJ vse to na nas že preizkušala Milka Planinc,« se je na aktivacijo Golobu naklonjenih “pionirčkov”, ki so prevzeli pobudo “brezmesnih dni”, odzval ekonomist Matej Lahovnik.

MOSKVA — Ruska služba FSB je objavila podatke državljanov “izdajalcev”, ki so zapustili državo. V prvih štirih mesecih leta 2022 jih je bilo okrog 4 milijone: samo preko Kavkaza 1 milijon, v osrednjo Azijo preko pol milijona in v Ukrajino več kot 300.000. V prejšnjih dvajsetih letih je iz Rusije pobegnilo okrog 5 milijonov ljudi.

LJUBLJANA — »Recite, da je to hec,« je eden prvih odzivov na Twitterju, ko so Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec razkrili 15 izmed 19 ministrskih imen. Med prvaki izpadlih strank je Marjan Šarec dobil ministrstvo za obrambo, Alenka Bratušek pa ministrstvo za infrastrukturo.

 KIJEV — V kratkem bo končano oblikovanje brigade po imenu “Svobodna Rusija”, ki je del ukrajinske vojske. Sestavljajo jo ruski vojaki, ki so prešli na ukrajinsko stran. Med njimi so piloti, ki pripovedujejo, da so pogosto streljali na prazna polja, da ne bi pobijali ljudi brez zaščite.

LJUBLJANA — To, česar so se tako zelo bali politiki držav zahodnega Balkana, postaja kruta resničnost. Tanja Fajon namreč že zaostruje odnose s sosednjimi državami. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman se je ostro odzval na nedavno izjavo Fajonove, rekoč, da vstop njihove države v schengensko območje nima ničesar skupnega z državno mejo oziroma arbitražno razsodbo.

PYONGYANG — Severna Koreja je 11. maja uvedla narodni “lockdown”, čeprav virus verjetno že nekaj časa kroži tam. Žarišče virusa naj bi bilo v prestolnici. Število okuženih ni znano. Prebivalci niso cepljeni in sanitarni sistem je dokaj neuspešen.

LJUBLJANA — Podpredsednica Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je včeraj, 11. maja 2022, gostovala v oddaji Slovenija izbira na PlanetTV. Uvodoma je spregovorila o hvaljenju Roberta Goloba glede hitre sestave vlade: »G. Golob je napovedal, da bo določene zakone sprejel, še preden bo vlada. S tem kaže, da ne pozna niti procedure, kako se zakoni sprejemajo. Takšno hvaljenje in naglica se lahko vrneta kot bumerang.«

ZMINEC — Predsednik republike Borut Pahor je 12. maja v Zmincu pri Škofji Loki odkril spominsko ploščo slovenskemu osamosvojitelju Ivanu Omanu.

LJUBLJANA — Kavarna Hayek sporoča: »Dragi državljani Slovenije, začnite dvigovati denar z bančnih računov, privoščite si, zapravljate in uživajte, drugače bo to namesto vas z vašim prisluženim in privarčevanim denarjem naredila lopovska druščina, ki prihaja v sobane na Gregorčičevi ulici v Ljubljani.«

HELSINKI — Finska je na grožnje Rusije glede vstopa Finske v Nato sporočila Rusiji: »Lahko se pridružite 200.000 Rusom, ki so že na Finskem, zakopani nekaj metrov v zemljo.«

PARIZ — Sodišče v Mancheju v Franciji je odkrilo, da je vsaj šest migrantov trdilo, da so oče leta 2012 rojenega otroka čigar francoska mati je pri 18. letih odšla od doma, da bi bila s svojim moškim iz Slonokoščene obale. Moški, ki naj bi bil oče otroka, je priznal očetovstvo in na podlagi tega v Franciji prejel dovoljenje za bivanje. Ostali patroni iz skupnosti v Slonokoščeni obali so sklenili, da ga bo posnemali in so s pomočjo matere otroka tudi sami priznali očetovstvo istega otroka samo v drugih mestnih hišah v regiji.

RIM — Sveti oče je sprejel odstop nadškofa metropolita Splita-Makarske mons. Marina Barišića. Nasledi ga nadškof-koadjutor Dražen Kutleša. Sveti oče je sprejel tudi odstop nadškofa metropolita Prage, kardinala Dominika Duka. Za naslednika nadškofa metropolita Prage je imenoval mons. Jana Graubnerja, do sedaj metropolita v Olomoucu.