1

Brali smo

SLOVENIJA — Ob gradnji Kanala C0 Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine v oddaji Komentar opozarja na posledice novega spornega projekta ljubljanskega župana Zorana Jankovića: »Kako bo nekdo zagotovil pitno vodo za 260 tisoč ljudi, kolikor jih oskrbuje to zajetje, ki predstavlja 90-odstotni vir pitne vode?! Zajetje nima alternative! Ljubljana si ne more privoščiti, da ga Janković uniči!« Poziva, da bi uničenje zajetja imelo za slovensko prestolnico izrazite posledice: na pitno vodo, trgovine, gasilske cisterne in nalezljive bolezni. Primc je pozval tudi na nov protestni shod, 20. marca ob 14.30 pred mestno hišo v Ljubljani. Protest bo posvečen boju za zdravnike in za čisto pitno vodo.

SIRIJA — Dvanajst let vojske, revščina in nedavni razlpč so spravili deželo na kolena. Okrog 12,1 milijona Sircev občuti pomanjkanje, trije milijoni drsijo proti lakoti, kar je dvojno v primeri z letom 2018.

SLOVENIJA — Na Evropsko sodišče za človekove pravice je bila vložena tožba zaradi prepovedi izrazito spornih sprememb družinskega zakona, ki sedaj omogočajo posvojitve otrok v LGBTQIA+ skupnosti in hkrati ukinjajo zakonsko zvezo, definirano kot zakonsko zvezo žene in moža. Tožbo je vložila Koalicija “Za otroke gre!”. Vložitev tožbe je naznanil Aleš Primc na svoji spletni strani: »Danes vlagamo tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi prepovedi družinskega referenduma na katerem bi zavrnili posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja, ukinitev zakonske zveze žene in moža ter uvedbo LGBTQIA+ ideologije v vrtce in šole.«

RUSIJA-KUBA — Ruske kreditne karte “Mir”, ki jih razen redkih “prijateljev” odklanjajo vse dežele, so postale priljubljene na Kubi. Omogočajo velike vsote ruskim turistom, ki jih na otoku mrgoli. Kubanci na  dan ne morejo dvigniti iz banke več kot 20 dolarjev pa še to zaradi nekega dogovora, ki omogoča izogibanje ameriškim sankcijam.

SLOVENIJA — Protest upokojence naj se razširi na vsesplošni protest državljanov Slovenije, ki bo na Trgu republike v Ljubljani, 31. marca, ob 15. uri, proti norostim vlade Roberta Goloba, za poštene pokojnine in poštene plače VSEH zaposlenih, je sporočil Pavel Rupar. »Slovenke in Slovenci! Tretji shod ne sme biti le shod upokojencev in upokojenk, ampak shod vseh Slovenk in Slovencev, vsesplošni protest državljanov Slovenije na Trgu republike v Ljubljani, 31. marca, ob 15. uri, proti norostim vlade Roberta Goloba! Dovolj je norčevanja iz nas! Naš denar mečejo v smeti, nas pa obremenjujejo, da vam plačujemo bedarije.«

 UKRAJINA — Po letu dni od polne ruske invazije je Ukrajina že sestavila spisek ruskih vojnih zločincev, ki bodo postavljeni pred haaško sodišče in morali odgovarjati za masakre v Mariupolju, Buči, Harkovu, za metanje kasetnih bomb na civiliste, bombardiranje trgovinskih centrov, posilstva, mučenja, množične pomore itd. Med osumljenci so tako visoki uradniki vključno z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem kot manj znani polkovnik, ki naj bi bil odgovoren za nekatere najbrutalnejše zračne napade v Ukrajini. Znano je, da haaško sodišče že obravnava dva primera vojnih zločinov v Ukrajini.

SLOVENIJA — Ameriški State Department je na svojo črno listo dodal ime Osmana Mehmedagića Osmice, tvorca afere in konstrukta o Janezu Janši kot avtorju “non-paperja”, kar je bilo prek njegovega sodelavca t. i. “novinarja” Avda Avdića in POP TV-ja plasirano v slovensko in bosansko javnost. Avdić je sarajevski novinar, ki je predstavljal referenčnega sogovornika provladnega portala Necenzurirano, ki je skupaj z ostalimi osrednjimi mediji skrbel za ustvarjanje psihoze okrog dokumenta, čigar avtorstvo so pripisovali Janši. Pri Necenzurirano pa so z namenom blatenja šli celo tako daleč, da so objavili dokument, ki naj bi dokazoval obstoj famoznega non-paperja. A avtentičnosti na njihovo žalost pač ni bilo mogoče nikakor potrditi.

AVSTRIJA — Dunajska policija je 16. marca sporočila, da je povečala patrulje zaradi splošne grožnje z napadi na cerkve. Avstrijski direktorat za javno varnost je prejel znake, da je bil na Dunaju načrtovan napad z “islamističnim motivom”, je sporočila policija. »Opazili boste, da je trenutno na patrulji večje število policijskih enot s posebno opremo,« je tvitnila dunajska policija. »Razlog je nespecifična grožnja z napadom na cerkve,« so zapisali.

SLOVENIJA — Z odstranitvijo ograje na meji, ki so jo ilegalni migranti razumeli kot povabilo v državo, se je število vstopov migrantov opazno povišalo. Z vstopom Hrvaške v schengensko območje so se številke še zvišale, spremenile pa so se tudi poti migrantov, saj je za razliko od lanskega leta največji pritisk nelegalnih prečkanj meje v začetku letošnjega leta opaziti na območju novomeške policijske uprave, kjer so zabeležili skoraj 60 odstotkov vseh primerov, medtem ko je bilo na območju koprske uprave prvi mesec leta 30 odstotkov vseh primerov.

POLJSKA — Zahodni analitiki ocenjujejo, da je Ukrajina doslej izgubila že okoli 120 tisoč ubitih in ranjenih vojakov, okupator pa okoli 200 tisoč. Toda številčno šibkejša ukrajinska vojska je po dobrem letu bojev izčrpana. Zato bi spomladanska protiofenziva utegnila biti precejšen izziv. Dobra novica pa je, da naj bi Poljska v 4 do 6 tednih Ukrajini lahko predala svoje lovce MiG-29, ki jih ima 29.

SLOVENIJA — Peter Jančič o primerjavi Goloba s Titom ob Golobovi zahtevi, naj mu ustavno sodišče pomaga utišati medije s politično čistko: »Še celo v času socializma Josip Broz Tito česa podobnega nikoli ni naredil. Nekdanji diktator, čeprav imam o njem hudo slabo mnenje, ni bil amater, ki bi se sramotil z neumnostmi. Česa takega, kar je Golob, mu sicer tudi ni bilo treba govoriti, ker je bilo samoumevno, da mu njegovi partijski mediji in partijski sodniki ne bodo delali težav.«

FRANCIJA — Francoski senat je 11. marca zvečer potrdil pokojninsko reformo, proti kateri že več dni potekajo množični protesti. Pristojni odbor bo zdaj pripravil končni predlog novega zakona, o katerem bosta nato glasovala senat in narodna skupščina. Nasprotovanje prenovi pokojninskega sistema je politična preizkušnja za francoskega predsednika Emmanuela Macrona, čigar liberalna stranka si prizadeva za sprejetje reforme, odkar je lani poleti izgubila večino v parlamentu. Po posnetkih sodeč pa so bili Macronovi policisti neusmiljeni do protestnikov.

LIBIJA-ITALIJA — Poslanec vladajoče stranke v Italiji Tomaso Foti je včeraj dejal, da je po podatkih italijanske obveščevalne službe v Libiji približno 685.000 migrantov, ki čakajo na priložnost, da se odpravijo po mediteranski poti v Italijo. »Evropa ne sme ignorirati te situacije,« je dodal Tomaso Foti. Spomnimo, da se je italijanska vlada pred kratkim odločila uvesti zaporne kazni v razponu od 20 do 30 let za trgovce z ljudmi, ki povzročijo smrt migrantov, kot del novih predpisov za boj proti nezakonitemu priseljevanju. Odločitev je bila posledica velikega števila utopitev migrantov v Sredozemskem morju.
Brali smo

KITAJSKA — Razbita verska središča in preganjanje tistih proti temu, kar se zdi “Druga” kulturna revolucija: to je protest Svobodnega Tibeta prebivalcev v provinci Drago v samostojni tibetanski prefekturi Kardze (Sichuan). Novi val preganjanj se je začel oktobra 2021, trdi krajevna budistična kultura, ki temelji na neposrednih dokazih, na odprtih virih,   na zaključkih tiskanih virov in na satelitskih posnetkih.

ZDA — Ameriška mesta in zvezne države, kjer vladajo demokrati, se spreminjajo v Divji zahod. Vsak dan smo priča strelskim obračunom, ki spominjajo na sloviti spopad v mestu OK Coral. Red in mir sta le še daljni sen. Demokratski del ZDA se spreminja v pekel, kjer je število umorov na 1000 prebivalcev na ravni tistih iz držav, kjer divja vojna (Sirija, Afganistan, Ukrajina …).

SLOVENIJA — Pred dnevi so v velikem slovenskem podjetju merili količino bremen, ki jih zaposleni vsak dan dvigne, in ali je zaradi tega ogroženo njegovo zdravje. Ugotovili so, da delavec dnevno dviguje štirikrat več od še sprejemljive meje. V oceni tveganja tega podjetja je bilo zapisano, da ni tveganj. »Da imajo podjetja izdelane ocene tveganja le zaradi inšpekcije za delo, se mi zdi metanje denarja skozi okno,« pravi Dodič Fikfakova, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa.

RUSIJA–TURČIJA — Po obisku ameriškega tajnika Blinkena v Ankari je Turčija začela blokirati vse pošiljke Evrope v Rusijo kot kontrolo, da me pridejo skozi stvari, ki zadevajo mednarodne sankcije. Gre za 10.000 komercialnih artiklov s področja elektronike, kemije in industrijske opreme.

SLOVENIJA — Nezakonitih migrantov je ne slovenskih mejah za trikrat več, vlada pa je prepolovila sredstva za nadzor meje. Policisti so obravnavali 2.492 nezakonitih prehodov slovenske meje, januarja lani je bilo teh 735. Letos se jih je največ izreklo za državljane Afganistana, Indije, Maroka in Rusije.

