Brali smo

VATIKAN — Na konzistoriju v baziliki sv. Petra 5. oktobra je papež Frančišek imenoval 13 novih kardinalov. To so: edini azijec mons. Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, nadškof Džakarte (Indonezija). Sledijo: mons. Miguel Angel Ayuso Guixot, mccj, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog; mons. José Tolentino Medonça, arhivar in knjižničar Sv. Rimske Cerkve; mons. Juan de la Caridad García Rodríguez, nadškof San Cristóbala de la Habana (Kuba); mons. Fridolin Ambongo Besungu, o.f.m. cap, nadškof v Kinšase (Kongo); mons. Jean-Claude Höllerich, sj, nadškof Luksemburga; mons. Alvaro L. Ramazzini Imeri, škof Huehuetenamga (Gvatemala); mons. Matteo Zuppi, nadškof Bologne (Italija); mons. Cristóbal López Romero, sdb, nadškof v Rabata (Maroko) in p. Mihael Czerny, sj, podtajnik oddelka migranti – Dikasterij za službo celostnega človeškega razvoja, ki je bil dan poprej posvečen v nadškofa. Poleg tega so imenovani trije kardinali, stari več kot 80 let, ki nimajo več pravice glasovanja: mons. Michael Louis Fitzgerald, zaslužni nadškof Nepte, velik poznavalec islama; mons. Sigitas Tamkevicius, sj, zaslužni nadškof Kaunasa (na Litvi) in mons. Eugenio Dal Corso, psdp, zaslužni škof Benguele (Angola).

SALZBURG — Raziskava Univerze v Salzburgu je pokazala, da kar sedem od desetih Avstrijcev meni, da islam ni združljiv z zahodnim svetom. Velika večina prebivalcev je močno zaskrbljena zaradi vpliva, ki ga ima islam na Avstrijo. Kar 72% anketirancev je dejalo, da muslimani niso nobeno kulturno bogastvo. Polovica pa jih je dejala, da ne bi nasprotovali politikam, ki bi muslimanom omejile prakticiranje njihove religije. Prav tako polovica meni, da mošeje ne spadajo v Avstrijo. Kar 59% pa se jih boji, da so v Avstriji tudi teroristi.

VATIKAN — Papež Frančišek je 13. oktobra razglasil pet novih svetnikov. To so: angleški kardinal John Henry Newman (1801-1890), ki se je iz anglikanske Cerkve spreobrnil v katoliško; indijska redovnica Marija Terezija Chiramel Mankidiyan (1876-1926), ustanoviteljica kongregacije Svete Družine; italijanska redovnica Jozefina Vannini (1859-1911), ustanoviteljica Hčera sv. Kamila; brazilska redovnica Dulce Lopes Pontes (1914-1992), ustanoviteljica misijonark Brezmadežnega spočetja Matere Božje in Švicarka Margareta Bays (1815-1879, frančiškanska tretjerednica.

HONG KONG  — Upokojeni hongkonški nadškof kardinal Joseph Zen Ze-kiun, sicer salezijanec kitajskega rodu in oster kritik kitajskega režima, je na katoliškem portalu Asia News kritiziral nove Smernice za registracijo klera na Kitajskem, ki jih je 28. junija objavil Sveti sedež. V devetih točkah podrobno utemeljuje svoje nestrinjanje z diplomatskim popuščanjem kitajskim oblastem kot tudi z navodili, ki naj bi dopuščala preširoke in nejasne razlage.

ŠVEDSKA  — Na vabilo izseljenskega duhovnika Zvoneta Podvinskega smo Martinčki, odrasli župnijski pevski zbor iz Velenja, z župnikom Jankom Rezarjem poromali v Vadsteno na Švedskem, kjer smo za binkošti prepevali na 45. vseslovenskem romanju in srečanju. Cerkev sester brigitink smo Slovenci (prišli so tudi iz Švice in iz župnije Ljubljana Polje) napolnili do konca. Po maši smo se ustavili ob slovenski lipi. Molitev za domovino in rojake, slovenska zastava in pesem “Lipa zelenela je” so zbudile hvaležnost v srcu za košček domovine 1800 km daleč. Za konec praznovanja smo zapeli litanije Srca Jezusovega v mogočni, akustični cerkvi sv. Brigite Švedske, zatem pa je zbor pripravil še kratek koncert domoljubnih pesmi.