NEMČIJA — Nemčijo je 9. marca ob 21. uri pretresel nov strelski napad, in sicer v Hamburgu, v katerem je bilo po podatkih policije ubitih osem ljudi, več pa je tudi ranjenih. Med mrtvimi naj bi bile tudi ženske. Do napada je prišlo med prireditvijo Jehovovih prič.

SLOVENIJA — Skupina upokojencev v “Javni graji” zavrača “demagoško, izključevalno in sovražno” delovanje predsednika ZDUS-a Janeza Sušnika, ki na področju reševanja upokojenske problematike prej deluje kot oproda Golobove vlade, ne pa v korist upokojencev. Ob bajni pokojnini ga resnične težave malih ljudi ne zanimajo, upokojencem pa odreka celo z Ustavo zagotovljeno pravico do protestiranja.

ANGLIJA — Vsiljevanje teorij spola in »ozaveščanje« o LGBT je med najpogostejšimi temami, ki jih progresivci vsiljujejo v kurikulum. Proteste staršev v najboljšem primeru ignorirajo, še raje pa jih zavrnejo z etiketiranjem s homofobi in nazadnjaki. Razen, če gre za muslimane, kar dokazuje primer iz Birminghama. Kakšnih 400 muslimanskih staršev je torej podpisalo zahtevo, naj šola nemudoma preneha njihove otroke siliti z »ozaveščanjem« glede LGBT. In šolski svet jim je ugodil brez besed. Nobenega opletanja z homofobi ali nazadnjaki, nobenega arogantnega blebetanja, da naj se starši sprijaznijo z napredkom in »moderno družbo 21. stoletja«. Šola je tiho in ponižno odstranila sporno temo iz kurikuluma.

SLOVENIJA — Vladajoči bi zdravstvo pred kolapsom reševali s klicnim centrom … Zdravstveni zavodi morajo po pritožbah, ki so posredovane klicnemu centru za pomoč bolnikom, v 24 urnem roku dotične paciente tudi poklicati. Zdravstveni domovi pa opozarjajo, da so pritožbe naslovljenje na klicni center nenujne, njihovo prednostno reševanje pa druge paciente postavlja v neenakopraven položaj.

INDONEZIJA — Vulkan Merapi, ki leži na indonezijskem otoku Java in velja za enega najaktivnejših vulkanov na svetu, je ponovno bruhal, tokrat pepel in dim. Oblak je segal 3.000 metrov visoko. Oblasti niso odredile evakuacije prebivalcev, žrtev ni bilo, kljub temu pa je pepel prekril več vasi v bližini kraterja. Vulkan je dobrih 30 kilometrov oddaljen od mesta Yogyakarta. Ob zadnjem večjem izbruhu leta 2010, ko se je po pobočju valila nevarna mešanica prahu, kamenja, lave in vročih plinov, je umrlo več kot 300 ljudi. Leta 1930 je izbruh terjal 1.300 življenj.

SLOVENIJA — Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je januarja objavila sistemsko poročilo, v katerem je izrecno izključila možnost hkratnega opravljanja funkcije državnega sekretarja in občinskega svetnika. To pomeni, da se bodo morali državni sekretar na ministrstvu za kohezijo Marko Koprivc, državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh posloviti s funkcij mestnih svetnikov. Koprivc je svetnik v ljubljanskem, Humarjeva v novogoriškem, Rajh pa v mariborskem mestnem svetu.

GRČIJA — Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, ki je postal svetovno znan v času dolžniške krize, je bil v petek zvečer pretepen pred restavracijo v eni od četrti Aten, kjer je večerjal s podporniki svoje opozicijske stranke MeRA25. Najprej ga je skupina okoli 20 ljudi pred restavracijo žalila, ko je stopil do njih, pa ga je več zamaskiranih ljudi podrlo na tla in preteplo. V bolnišnici se je izkazalo, da ima zlomljen nos. Atenska četrt Exarchia velja sicer za sedež anarhističnih gibanj.

NEMČIJA — Nemški škofje proti novi shizmi? Večinsko podprli blagoslov istospolnih razmerij. Po pesimističnih pričakovanjih mnogih katoličanov, tako v Nemčiji kot še zlasti po svetu, je vrh nemške Katoliške cerkve izglasoval splošno uveljavitev blagoslova istospolnih razmerij. Na sinodi, ki poteka od leta 2019 in na kateri imajo veliko besedo laiki, je bila z veliko večino sprejeta kontroverzna odločitev, glede katere je tudi papež Frančišek januarja opozarjal, da je proces v to smer nevarno ideološki.

SLOVENIJA  Aljažu Ledniku iz Ljubije v Zgornji Savinjski dolini je o zakopanih dragocenostih v bližini njegove domačije pripovedovala babica. Zadevi se je odločil priti do dna, zato je začel iskati zaklad. Našel je v skalno polico vrezano jamo, v kateri je našel 25 bronastih novcev iz poznorimskega obdobja in železno orodje za obdelavo lesa. Takoj je kontaktiral Pokrajinski muzej Celje. Kasneje so območje “skrite” jame prečesali še arheologi, ki so našli še dodatnih 40 novcev. Razstava Ljubija – Zaklad pod skalo je sicer začasna, na ogled pa bo, dokler bodo predmeti zdržali.
Brali smo

SLOVENIJA — Zgodilo se je v Leskovcu pri Krškem na pokopališču – dogodek si bo starejša oškodovanka dobro zapomnila. Ko je namreč obiskala pokopališče, so do nje pristopile tri mlajše ženske. Dve sta jo prijeli za roke, tretja pa ji je iztrgala torbico z dokumenti in denarnico. Seveda so po dejanju jadrno pobegnile na varno.

KITAJSKA–BELORUSIJA — Na obisku v Beijingu je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko 1. marca podpisal paket 16 dogovorov za obojestransko sodelovanje na industrijskem in tehnološkem področju. Analizatorji sodijo, da bi Kitajci lahko uporabljali Minsk, da bi se izognili zapadnik sankcijam Moskvi.

SLOVENIJA — SDS je vložila nov zakon o štipendiranju, ki bo spodbujal najbolj iskane poklice. »V zadnjem času je manjko poklicev v gostinstvu in turizmu, s predlogom novele zakona pa bi mladi dobili občutek, da jih država spoštuje, zato predlog zvišanja vrednosti deficitarne štipendije. Mlade želimo spodbujati, da se odločijo za poklice, ki jih država potrebuje. Obenem je potrebno nadarjenim, a socialno ogroženim mladim omogočiti enaka izhodišča,« je zakon o štipendiranju predstavil poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Hoivik.

TAJVAN–ZDRUŽENE DRŽAVE — Ameriški State Department je odobril prodajo novih raket Tajvanu v vrednosti 619 milijonov dolarjev. Služile bodo za utrditev zračne obrambe otoka pred možno kitajsko grožnjo.

SLOVENIJA — Sodni zaostanki v Sloveniji so eden od endemičnih izrastkov počasne birokracije. Edina vlada, ki je na tem področju kaj naredila, je bila Janševa prva vlada, ki je s projektom Lukenda dodobra zarezala v sodne zaostanke. Dve desetletji kasneje je stanje zopet porazno. Januarja je pravosodno ministrstvo sporočilo, da pripravlja strategijo prenove pravosodja, Predstaviti so jo nameravali do konca januarja, nato so zopet prestavili na konec februarja, je sporočila ministrica Dominika Švarc Pipan. Smeli načrti, a kot je pri Golobovi vladi že običajno, je vse ostalo pri besedah.

ZDRUŽENO KRALJESTVO–IRAN — Kraljeva mornarica je v Perzijskem zalivu zaplenila tovor orožja, ki so ga tihotapili z iranske obale. Mala broektarka je prevažala predvsem protitankovske rakete in dele neke balistične rakete.

SLOVENIJA — Že pred 15. uro se je 1. marca na Trgu republike v Ljubljani zbrala množica upokojencev iz vse Slovenije, ki zahteva dostojne pokojnine. Po navedbah glavnega govornika protesta Pavla Ruparja, se je zbralo 28 tisoč ljudi.

RUSIJA — Novinarji časopisa Proekt so objavili novo serijo raziskav o “Železnih maskah”. Pripovedujejo o Putinovi “tajni denarnici”. Od leta 2003 je ruski voditelj lastnik ciprske finančne družbe Ermira Consultans Ltd, ki se loteva predrznih dejanj na tržišču. V Valdaju v Rusiji je zgradil tudi “pozlačeni grad” za svojo družino z ženo Alino.

SLOVENIJA — Državni svet je na izredni seji 2. marca z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev.

NEMČIJA — 22. februarja zvečer so na železniški postaji v Nemčiji aretirali dva tuja državljana, saj naj bi na železniške tire potisnila moškega, ki jima ni hotel dati cigarete. Incident se je zgodil na osrednji železniški postaji v Pforzheimu, mestu na jugozahodu Nemčije, žrtev pa je bil nič hudega sluteč 49-letni gospod, piše PZ News.

SLOVENIJA — Največja opozicijska stranka SDS je v DZ vložila interpelacijo. »Interpelacija je poskus klica k razumu za tiste, ki imajo v rokah oblast,« je razloge za interpelacijo vlade pojasnil prvak opozicijske SDS Janez Janša, ki meni, da so poteze Golobove vlade »izjemno škodljive in spodjedajo temelje slovenske države.«

HONG KONG – KITAJSKA — Obsojeni so trije aktivisti Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movement of China, skupine, ki je organizirala Tradicionalno bdenje v spomin žrtev masakra Tianmen. Trije organizatorji so obtoženi, da oblastem niso dali podatkov članov organiacije.

SLOVENIJA — Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je na predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič naslovila dopis, v katerem jo poziva, naj vendar umakne spremenjen zakon o RTV iz zakonodajnega postopka, saj o zakonu z isto vsebino prednostno odloča Ustavno sodišče. Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nedavno modrovala, naj si ji nihče ne upa ugovarjati, saj je pravnica in tako pozna bolje Poslovnik DZ kot številni poslanci, ki svojo funkcijo opravljajo več mandatov. Bila je namreč že večkrat opozorjena na sistematične kršitve predpisov znotraj hrama demokracije.

RUSIJA — Eden glavnih ruskih oligarhov, Oleg Deripaska, je na Ekonomskem forumu v Krasnojarsku zatrdil, »da je glede na glavni tok investicij zdaj prihajal iz Azije, primerno premestiti glavno mesto države v Sibirijo. Kaj naj počnemo z Moskvo, ki jo lahko dosežejo celo zapadne rakete!«

SLOVENIJA — Policijsko poročilo o podnebnem štrajku je zelo povedno. Protest ni bil prijavljen, mladi anarholevičarji pa so množično uničevali tujo lastnino. Popisali so jih kar 48, od tega sta bili dve osebi mladoletni. Prav tako še zbirajo obvestila o ogrožanju prometa. Podnebni štrajk mladih, ki naj bi se borili za čisto okolje, se je izkazal za vse kaj drugega kot protest nezadovoljnih okoljevarstvenikov. Policijsko poročilo je zelo zgovorno, zaradi vdora na Plečnikov štadion pa jih bo ovadil lastnik Joc Pečečnik.

KIRGIZISTAN — V parku Gorkij v Biškeku je potekala protestna manifestacija malih podjetnikov, ki delujejo na glavnih tržiščih dežele. Nasprotujejo. novim davčnim zakonom in zahtevajo, naj bodo davki primerni dohodkom.

SLOVENIJA — Dobili smo namreč namige, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko iz stranke (bojda) na strani revežev prava svetovna popotnica in da je med drugim na državne stroške potovala tudi v Maroko. Viri so povedali tudi, da se na ministrstvu na veliko zaposljuje. Ne le da imajo zdaj dva državna sekretarja (tudi v času hude obremenitve v kovidni krizi je Janševa vlada na MK imela le enega), zaposlovali naj bi tudi redno in izvenkabinetno. Vemo že, da si je ministrica v svoj kabinet sicer poklicala cel kup “svetovalcev”.

JAPONSKA — Umrl je Ryuho Okawa, ustanovitelj sekte ‘Happy Science’, gibanje na osnovi New-age, ki šteje 12.000 privržencev (število je mogoče preveriti). Med kanali spreobrnjencev so tudi risanke in politična strana skrajne desnice, ki zanikajo strahote Druge svetovne vojske.

SLOVENIJA — Zakaj ilegalni migranti ne morejo biti izenačeni z begunci iz Ukrajine: »Pravi begunci, ki ne zlorabljajo pravnega reda države, morajo biti ustrezno oskrbljeni, s čimer v Sloveniji nikdar ni bilo težav. Kar se tiče ilegalnih migrantov, pa imajo samo tri “posebne pravice”, kar vedno ponavljam: prva je, da so aretirani, druga, da so procesirani v skladu z zakonom, in tretja, da so izgnani,« je jasen poslanec SDS Branko Grims.
Brali smo

SLOVENIJA — Minister za obrambo, sicer tudi sam prostovoljni gasilec, Marjan Šarec, je na Facebooku objavil zapis, v katerem je napadel gasilce in njihov protest za višje plače. Poleg tega je omenil še, da je kot mladostnik tihotapil petarde iz sosednje Avstrije.

KITAJSKA — Zaradi zrušenja v enem od premogovnikov v Notranji Mongoliji so najmanj štirje mrtvi in kakih petdeset pogrešanih.

RUSIJA–BELORUSIJA — Center “Dosje” je objavil odlomke dokumenta o “progresivni priključitvi” Belorusije, ki je ušel iz Kremlja. Dokument se ne omejuje na uradne stike z Rusijo, ampak predvideva, da bodo do leta 2030 “harmonizirana” področja politike, obrambe, trgovine in socialne organizacije pod “odločilnim vplivom Moskve.

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI — V Abu Dhabiju so ob navzočnosti raznih oblasti odprli abrahamitsko Družinsko hišo. Slovesnemu odprtju sledijo razne dejavnosti za konec tedna: v petek islamska moltev, v soboto hebrejska in v nedeljo krščnska. Ko bo gradnja dokončana, bodo v Družinski hiši tri kapele: islamska, judovska in kršščanska. Abrahamitdka Družinska hiša je sad obiska papeža Frančiška februarja 2022.

ZDRUŽENI NARODI — Dviganje morske gladine je grožnja za dežele, ki imajo obalna mesta. Najbolj ogrožene so Grenlndija, skandinavske države, Kanada, Panama, Čile, vse tri Gvajane, Poljska,  Nizozemska, Turčija in vsa obalna mesta Indije, Kitajske, Južne Koreje, Japoske, Indonezije. Izvedenci posebej omenjajo London, Kairo, Kopenhagen, New York, Los Angeles, Buenos Aires in Santiago de Chile. Male pacifiške države kot Fidži, Vanuatu in Salomoski otoki bodo izginile pod vodo.

BURKINA FASO — V dveh februarskih napadih džihadistov je bilo pobitih najmanj 70 krščanskih borcev. Vojaškim borcem se pridružujejo tudi civilisti.

SLOVENIJA — Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo dr. Aleša. Mavra “Ukrajina spet joka”. Naslov namiguje na knjižico Alekseja Pelipenka z naslovom “Ukrajina joka”, ki jo izdala leta 1940 ista založba in popisuje trpljenje Ukrajine pod knuto stalinistične Sovjetske zveze.

NEMČIJA — Nemčija je izgnala dva iranska diplomata, potem ko je bil v torek v Teheranu na smrt obsojen nemško-iranski državljan in oporečnik Jamshid Sharmahd, poročajo tuji mediji. Iranski režim je Sharmahda obsodilo načrtovanja terorističnih dejavnosti. Sodili so mu na revolucionarnem sodišču, kjer postopki potekajo za zaprtimi vrati in kjer skupine za pravice pravijo, da si obtoženci ne morejo izbrati svojih odvetnikov ali videti dokazov proti njim.

SLOVENIJA — Nova24tv je dobila informacijo, da se je izbranec Roberta Goloba za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar odločil za razrešitev dosedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Kot kaže obstaja zelo velik strah pred preiskavami Gen-I, kjer je dolga leta stolček predsednika uprave grel Robert Golob.

RUSIJA — Rusija je 21. februarja sklicala sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, posvečeno preiskavi eksplozij Severnega toka. Interese Moskve je zagovarjal kar Raymond McGovern, nekdanji dolgoletni analitik agencije Cie, ki je imel na trenutke nenavadne vložke.  »Bolj star, bolj nor,« se glasi naslov priljubljene domače pesmi iz leta 2001, ki več kot pristaja Raymondu McGovernu, sicer nekdanjemu dolgoletnemu analitiku Cie, ki pa se je na stara leta “prelevil” v proruskega propagandista. Po upokojitvi se je denimo lotil komentiranja za več ruskih medijev v angleščini (Sputnik, Russia Today itd.).

SLOVENIJA — V Judovski skupnosti Slovenije spremljajo že 15 let delovanje Erika Valenčiča. Njegov prikriti antisemitizem je bilo zlasti opaziti, ko je deloval kot pogodbeni sodelavec portala MMC RTV. Pri tem uporabljamo definicijo antisemitizma, kakor jo je sprejelo Ministrstvo za zunanje zadeve RS na podlagi definicije IHRA,” uvodoma pojasnijo v Judovski skupnosti.

BOSNA IN HERCEGOVINA — Bo zadeva v zvezi z diplomo Branka Masleše dokončno dobila svoj epilog in bo končno jasno, zakaj diplome, ki jih je Masleša predložil javnosti, niso imele žiga in podpisov dekana in rektorja? V Bosni in Hercegovini namreč po poročanju STA poteka obsežna preiskava zaradi suma ponarejanja univerzitetnih diplom, pri čemer je državno tožilstvo sporočilo, da so v preiskavi že zaplenili večjo količino denarja in dokumentov ter pridržali več zaposlenih na univerzah.

SLOVENIJA — »Skrb za starejše je prioriteta Gibanja Svoboda,« pravi vladajoče Gibanje Svoboda, čeprav lahko vidimo, kako so upokojenci, še posebej tisti z najnižjimi pokojninami, prepuščeni sami sebi. Visoke cene hrane in vrtoglave cene položnic še posebej ta mesec povzročajo preglavice, ker je bil januar precej hladnejši kot december. Nekateri so namreč dobili januarske položnice za plin, ki znašajo več kot 400 evrov!

HRVAŠKA — Zaradi članstva Hrvaške v šengnu se je januarja število prošenj za azil povečalo za 600 odstotkov. Država se je brezmejnemu schengenskemu območju EU pridružila 1. januarja 2023 in se že spopada z velikimi migracijskimi težavami.

SLOVENIJA — V Kranjski Gori je bila 21. februarja uradno odprtje največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije – Planica 2023. Za 24 kompletov medalj se bodo potegovali športniki iz 66 držav, med njimi 33 Slovenk in Slovencev. Otvoritve se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. Tako so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, hkrati pa objavili fotografije, iz katerih je razvidno, da je Goloba spremljala starleta Tina Gaber.

ZDA — Novinar lokalne televizije na Floridi je bil v sredo ubit med poročanjem s prizorišča predhodnega streljanja v predmestju Orlanda. 19-letni napadalec, ki naj bi zagrešil tudi prvo streljanje, v katerem je umrla ena oseba, je ob vrnitvi na prizorišče zločina ubil novinarja in devetletno deklico v eni od bližnjih hiš.

SLOVENIJA — “Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga“, “Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra“, “Ali zdravstveni sistem lahko preživi brez nas?” so bila sporočila vladi na današnjem protestu delavcev v zdravstveni negi. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi so izpostavili, da so jih na vladi obtožili rušenja plačnega sistema in jim celo grozili.
Brali smo

EVROPSKA UNIJA — Slovenija je v letu 2021 nadaljevala s črpanjem evropskih sredstev in je bila že štiri odstotne točke nad povprečjem EU, potem pa je očitno šlo nekaj narobe. Uradna statistika Evropske komisije namreč kaže, da Slovenija še ni izpolnila nobenega od reformnih mejnikov, ki so med pogoji za financiranje načrta za okrevanje. Ni kaj, vlada dela dobro – sploh sedaj, ko ima 20 ministrov.