NEMČIJA  — V Essnu je na binkošti za zbrane Slovence maševal mons. Janez Pucelj. V pridigi se je dotaknil načrtov, da bi tudi po prenehanju obstoja tukajšnje župnije bilo poskrbljeno, da bi občasno vendar bile svete maše za tukajšnje rojake. Zlasti naj bi tudi v prihodnje prirejali binkoštna srečanja in romanje v Kevelaer. Nabirka pri maši in tudi morebiten dobiček od prireditve je bil namenjen projektu skupine Pota: devet študentov bo obiskalo štiri slovenske misijonarje na Madagaskarju in priredilo oratorije za več kot 2000 otrok. Sledilo je veselo praznovanje in rajanje v dvorani pod cerkvijo. Veleposlanik Franci But se je za delovanje župnije in duhovnikov pri spodbujanju rojakov k spoštovanju slovenskih narodnih in verskih vrednot. Kvintet Dori je dodobra ogrel vse mlade po srcu.

VOJVODINA  — V Mužlji so ob 30-letnici vojvodinskih skavtov odkrili in blagoslovili spominsko ploščo. Leta 1989 je salezijanec Stojan Kalapiš, ki se je s skavtskim gibanjem seznanil med študijem v Sloveniji, z nekaj mužljanskimi fanti ustanovil vod Turul. Ustanovili so še številne druge vode, tudi dekliškega, prav tako pa Vojvodinsko madžarsko skavtsko zvezo. Štela je 1500 članov v 35 vodih. Njen prvi predsednik Kalapiš je dejal, da otrok ni bilo mogoče ustaviti, tako so bili navdušeni. Še zlasti v časih med vojno, ko je bila revščina še hujša, jim je skavtstvo prinašalo spodbudo in upanje v boljšo prihodnost.

GAHŠUR — Egiptovske oblasti so po več kot 50 letih dovolile turistični obisk “zlomljene” piramide faraona Snofruja in manjše piramide v bližini. Izvirali naj bi iz začetka četrte dinastije okrog 2600 pred Kr.., vendar so datacije piramid zelo negotove. V bližini so odkrili tudi sarkofage in ostanke kakih 4000 let starega zidu.

MAROKO — Maroško sodišče je tri podpornike skrajne Islamske države (IS) obsodilo na smrt zaradi umora dveh skandinavskih turistk. Moški so turistki obglavili decembra lani, ko sta bili na pohodu po Visokem Atlasu. Protiteroristično sodišče v mestu Sale je po 11 tednih sojenja obsodilo moške na smrtno kazen, čeprav so v državi najstrožjo kazen de facto prenehali izvajati leta 1993. S tem je sodišče ugodilo predlogu tožilstva, ki je zahtevalo najvišjo možno kazen. Moški so priznali, da so ubili ženski in da so podporniki IS, čeprav skrajneži nikoli niso prevzeli odgovornosti za umora.

JERUZALEM — V Izraelu so 17. julija izmerili doslej najbolj vroč dan v svoji zgodovini. Na področju Sodoma ob Mrtvem morju se je namreč živo srebro povzpelo do skoraj 50 stopinj Celzija.