SLOVENIJA — Rupar vabi na shod upokojencev 1.marca. Vlada Roberta Goloba je upokojencem doslej namenila zgolj drobtinice. Veliko upokojencev je na robu preživetja. Medtem jih je na cedilu pustila tako vlada kot Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) s Sušnikom na čelu in Srebrno nitjo, ki naj bi se zavzemala za starostnike. Nihče izmed njih se ni udeležil in podprl shoda, ko je ulice preplavilo 20 tisoč upokojencev, ki s takšnimi pokojninami ne morejo več živeti. Če ima vlada denar za GEN-I in HSE, ga imajo tudi za upokojence.

TURČIJA–SIRIJA — Število mrtvih v potresu narašča; do 13. februarja je preseglo 33.000. Vodja krizne enote pri Združenih narodih meni, da bi lahko preseglo število 50.000.

SLOVENIJA — Napovedan 1. ljubljanski upor proti Jankoviću 27. februarja, če ta ne umakne nagrade direktorici Zdravstvenega Doma Antoniji Poplas Susič.

RUSIJA — Ruska pravoslavna revija “Ogenj milosti” je v vrsti člankov zahtevala izobčenje okrog 300 duhovikov moskovskega patriarhata, ki so 2. marca 2022 podpisali poziv za konec vojske v Ukrajini. Označeni so kot “liberalni duhovniki, izdajalci domovine, ki so s podporo nacistov zabodli nož v hrbet ruske vojske.

SLOVENIJA — Mediji namenoma izpuščajo podatek, da je gospodarska rast zasluga Janševe vlade.

MOLDAVIJA — Rusija načrtuje izvedbo državnega udara v Moldaviji, ki vključuje sabotaže vladnih zgradb, zajetje talcev, uporabo opozicije, opozarjajo moldavske oblasti. Pred nevarnostjo puča je opozorila predsednica Maia Sandu, parlament pa pozvala, naj obveščevalnim službam podeli večje pristojnosti.

SLOVENIJA — Dr. Jože Možina je 13. februarja na Cekinovem gradu prejel nagrado Historia moderna viva. Dobitnika je izbrala petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Aleš Maver (predsednik), dr. Helena Jaklitsch, dr. Matjaž Ambrožič, dr. Tomaž Ivešić in dr. Renato Podbersič.

TURČIJA–SIRIJA — Število žrtev potresa je 15. februarja preseglo 41.000. Združeni narodi so izdali poziv za zbirko najmanj 400 milijonov evrov v treh mesecih za pomoč prebivalstvu.

SLOVENIJA — »Slovenija je po meritvah avstralskega inštituta med državami sveta zdrsnila na lestvici “globalnega mirovnega indeksa” iz visokega 5. mesta v letu 2021 na 7. mesto v letu 2022. Videti je, da na področju zagotavljanja varnosti v Sloveniji očitno ni bilo storjenega dovolj,« je zapisal bivši generalni direktor policije Olaj.

LAOS — Na severozahodu dežele so prebivalci manjšine Akha animistične vere izgnali iz vasi 15 družin, potem ko se zvedeli za njiovo spreobrnitev. To je samo eden od protikrščanskih dogodkov.

SLOVENIJA — Ministrstvo za notranje zadeve želi z novelo zakona o tujcih omiliti pogoje za osvojitev znanja slovenskega jezika. Kam je pospešena obravnava vlog pripeljala v preteklosti, lahko občutimo v Kranju, kjer se že težko sliši kakšna slovenska beseda. »Kar počne aktualna vlada ni škandal, ampak je zločin nad slovenstvom,« je prepričan poslanec Branko Grims, ki poudarja pomen integracije z jezikom ter opozarja, da gre za načrtno protislovensko politiko vlade Roberta Goloba.

MADŽARSKA — Glavno mesto Madžarske je pretresla vrsta napadov skupine pripadnikov Antife iz Nemčije, ki so po vsej Budimpešti lovili nedolžne žrtve in jih surovo pretepali z železnimi palicami. Po navedbah policije so vse žrtve izbrali in napadli naključno v prepričanju, da se udeležujejo demonstracij.

SLOVENIJA — Ko smo bili priča izvažanju izmišljenih zgodb na evropski parket z namenom, da bi se očrnilo desnosredinsko oblast, se je to oglaševalo kot nujno obveščanje Evrope o stanju demokracije pri nas. Sedaj, ko je evropska poslanka Romana Tomc Bruselj obvestila o Golobovi vojni z mediji, pa gre tukaj naenkrat za “pranje slovenskega perila v javnosti”.

RUSIJA — V imenu izrojene, imperialistične, velikoruske ideologije se ob genocidu, uničevanju premoženja in kritične infrastrukture dogaja tudi kulturocid. Vojni novinar Grzywaczewski v priloženem dokumentarnem filmu ugotavlja, da Putin ne prizanaša niti kulturni dediščini. Njegov namen je izbris ukrajinske identitete prek izbrisa kulture. V imenu diktatorjevih zblojenih nazorov se država spreminja v “množično grobišče” spomenikov, cerkva, muzejev, knjižnic in arheoloških najdišč mednarodnega pomena.

SLOVENIJA — Sprehajalci Celja lahko te dni vidijo nova grafita pri železniški postaji, ki pozivata k vrnitvi Janeza Janše, saj je “fašist Golob vse pokradel.” Nezadovoljstvo je vse večje predvsem pri starejši populaciji. Golobova vlada zanje namreč ni poskrbela skladno z rastjo življenjskih stroškov, od vlade so dobili le dvakratno povišanje v višini 4,5 odstotka, nato pa se je nanje pozabilo.

DANSKA — Danska nadaljuje s svojo restriktivno priseljensko politiko, ki se je glede na trenutno stanje izkazala za izredno uspešno. Nenehno prizadevanje danske levičarske vlade proti množičnemu priseljevanju daje oprijemljive rezultate, saj se je število prošenj za azil dramatično zmanjšalo, vse manj pa je tudi splošnega priseljevanja. Različne ovire in omejitve, ki jih je sprejela vlada, so naredile Dansko veliko manj privlačno za priseljence in ohranile državo skoraj v celoti etnično evropsko z veliko večino prebivalstva danskega porekla.

SLOVENIJA — V medijih že nekaj časa krožijo informacije, da bi utegnilo Ustavno sodišče zadržati izvajanje novele Zakona o RTV. Govorice so včeraj pridobile na intenzivnosti, čemur je sledil skoraj predvidljiv odziv znanega obraza ljubljanskih protestnikov. »Treba bo zopet na ulice, pred RTV in pred US,« je zapisal nekdanji mestni svetnik v občini Ljubljana Janez Stariha.

NEMČIJA — Ravnateljica ene izmed nemških šol je dejala, da je v njeni šoli kar 23 različnih narodnosti, med učenci pa mnogi sploh ne govorijo nemško. Posledični kaos, ki ga to povzroča, je zdaj viden v celotnem nemškem šolskem sistemu.

RUSIJA — »Strinjam se s ciljem denacifikacije, vendar mislim, da bi se morala začeti doma, v Rusiji,« je v začetku leta za tuje medije povedal filozof Slavoj Žižek in opozoril, da se v Rusiji nevarno približujejo novi različici nacizma. Po njegovi oceni obstaja stari levičarski predsodek, da se moramo vedno, ko se vmeša Evropska unija ali ZDA ali Nato, postaviti na drugo stran, kar je po filozofovih besedah narobe.
Brali smo

JAYAPURA — Najvzhodnejša provinca Indonezije, Papua, je dobila prvega škofa-domačina. To je mons. Yanuarius Teofilus Matopai You. Posvetil ga je apostolski nuncij Piero Poppio. Prejšnji škof Leo Laba Ladjar je vodil škofijo več kot 30 let.

LJUBLJANA — “Uspeh” slovenske migrantske politike: Potem ko so dlje časa prihajala opozorila o tem, kako zgrešena je migrantska politika vlade Roberta Goloba, ki si je navkljub povečanemu številu nezakonitih prehodov meje odločila za podiranje ograj na meji, je temu pritrdila še odločitev naše severne sosede Avstrije, ki se je odločila, da bo odpravila nadzor na meji s Slovaško, ki ga je začasno uvedla septembra lani, nadzor na meji s Slovenijo pa ostaja še naprej.

ISKENDERUN — V noči na 6. februar je potres 7,8 stopnje v vzhodni Turčiji povzročil na stotine mrtvih. Katedrala iz 19. stoletja v Iskenderunu se je podrla, zgradbe so nerabne. Žrtve še vedno rešujejo iz razvalin. Potres je povzročil številne smrti in uničenja zgradb tudi v sosednji Siriji.

LJUBLJANA — Generalmajor Miha Škerbinc je bil imenovan za profesorja na prestižnem George C. Marshall – Evropskem centru za varnostne študije. Memorandum o sodelovanju med slovenskimi oboroženimi silami in akademijo sta podpisala direktor centra, upokojeni general major Barre Seguin in načelnik štaba generalštaba brigadir Anže Rode.

KIJEV — Ruski okupatorji so obsedeni s preimenovanjem ulic na zasedenih ozemljih. Nova imena so med drugim posvečena sovjetskim herojem, revolucionarjem, morilcem in celo marksistom svetovnega slovesa, kot je Rosa Luxemburg.

LJUBLJANA — Anže Logar se je na portalu Portal Plus razpisal o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji. Logar opozarja predvsem na nekonsistentnost slovenske politike pri obravnavi vprašanja ukrajinske vojne. Na dveh stolčkih je nemogoče sedeti, saj to vpliva tudi na skupno fronto zahoda proti ruski federaciji.

BUDIMPEŠTA — Madžarsko ustavno sodišče za razliko od slovenskega očitno še kroti nore pogruntavščine LGBT. Madžarsko ustavno sodišče je namreč v četrtek razsodilo, da zakon iz leta 2022, ki prepoveduje spreminjanje imena za transseksualce v uradnih dokumentih, ni v nasprotju z madžarsko temeljno zakonodajo.

LJUBLJANA — Besede predsednika vlade o spoštovanju in dialogu so prazne puhlice. “Kako lahko trdite, da sta bili pretekla vlada in koalicija nedemokratični struji, če so bili njeni poslanci izvoljeni na demokratičnih volitvah v demokratični državi, vlada pa legalno in legitimno potrjena v državnem zboru?” poslanka stranke SDS Anja Bah Žibert sprašuje premierja Roberta Goloba, ki si je nedavno pripisal uspeh za domnevno vrnitev demokracije v Slovenije, ki naj bi jo opazili celo v evropskih institucijah.

KRANJ — Danes (8. februarja)  so se ob Prešernovem dnevu in prazniku slovenske kulture predstavniki Slovenske demokratske mladine Kranj skupaj s poslancema Brankom Grimsom in Andrejem Hoivikom poklonili našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu v Prešernovem gaju.

BERLIN — Nemška vlada je prižgala zeleno luč še za izvoz 187 tankov Leopard 1 v Ukrajino. Vprašanje je, kaj to pomeni za razplet na bojišču. Problematično je sicer večje število okvarjenih rezervoarjev, ki jih je treba popraviti. Dostava tehnike ne bo bistveno spremenila razmer na fronti. Prava vrednost oskrbe zahodnih glavnih bojnih tankov je v oskrbi s strelivom.

LJUBLJANA — Leta 2022 se je v Sloveniji rodilo 17.400 otrok oz. kar petina manj ljudi, kot jih je umrlo. Teh je bilo 22.400 prebivalcev Slovenije. Tudi smrti je bilo leta 2022 manj kot leto prej, in sicer za 3 % manj kot leta 2021. Številke umrlih so sicer nižje od konca leta 2020, ko je zaradi pandemije covida 19 umrlo več ljudi kot običajno.

MOSKVA — Ruski predsednik Vladimir Putin je sodeč po poročanjih izgubil še enega generala v vojni proti Ukrajini. To je 44-letni generalmajor Dmitrij Uljanov, ki se je po upokojitvi vrnil v aktivno službo kot poveljnik v ruski invaziji na Ukrajino. Umrl naj bi v požaru, medtem ko ga je napadla ukrajinska sabotažna skupina.

BREZNICA — V Vrbi na Gorenjskem se je ob rojstni hiši Franceta Prešerna zbralo več ljudi, kot običajno. Množična je bila tudi udeležba na poti kulturne dediščine, ki povezuje rojstne hiše več velikih Slovencev v okolici, poleg Prešernove tudi Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Janeza Jalna na Rodinah in čebelnjak Antona Janše na Breznici.

ANKARA — Po ponedeljkovem uničujočem in smrtonosnem potresu v Turčiji in Siriji reševalci ob nizkih temperaturah in močnem deževju med ruševinami več tisoč stavb nadaljujejo z iskanjem preživelih. Po zadnjih podatkih je umrlo skoraj 5.000 ljudi, najmanj 19.000 je ranjenih, Svetovna zdravstvena organizacija pa opozarja, da bi se lahko število smrtnih žrtev še povečalo.

LJUBLJANA — Vladna obravnava letalskega prometa je bila v preteklih mesecih deležna precejšnjih kritik. Med drugim, da je obravnava letalskega prometa v Sloveniji videti tako “kot da bi to počeli petletni otroci”, iz ust hrvaškega strokovnjaka.

ANKARA — Število žrtev potresa v Turčiji je preseglo 8.700. Mnoge dežele ponujajo svoje sodelovanje, celo iz talibanskega Afganistana. Na delu so pa že Kitajci in Tajvanci.

ZAGREB — Inštitut 8. marec je zmotila javna molitev katoliških moških v Zagrebu, ki jim je mar za nerojeno človeško življenje, domovino in družine. Po drugi strani pa inštituta ne moti javna molitev muslimanskih moških na ulicah Londona, znanih po robustnih, resnično patriarhalnih prepričanjih in grobem ravnanju z ženami. Gre za navadno dvoličnost: ena molitev jih moti, druga pač ne.

LONDON — Iz Sunakovega (britanskega premierja) urada so potrdili, da bo Združeno kraljestvo po novem usposabljalo tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince. Ukrajinska stran odločitev toplo pozdravlja.

MOSKVA — Moški je iz mavzoleja na Rdečem trgu v Moskvi skušal ukrasti balzamirano truplo Vladimirja Lenina. Policija ga je uspela aretirati, še preden je stopil v objekt. Pridržani naj bi kazal znake hude opitosti, zato so na kraj dogodka poklicali tudi reševalce. Ti so nato ugotovili, da moški ni bil samo pod vplivom alkohola, temveč da ima tudi duševne motnje.

ANKARA — do 8. februarja je bilo zaradi potresa na meji Turčije in Sirije ugotovljenih preko 15.000 mrtvih. Turški predsednik Erdogan je na pritisk medijev zagotovil, da je situacija pod. kontrolo.
Brali smo

LJUBLJANA — Novo odkriti komet, ki bo prvič v 50.000 letih preletel Zemljo in Sonce, je te dni že lepo viden tudi na nebu nad Slovenijo. Največjo svetlost in s tem vidnost pa je dosegel 1. februarja, ko je bil od Zemlje oddaljen “le” 42 milijonov kilometrov, je povedal predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna.

DUNAJ — Medtem, ko Slovenija svojo ograjo na južni meji države ruši, jo vse več držav gradi. Od Poljske, Madžarske in Bolgarije, vse do, Litve, Grčije in Španije, vse te države postavljajo takšne in drugačne bariere in žične ograje, namen katerih je preprečiti vstop ilegalnih migrantov v njihovo državo. Vse več pa je indicev, da bi lahko prišlo do vseevropske projekta, ki bi zavaroval zunanje meje evropske skupnosti. Avstrijski kancler Nehammer zahteva od Bruslja, da ta financira izgradnjo zidu na državni meji med Bolgarijo in Turčijo.

LJUBLJANA — Da je Golobovi vladi prav vseeno za kakovost življenja državljanov in državljank, je postalo jasno v času od nastopa na oblast. Enako pa nimajo nobenega spoštovanja do človeškega življenja na splošno. Golobovi vladi bi očitno ustrezalo, če državljanov sploh ne bi bilo, to pa lahko sklepamo med drugim tudi po besedah predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki meni, da je “čas, da naslovimo sprejem Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.” Manj ljudi, manj težav.

MOSKVA — Če že ne manjka kritik na račun ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon na račun nove zunanje politične strategije zunanjih odnosov, s katero se je začrtalo usmeritve za delo ministrstva, ki se po novem imenuje ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, je kot kaže Putinovo državno trobilo zelo zadovoljno z našo ministrico, natančneje z njenimi izjavami. »Slovenska zunanja ministrica ne vidi stabilnosti v Evropi brez Rusije«, se namreč glasi naslov prispevka, ki so ga z velikim zanosom spisali pri ruski tiskovni agenciji Tass.

LJUBLJANA — Ministrica Asta Vrečko trdi, da je začela na svoj domači naslov prejemati grožnje s smrtjo. Krivdo je zvrnila na tiste, ki menijo, da je bila slovenska osamosvojitev enkraten dogodek v zgodovini slovenskega naroda, zaradi česar si zasluži svoj lasten muzej in ne le oddelka. Ko so njeni somišljeniki ustvarjali umetniške inštalacije, v kateri so z umetno krvjo polivali pisarniške mize njihovih ideoloških nasprotnikov, je ostala tiho.

TOKIO — Na spodbudo Združenih držav se je Japonska odločila, da bo omejila prodajo mikročipov visoke kvalitete Rusiji. Razni mediji poročajo da se je embargu pridružila tudi Nizozemska.

MOSKVA — Ruse opozarjajo, naj ponoči zaprejo svoje otroke na varno, medtem ko se brutalna zasebna armada morilcev, posiljevalcev in pedofilov Vladimirja Putina vrača domov iz vojne v Ukrajini. Starši prejemajo skrivnostne telefonske klice ljudi, ki trdijo, da so policisti. Pozivajo jih k previdnosti zaradi nevarnih obsojencev, ki so bili izpuščeni, da bi se pridružili vojnim prizadevanjem kot del paravojaške organizacije skupine Wagner in se tako zopet sprehajajo po ulicah.

LONDON — Nekdanji britanski premier Boris Johnson je izjavil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin v nenavadnem telefonskem pogovoru tik pred napadom Rusije na Ukrajino zagrozil z raketnim napadom. Grožnjo naj bi izrekel, potem ko mu je Johnson dejal, da bi vojna v Ukrajini pomenila popolno katastrofo.

KABUL — Najmanj 170 tovarn v industrijskem mestu Shoradam v južni provinci Kandahar v Afganistanu je moralo prenehati z obratovanjem zaradi pogostih prekinitev električne energije.

LJUBLJANA — Na Trgu republike se je 1. februarja zbrala več kot desettisočglava množica, ki je izražala ogorčenje nad odnosom, ki ga ima vlada do upokojencev ter krivičnimi pokojninami. Protest, ki se je začel s himno, je potekal domoljubno s slovenskimi pesmimi in morjem slovenskih zastav. Udeležili so se ga tudi nekateri vidnejši predstavniki SDS kot tudi nekateri drugi prepoznavni predstavniki opozicije.

MOSKVA — Nekdanji uradnik Kremlja je javno priznal, da so pred ukazom Vladimirja Putina o delni mobilizaciji septembra lani ruske zračno-desantne sile, najelitnejše enote Putinove vojske, izgubile kar polovico osebja, poroča Agence France-Presse (AFP).

LJUBLJANA — Politični komentator Darko Mršić je izrazil dvom v nove/prazne obljube Levice oziroma ministra Simona Maljevca, da bi vladajočim, v trenutnih pogojih, uspelo zgraditi po tri tisoč stanovanj letno. »Možnosti so tri. Ali on in stranka Levica nimajo pojma o realnem življenju, ali nam kolektivno lažejo, ali imajo pa nek “top secret plan” s katerim bodo preveslali pomanjkanja delovne sile, tehnološko podhranjenost gradbenega trga, pospešili prostorsko umeščanje…«

NEW YORK — Ilegalni migranti, ki so v New York prispeli z avtobusi iz Teksasa, nočejo zapustiti luksuznega manhattnskega hotela, v katerega so jih namestile mestne oblasti. Ilegalni migranti so bivali v hotelu, ki ga plačujejo davkoplačevalci, zdaj pa nočejo oditi, v znak protesta pa so pred hotel postavili tabor, od koder zahtevajo preklic najemnin in stalne domove. Njihova oblačila in dejstvo, da ima vsak moderni mobilni aparat, kaže, da so precej dobro preskrbljeni, zdaj pa zahtevajo, da jim luksuz plačujejo davkoplačevalci.

LJUBLJANA — Golobova vlada je z lanskim septembrom začela popisovati cene osnovnih živil in jih javno objavljati na spletni strani. Kar je moč zaslediti iz podatkov na tej spletni strani je to, da se je povprečna cena košarice osnovnih živil, ki jo spremlja primerjalnik cen ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, od septembra lani do danes za več kot 17 odstotkov znižala, čeprav so se cene pri nas v povprečju dvignile za skoraj 20 odstotkov. Pri vsem tem pa izvemo, da trgovci v Italiji kljub splošni globalni inflaciji svoja živila prodajajo bolj poceni, kot pri nas.

NASHVILLE — »Upam, da se motim. Moj občutek mi pravi, da se bom boril leta 2025,« je dejal general Mike Minihan v memorandumu, ki ga je poslal svojim častnikom, piše Daily Wire. General letalskih sil s štirimi zvezdicami Mike Minihan je v petek poslal dopis, v katerem je svoje častnike opozoril, da na obzorju vidi vojno s Kitajsko – in to v manj kot v dveh letih.

LJUBLJANA — Včerajšnji (1. februarja) zbor upokojencev je bil prvi res spontani izliv jeze državljanov po letu 2019, ko so ljudje protestirali proti Šarčevi vladi. Politkolesarski protesti so bili seveda protesti etablirane leve politike, ki je s sabo potegnila skrajno levo levičarsko ljubljansko sceno (to je priskrbela članica koalicije KUL, skrajno leva stranka Levica). Na protestu upokojencev ni bilo etablirane politike – ne tistih z desne, še manj pa tistih iz leve, ki nam vladajo, kljub temu, da je bil povabljen tudi predsednik vlade Robert Golob, ki se je sicer udeležil  “stavke pacientov” – protesta globoke države, stavke pod vodstvom Jaše Jenulla in globokožepnega in globokodržavnega Dušana Kebra. Pa tudi večinskih medijev ni bilo na spregled. Še več – večji tiskani mediji se še danes pretvarjajo, da do protesta sploh ni prišlo.

LUXEMBOURG — Vsota denarja, ki ga migranti odlivajo iz EU, je leta 2021 dosegla rekordno raven. Na različne konce sveta so nakazali 37,7 milijarde evrov, kar je 47-odstotno povečanje glede na leto 2015, poroča Eurostat. V obratni smeri je bilo v EU nakazanih 13 milijard evrov, kar je že nekaj let stabilna vsota, ki se skoraj ne spreminja. To je povzročilo negativno bilanco EU s preostalim svetom v višini 24,7 milijarde evrov. Osebni kapital se torej zelo hitro odliva s stare celine.

LJUBLJANA — Huda blamaža Goloba – vlada je umaknila zakon, s katerim bi sodnikom in tožilcem delili povišice. Zakonodajno-pravna služba se je nato izrekla proti nujnemu postopku sprejemanja zakona. Vlada razlogov za umik še ni navedla.

MOSKVA — Sodiščev Krasnodarju je dalo zapreti nekega krajevnega prebivalca zaradi pogovora z ženo v tonih, ki so bili nasprotni vojski v Ukrajini. Dobil je 15 dni zapora, žena pa denarno kazen.
Brali smo

LJUBLJANA — Po seji vlade so sporočili, da so s sklepom združili Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovili nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Vlada Roberta Goloba je tako uresničila napoved kulturne ministrice Aste Vrečko, da samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve več ne bo. Spomnimo, nekdanji predsednik Borut Pahor je opozarjal na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve, aktualna predsednica pa se za njegovo ohranitev ni zavzela.

ATLANTA — ZDA je že pred meseci pretresla šokantna novica – da je istospolni par iz zvezne države Georgia spolno zlorabljal posvojena sinova. Sedaj pa so na dan prišle še grozljive podrobnosti. Znano je tudi, da sta otroka prodajala tudi drugim gejem in tako mastno zaslužila, da sta si lahko zgradila razkošno hišo.

LJUBLJANA — Brez izvajanja enega samega dokaza je kranjska sodnica zavrnila odškodninsko tožbo zoper Maslešo in ostale akterje krivosodja v zadevi Patria češ da naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci.

RIGA — Zunanji ministri baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve so Nemčijo pozvali, naj Ukrajini dobavi tanke leopard, je 21. januarja sporočil latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs. Do poziva je prišlo dan po srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se zaveznicam glede dobave leopardov ni uspelo dogovoriti.

LJUBLJANA — Vlado je doletela ekonomska resničnost. Upokojenci so vsak dan revnejši, prav tako zaposleni, saj je Golobova vlada vsem – razen privilegiranim – od 1. januarja 2023 znižala plače. Živimo sredi skorajšnje hiperinflacije, ene najvišjih v državah EU, prav tako plačujemo rekordno elektriko in ostale energente. Razpada nam zdravstveni sistem. Poslanci so danes soočili Golobove ministre z bridko resničnstjo “na ulici” – na ne tisti, s katero upravlja tako imenovana civilna družba, ampak tisti pravi ulici, kjer se starši trudijo, da otrokom na mizi ne bi zmanjkalo kruha.

STRASBOURG — Evropski parlament je 19. januarja pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za obravnavo in kaznovanje ruskih zločinov v Ukrajini, vključno s kaznivim dejanjem agresije proti Ukrajini. Rusiji namreč za napad na sosedo ne morejo soditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), saj ta – v nasprotju z Ukrajino – ni njegova članica.

LJUBLJANA — Župan Ljubljane Zoran Janković je mestnim svetnikom odgovoril, da so za probleme v zdravstvu krivi drugi, še naprej pa podpira direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana Antonijo Poplas Susič. Prav tako se upira predlogu, da bi za ljudi brez osebnega zdravnika ustanovili informacijski center.

TALINN — »Da bi Ukrajina zmagala, da bi dobrota zmagala nad zlom, moramo nositi tudi stroške in tvegati. Premagovanje zla namreč zahteva dolgotrajen trud vsakega izmed nas,« je prepričana estonska premierka Kaja Kallas. Estonska vlada je v 19. januarja potrdila odločitev o dodelitvi vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 113 milijonov evrov, poroča ukrajinska nacionalna tiskovna agencija Ukrinform. Gre za največji paket pomoči, ki ga je država dodelila doslej.

AJDOVŠČINA — Ivo Boscarol: Vse, kar Levica govori, da bi se moralo delati, delam jaz, oni pa samo govorijo.

LONDON — Britanski politični vrh uradno izsiljuje Anglikansko cerkev, naj uvede istospolne cerkvene poroke. Poleg tega širi omejitve na področju “konverzijskih terapij”S svojo novo potezo, ki je razjezila nekatere resnične konservativce, ki so še ostali v Torijevski stranki, je vlada premierja Rishija Sunaka napovedala razširitev svoje načrtovane prepovedi “konverzijskih terapij” za homoseksualce na “transspolne” osebe, torej osebe, ki se identificirajo kot osebe nasprotnega spola.

LJUBLJANA — Medtem ko se netrajnostno zelena Urška Klakočar Zupančič doma še vedno na vse pretege trudi upravičiti svoj prestižni let na Dunaj, ki je baje stal manj kot bi plačala za pot z avtomobilom (!?), bruseljski birokrati vneto pripravljajo nove ukrepe za »trajnostno prihodnost planeta«. Po uvedbi emisijskih kuponov za industrijo s CO2 izpusti, ki so v nerentabilnost potisnili naš TEŠ6, bi zdaj trgovanje z emisijskimi kuponi razširili še na cestni promet in ogrevanje stavb. To po domače pomeni, da boste predvidoma od leta 2027 dodatno plačevali za ogljični odtis, ki ga izpuščata vaš dom in avtomobil. Seveda toliko več, če hiše nimate dovolj izolirane in se ogrevate na »okolju neprijazen vir«, vaš avtomobil pa vozi na bencin ali dizel.

BERLIN — Nemčija je odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini. Novico je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Berlin namerava v skladu z odločitvijo dobaviti 14 tankov Leopard 2A6, ki so del domačih vojaških zalog. Hkrati je ostalim državam, ki imajo tovrstne  tanke, dovolil, da jih dobavijo Ukrajini.

LJUBLJANA — Ljubljanski mestni svet se je sestal na prvi izredni seji. Razpravljali naj bi o 13 predlogih sklepov opozicije glede zdravstva, med njimi tudi o zahtevi za zamenjavo vodstva Zdravstvenega doma Ljubljana in direktorice Antonije Poplas Susič, a so možnost za razpravo dobili le člani koalicije in župan Zoran Janković. Preden bi opozicija lahko začela razpravo, je podžupan in svetnik Gibanja Svoboda Samo Logar predlagal, da na podlagi slišanih argumentov koalicije zaključijo razpravo, koalicija pa je nato strumno glasovala za ta sklep in preglasovala opozicijo.

WASHINGTON — ZDA bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 Abrams, je 25. januarja napovedal ameriški predsednik Joe Biden. V govoru v Beli hiši je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji. Zahvalil se je Nemčiji za odobritev dobave tankov leopard in ponovil, da so zaveznice pri obrambi Ukrajine popolnoma enotne.

LJUBLJANA — Bojan Požar v svojem prispevku za Požareport piše o končanju sodne sage, kjer sta državno tožilstvo in generalmajorka Alenka Ermenc, ki jo je zastopala sedanja predsednica države Nataša Pirc Musar, preganjala novinarja Požarja. Saga se je končala z odločitvijo, da se pregon novinarja Bojana Požarja ne dopusti. Alenka Ermenc je postopek po Požarjevih besedah začela na predlog tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca (leta 2019). Pri tem naj bi oba, tako Ermenčeva kot Erjavec, zlorabila OVS, da bi odkrila Požarjeve vire znotraj vojske in policije.

BRUSELJ — Evropska komisija je 17 državam, med drugim tudi Sloveniji, poslala opomine zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz prava EU. Opomini, ki jih je dobila Slovenija, se nanašajo na napotitev delavcev, preprečevanje terorizma in poslovne uporabnike spletnih posredniških storitev. Slovenija je glede direktive o napotitvi delavcev dobila že drugi opomin, medtem ko sta opomina glede ostalih dveh direktiv prva.

LJUBLJANA — »Vladavina neizvoljenih: vse štiri ministrice Vlade RS skupaj na volitvah niso zbrale toliko glasov kot en sam poslanec stranke SDS,« je opozoril predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša in dodal: »Toliko o legitimnosti.«

ALGECIRAS — V napadu v dveh cerkvah v mestu Algeciras na jugu Španije je moški z mačeto ubil cerkovnika in ranil več ljudi. Policija je napadalca že prijela. Med ranjenimi so po navedbah španske televizije RTVE duhovnik in še trije ljudje. Motiv napada za zdaj ni znan, policija pa ne izključuje možnosti terorističnega ozadja. Po navedbah očividcev je mlajši moški najprej vdrl v cerkev San Isidro, ob tem vzklikal “za Alaha” in pozival zbrane, naj prevzamejo islamsko vero. Duhovnika je z mačeto ranil, nato pa stekel v bližnjo cerkev La Palma in tudi tam grozil vernikom.

LJUBLJANA — »Kažem s prstom na Janšo. Tako sem prišel na oblast, da sem kazal na Janšo. Sedaj, ko sem na oblasti, kažem nanj, ker drugega ne znam,« je v tokratni oddaji “Kdo vam laže?” glede sprenevedanja premierja Roberta Goloba v zvezi z afero na Balkanu, kjer se omenja podjetje GEN-I, ki ga je dolga leta vodil Golob, dejal Boris Tomašič.

STOCKHOLM — Evropska unija pripravlja vzpostavitev urada mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini, je po današnjem (27. januarja) neformalnem zasedanju pravosodnih ministrov v Stockholmu povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. To bo po njegovih besedah prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini.
Brali smo

MOSKVA — Ruski predsednik Putin je med prvim zasedanjem svoje vlade v letu 2023 izgubil živce in javno “oblajal” ministra za trgovino in industrijo. Mnogi se verjetno sprašujejo, ali mu počasi popuščajo živci. Podobno je sicer ravnal že večkrat v preteklosti.

LJUBLJANA — Po osvojenih volitvah očitno prihaja čas za izstavljanja računov. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik naj bi v sredo predstavila osnutek sprememb plač najvišjih funkcionarjev v državi. Glede na poročanje medijev se bodo osnovne plače najvišjih funkcionarjev podvojile. Po domače, predsednik vlade in kompanija si bodo iz danes na jutri nakazali enkrat več, kot so prejemali do sedaj in hkrati povečali drastično razlike med najnižjimi in najvišjimi prihodki.

NEW YORK — Iran smrtno kazen uporablja za zastraševanje javnosti in zatiranje nasprotnikov, usmrtitve protestnikov brez ustreznega sojenja pa pomenijo ubijanje, ki ga je odobrila država, so danes sporočili iz urada ZN za človekove pravice (OHCHR).

LJUBLJANA — Država hoče Katoliško cerkev obdavčiti bolj, kot je bila v socialistični Jugoslaviji. Katoliška cerkev se je zaradi napovedane dodatne obdavčitve njenih nepremičnin znašla v precej nelagodnem položaju. Država bi namreč zakonodajo tako spremenila, da bi župnije morale občinam plačevati tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za objekte v bogoslužni rabi, iz česar so bile doslej izvzete. Pritožbe župnij so že na mizah odgovornih ministrstev.

NANTES — Skrajni levičarski aktivisti so vdrli v dom starejšega francoskega para in ga razglasili za zatočišče za prosilcev za azil. Vnuk starejšega para, ki je lastnik nepremičnine, je podvomil, ali v Franciji še obstaja pravna država.

LJUBLJANA — Razvpiti vodja politkolesarjev Jaša Jenull meni, da so ulice njegove in da ima monopol nad uporom, zato upokojencem odreka pravico do protesta.

MOSKVA — Po podatkih ruskega vladnega statističnega instituta je tretjina Rusov (preko 40 milijonov) odvisna od pokojnine ali državne pomoči in 31 milijonov Rusov šteje državno pomoč kot glavni dohodek. Od ljudi, ki jih v glavnem vzdržuje država, je 70% starejših od 60 let.

LJUBLJANA — Razpoke v Golobovi stranki: Predsednica sveta stranke Gibanje Svoboda Mirta Koželj je odstopila s te funkcije, so za STA potrdili v stranki. Koželjeva, sicer tudi predsednica zdravstvenega sveta na zdravstvenem ministrstvu, naj bi se v luči težko pričakovane zdravstvene reforme tako povsem posvetila delu na tej funkciji, so sporočili iz stranke.

BRUSELJ — Število nezakonitih prehodov zunanjih meja Evropske unije je bilo lani približno 330.000, je danes sporočila agencija EU za mejno in obalno stražo Frontex. Ob tem je opozorila, da gre za najvišje število od leta 2016 in predstavlja 64-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021. Z letošnjim letom pa Slovenija več ne varuje del zunanje meje Evropske unije, temveč Hrvaška. A ker Golobova vlada ni bila sposobna zajeziti prestopov, poleg tega še odstranjuje ograjo na meji s Hrvaško, bo naslednje leto število prehodov ilegalnih migrantov še več.

LJUBLJANA — Tovarna Šumi je v luči varčevalnih ukrepov zaradi visokih cen energentov 1. januarja začasno ustavila proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev v Krškem. Proizvodnja bo po navedbah portala neuradno ustavljena do konca marca. Podjetniki pa so že konec leta 2022, potem ko je vlada sprejela paket pomoči gospodarstvu, opozarjali, da je vladna pomoč premajhna in da lahko pričakujemo stečaje podjetij.

LJUBLJANA — Še ena klofuta za Goloba: Sindikat carinikov Slovenije je za 13. februar napovedal začetek stavke zaposlenih na Finančni upravi RS (Furs), poroča STA. Med drugim zahtevajo dvig izhodiščnih plač za pet plačnih razredov za vse uslužbence Fursa, štiriodstotni dodatek k plači kot nadomestilo zaradi prepovedi opravljanja drugih dejavnosti in nezgodno zavarovanje.

MOSKVA — Po zahtevi stotin zdravnikov se je zdaj tudi številna skupina ruskih odvetnikov obrnila na predsednika Putina z zahtevo, naj preneha s preganjanji in poniževanji Andreja Navalnija. Njihov govorec odvetnik Viktor Drozdov imenuje to “resnična in prava mučenja”, Navalnija pa označi kot “kolega”, ki so mu odvzete človekove pravice.

LJUBLJANA — Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže nanizal kompilacijo izjav ministrov, poslancev, aktivistov iz prejšnjega tedna, da bi obelodanil trenutni kaos. »Ne morem mimo občutka, da Golobova vlada v resnici ne vlada, ampak ustvarja popoln kaos. Kjer vsakdo skrbi za svoje parcialne interese, ni nobenega koncepta, strategije, ampak se gasi vsepovprek. Letijo kot muha brez glave. Prejšnji teden so se predstavili novi ministri, stari ministri, ena velika zmeda. En minister govori eno, drugi drugo, predsednik vlade dela po svoje. Recept za katastrofo.«

VATIKAN — Državni tajnik kardinal Parolin bo leto obiskal Azerbajdžan, je naznanil veleposlanik pri Svetem Sedežu. Poudaril je “važnost odnosov Bsku z Vatikanom za izmenjavo pogledov na dialog med civilizacijama in religijama.

LJUBLJANA — Afera, v katero je vpleten premier Golob, polni naslovnice tujih medijev. “Tajni pakt: Slovenski premier z državnim denarjem financiral Kurtijevo volilno kampanjo?! V igri je celo 100 milijonov evrov”, je naslov škandalozne zgodbe, ki se je znašla na naslovnici srbskega Kurirja. “Kurti obtožen za malverzacije težkih 100 milijonov evrov, vmešana slovenska družba Gen-I”, pa poroča srbski portal K1 Info. Čeprav se o omenjenem škandalu na veliko poroča tudi drugod po Balkanu, pri nas vlada pravcati medijski mrk, kot da nas omenjena zgodba sploh ne bi zadevala.

STRASBOURG — Na tisoče članov iranske diaspore iz vse Evrope je v 16. januarja demonstriralo proti represiji iranskega režima. “Tukaj sem v imenu Evropskega parlamenta in v imenu 500 milijonov evropskih državljanov, da vam povem, da smo z vami … Da so ženske, moški, študentje, ki so uprli v Iranu, navdihnili svet,” je na velikem shodu v podporo protestnikom v Iranu zatrdila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

LJUBLJANA — Minuli teden, 9. in 10. januarja 2023, je policija z uspešno zaključno akcijo ter več kot 50 hišnimi preiskavami tako v Sloveniji kot Avstriji razkrila razvejano kriminalno združbo, ki je iz svojih celic v Kranju in na Jesenicah preprodajala velike količine prepovedane droge (heroin, kokain, konopljo, amfetamin, ekstazi), določeno drogo (amfetamin in konopljo) pa celo sama proizvajala oziroma gojila. 

KIJEV — Vojna v Ukrajini je zašla v pat položaj, vendar se bo bojno ravnovesje morda premaknilo, potem ko je Britanija objavila, da bo Kijevu poslala težke tanke zahodne izdelave, za katere je Ukrajina  že dolgo prosila zahodne države.

LJUBLJANA — Vseslovenski protest upokojenk in upokojencev bo v Ljubljani potekal 1. februarja. Organizator protesta je civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki vladi Roberta Goloba sporoča, da živimo v državi, v kateri se mnogi borijo za preživetje. Če ne bodo uslišani, bodo svoje aktivnosti še stopnjevali. “Ne podcenjujte upokojencev,” še sporočajo vladi.

MOSKVA — Skupina ruskih državljanov iz province Išimbajsk v Baškortostanu je Putino poslala odprto pismo, v katerem pravi: »Vi ste ustvarili totalitarni režim, podoben nemškemu nacističnemu … branite samo pravice policije, ki je vedno pripravljena ubijati navadne ljdi; kaj boste pa končno počeli brez ljudstva?«

LJUBLJANA — Skupina neodvisnih zdravnikov je v svoji analizi razkrila, da imajo zasebniki s koncesijo več opredeljenih oseb kot zdravniki v državnem zdravstvu, kar je posledica slabe organizacije in upravljanja. Prav tako ugotavljajo, da so prav zasebni izvajalci oziroma svobodni zdravniki družinske medicine osnova za dostopno javno zdravstvo.

LJUBLJANA — Kot kaže, se veliki ljubezni med volivci in vlado bliža konec. Januarska raziskava Vox Populi za Dnevnik namreč razkriva, da je z delom Golobove vlade več nezadovoljnih kot zadovoljnih. Vladajoča stranka Gibanje Svoboda je povrhu vsega edina parlamentarna stranka, ki se ji priljubljenost ni zvišala, na lestvici najbolj priljubljenih politikov v državi pa polzi tudi “čudežni deček na vseh področjih” Robert Golob.
Brali smo

LJUBLJANA — Slovenski jezuiti so objavili izjavo glede zlorab patra Marka Ivana Rupnika, v kateri žrtve prosijo odpuščanja. Zapisali so, da za odpuščanje prosijo zlasti sedanje in nekdanje članice skupnosti Lojola, vse, ki imajo podatke o spolnih zlorabah, pa pozivajo k prijavi pristojnim institucijam. Poudarili so tudi, da Rupnik vse od leta 1993 deluje v Rimu, zato je zanj neposredno odgovorno vodstvo jezuitskega reda v Rimu. Slovenski jezuiti tako »nimamo neposrednih informacij o postopkih zoper omenjenega sobrata, prav tako pa so omejene tudi naše možnosti ukrepanja.«

WASHINGTON — ZDA so 6. januarja napovedale dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti tri milijarde dolarjev. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je povedala, da pomoč vključuje pehotna bojna vozila Bradley, vozila MRAP in druge transporterje za prevoz osebja ter samovozne havbice.

LJUBLJANA — Po poročanju Požareporta nekateri pravijo, da bi premier Robert Golob oziroma “tako zvani” Robi naredil vse, da bi se spet prikupil Milanu Kučanu in starcem, ki jim dolguje za volilno zmago ter prevzem oblasti. Med ta “vse” spada tudi pogreb Janeza Zemljariča, ki je po “odločitvi vlade” potekal z vojaškimi častmi – kar se v civiliziranih državah ob pogrebih šefov tajnih političnih policij seveda ne zgodi. A Slovenija je v tem pogledu vse prej kot civilizirana država.

DRAŽGOŠE — V Dražgošah se je zopet zbrala smetana slovenske levice, kjer so po sodobni folklori obujali partizanske mite, ki se niso nikoli zgodili. Na prireditvi je bilo videti predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki se bo zdaj očitno pojavljala na vseh partizanskih procesijah, ljubljanskega župana Zorana Jankovića, dva ministra iz stranke Levica (Asto Vrečko in Luko Mesca) in jetset predsednico državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

LJUBLJANA — Na besede ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je v petek dejal, da vsako pozivanje ljudi na ulice pomeni ekstremizem, so se odzvali v civilni iniciativi Glas ljudstva. Njegove izjave so označili za “nepremišljene, škodljive in razdiralne”, zato od ministra pričakujejo opravičilo. Očitajo mu, da se je na stavkovne zahteve pacientk in pacientov obregnil z omalovaževanjem.

LJUBLJANA — Na Trgu republike so se poklonili očetu slovenske države dr. Jožetu Pučniku in prišel bo čas, ko bo ta trg nosil njegovo ime. Slavnostni govor je imel predsednik SDS Janez Janša.

BRUSELJ — Evropsko unijo še naprej pretresa korupcijski škandal. Obstajajo indici, da gre za vrh ledene gore korupcije v samem jedru EU. V glavni vlogi je zdaj že nekdanja podpredsednica evropskega parlamenta Eva Kaili, (tudi že nekdanja) članica grške levičarske stranke Pasok in mednarodne skupine Socialistov in demokratov v evropskem parlamentu. Razkrita dvoličnost bruseljske evrokrature. Politične analitike bolj kot sam škandal skrbi, da bi “profitirala populistična desnica”.

LJUBLJANA — V Društvu državnih tožilcev Slovenije so pozdravili napoved premierja Roberta Goloba, da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu, poleg sodnikov tudi tožilci, od januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Na drugi strani bodo upokojenci januarja sredi najhujše draginje, odkar obstaja samostojna država, dobili 4,5-odstotka nižje pokojnine. Prioritete so jasne.

WASHINGTON — Nekdanja državna sekretarka za zunanje zadeve Condoleazza Rice in sekretar za obrambo ZDA Robert Gates sta na predsednika Bidna naslovila pismo, v katerem ameriškega predsednika pozivata k izdatnejši pomoči Ukrajini. Njun poziv temelji na argumentu, da si Kremelj ne more privoščiti poraza in da bo ruski režim naredil vse, da obdrži ozemlja, ki jih je osvojil in priključil med nezakonito invazijo.

LLJUBLJANA — Kot ugotavlja Nova24Tv je vlad v zdravstvu ukinila referenčne cene, ker želi uničiti zasebnike, “da ne bi državi pokazali, da se da. na cenejši način narediti bolje in hitreje”.

BUDIMPEŠTA — »Krepitev energetske suverenosti je prednostna naloga,« je v nedeljskem intervjuju za madžarske javne medije izjavil madžarski minister za energijo Csaba Lantos. Zaradi mile zime je bila sicer poraba plina majhna, zato so zaloge tako v Evropi kot na Madžarskem zelo visoke, je še pripomnil glede aktualnih razmer.

LJUBLJANA — V DZ-ju pred pristojnim odborom poteka zaslišanje kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, javnosti znanega kot ustanovitelja Inštituta 8. marec. Dejstvo, da o stanovanjski politiki, dolgotrajni oskrbi in ekonomski demokraciji v DZ razpravlja neizkušeni aktivist z Metelkove, je vse prej kot obetavno.

WASHINGTON — Nov sev koronavirusa XBB.1.5. hitro postaja prevladujoč sev omikrona v ZDA. Odgovoren je že za več kot 70 odstotkov primerov obolelosti s covidom-19 na severovzhodu države. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prepoznala novi sev koronavirusa – XBB.1.5. za najbolj kužno različico omikrona doslej. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni ocenjujejo, da je okuženost s to podrazličico koronavirusa s komaj dveh odstotkov na začetku decembra porasla na več kot 27 odstotkov v prvem tednu januarja.

LJUBLJANA — Čeprav je ljudstvo na aprilskih volitvah pokazalo predsednici Stranke SAB, Alenki Bratušek “STOP”, se je ta s pomočjo Roberta Goloba vrnila nazaj na politično sceno kot nekakšen feniks. Še več, postala je kar ministrica za infrastrukturo. Na četrtkovem zaslišanju pred matičnim odborom je napovedala sprejetje interventnega zakona, s katerim bo država oziroma bolje rečeno davkoplačevalci subvencionirali letalske linije na destinacije, ki se bodo infrastrukturnemu in gospodarskemu ministrstvu zdele ključne. S tem je kot kaže mogoče pričakovati sofinanciranje linij, ki bodo ekonomsko nezanimive, a zanimive za gospodo, ki rada potuje.

MOSKVA — Obstajajo trditve, da vojaki Vladimirja Putina kopičijo trupla svojih mrtvih tovarišev, da bi se s tem zaščitile pred ukrajinskimi naboji. Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov je dejal, da je bil konec decembra med obiskom Bakhmuta v Donecku priča šokantnim prizorom.

BANGKOK — Vojaki so ustrelili šest osumljenih prekupčevalcev drogev “Zlatem trikotniku” na meji Tajske, Mjanmarja in Laosa. V prtljagi ustreljenih so našli 300 kg ketamina in tri pištole.

TAŠKENT — V osrednji Aziji so se začeli nenormalni zračni tokovi posebno hudega mraza. Po poročilih iz Taškenta temperature padajo pod –40°C v vseh deželah tega področja. V Kazakstanu so šole že prešle na daljinski pouk, v Azerbajdžanu pa otroci “špricajo” pouk.

ZAGREB — Okoli 311.000 hrvaških osnovnošolcev je 9. januarja prvič dobilo brezplačen obrok v šoli. Vlada je za ukrep, po katerem morajo osnovne šole zagotoviti učencem po en brezplačen obrok na dan, namenila 544,2 milijona kun ali 72 milijonov evrov. Večina šol na Hrvaškem je na to pripravljena, ne pa vse, poročajo hrvaški mediji.

TEHERAN — Iranske oblasti morajo opustiti vse obtožbe, vložene proti novinarjem v maščevanje zaradi njihovega poročanja o protestih v državi, in prenehati z izrekanjem strogih zapornih kazni novinarjem, je v sredo sporočil Odbor za zaščito novinarjev. Iranske oblasti so od septembra 2022 aretirale najmanj 88 novinarjev, ko so po vsej državi izbruhnili množični protesti po smrti 22-letne Mahse Amini, potem ko jo je moralna policija aretirala zaradi domnevnega kršenja državnega konservativnega zakona o oblačenju. Tudi sicer je bilo število zaprtih novinarjev po svetu v letu 2022 rekordno.

MOSKVA — Ruski predsednik Putin se je odločil zamenjati poveljnika ruskih oboroženih sil v Ukrajini zgolj tri mesece po njegovem imenovanju. Menjave bi lahko kazale tako na Putinova previsoka pričakovanja kot tudi na sporočilo Zahodu, da bodo vztrajali in tako oslabili vztrajnost Zahoda pri pomoči Kijevu, kar bi potencialno privedlo do zmage Moskve.

NEW YORK — Raziskava je pokazala, da 46 odstotkov od 167 anketiranih strokovnjakov, ki prihajajo iz akademskih, neprofitnih, vladnih in svetovalnih okolij, pričakuje propad Rusije v naslednjem desetletju. 40 odstotkov vprašanih predvideva notranji razpad Rusije v naslednjih 10 letih zaradi “revolucije, državljanske vojne, političnega razpada” ali drugega razloga,  razkriva Business Insider.