BROOKLYN — Ameriški zvezni sodnik Brian Cogan je v Brooklynu nekdanjemu mehiškemu kralju mamil Joaquinu El Chapu Guzmanu zaradi tihotapljenja mamil v ZDA izrekel dosmrtno zaporno kazen. Ameriška porota je 62-letnega El Chapa spoznala za krivega že februarja letos.Nekdanjega vodjo mamilarskega kartela Sinaloa je Mehika izročila ZDA, potem ko je dvakrat pobegnil iz zapora. Mehika ga je izročila, ko je dobila zagotovilo, da ZDA ne bodo zahtevale smrtne kazni. Porota ga je po odmevnem sodnem procesu spoznala za krivega za zločine, za katere je dosmrtni zapor po zakonu najmanjša možna kazen. Sodnik Cogan tako ni niti mogel sprejeti drugačne sodbe.
Brali smo

RIMINI — Škof Francesco Lambiasi je 4 junija daroval mašo ob stotem rojstnem dnevu tamkajšnjega duhovnika Proba Vaccarinija. Ta je ovdovel je pri 51 letih, v duhovnika pa je bil posvečen pri 69 letih. V zakonu z Anno Mario se jima je rodilo sedem otrok; vsi štirje sinovi so se odločili za duhovniški poklic. Po ženini smrti je najprej postal izredni delivec obhajila in spremljal številna romanja iz Riminija k patru Piju v San Giovanni Rotondo. Pater Pij ga je ob prvem srečanju, ko se je hotel pri njem spovedati, sicer odgnal, potem pa sta se redno srečevala; svetnik ga je tudi spodbudil, naj oblikuje “sveto in številno družino”. V tem romarskem kraju je tudi začutil klic v duhovništvo. Najprej je moral pridobiti dovoljenje Vatikana, zatem pa tudi privolitev otrok. Ti so ga na tej novi poti spodbujali. Danes živi s hčerko v stari družinski hiši, kjer čas posveča branju in pisanju. Med petnajstimi knjigami je tudi njegova biografija Mož, vdovec in duhovnik. V župniji San Martino in Venti, kjer že 31 let spoveduje, mašuje, poroča, krščuje in pokopava, so skupaj z njim praznovali vsi njegovi otroci. »Počutim se, kot da bi bil ravno posvečen v duhovnika,« je dejal za Vatican Insider.

VATIKAN — Papež je med tiskovno konferenco med poletom iz Romunije 2. junija odgovoril tudi na vprašanje, ali Benedikta XVI. še vedno vidi kot starega očeta. Frančišek je odvrnil, da ga vedno bolj doživlja tako. »Govori malo, govori počasi, vendar pa z isto globino kot vedno. Benediktov problem so namreč kolena, ne glava: je zelo bistroumen. Ko ga slišim govoriti, postanem močan, čutim, da prejemam sok korenin, ki mi pomaga iti naprej. Čutim izročilo Cerkve, ki ni nekaj muzejskega. Je kakor korenine, ki ti dajejo sok za rast.«

BEOGRAD — Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega ob somaševanju rektorja ljubljanskega semenišča Petra Kokotca daroval mašo za katehistinje in katehiste, ki so v okviru Skupnosti slovenskih katehistinj in katehistov ter v organizaciji Aritursa poromali v Đakovo na Hrvaškem, Srbijo in Vojvodino. Ob navezavi na sakralne elemente Plečnikove cerkve je poudaril, kako je Plečnik znal povezati vzhod in zahod, in dejal, da bo samo zahodno krščanstvo brez vzhodnega izročila težko kos sekularizaciji. Vzhod ohranja potrebo po kontemplaciji in izročilu ter pomembno dopolnjuje zahodno bolj racionalno verovanje.

VATIKAN — Potem ko je 8. decembra 2018 na pobudo papeža Frančiška Dikasterij za laike ustanovil nov, mednarodni urad za Katoliško karizmatično prenovo, je “Charis” na letošnje binkošti skupaj s papežem Frančiškom tudi uradno začel delovati. Za občestva Prenove Charis nima pravnih pristojnosti, temveč je namenjen “služenju vsem izrazom toka milosti”, ki po svetu šteje 115 milijonov slavilcev. Charis vodi moderator s pomočjo 18-članskega mednarodnega sveta.

SPRINGFIELD, IL — Škof ameriške škofije Springfield v Illinoisu Thomas John Joseph Paprocki je odločil, da poslanci, ki so podprli zakonodajo, ki spodbuja splav, v njegovi škofiji ne smejo prejeti svetega obhajila, dokler se ne pokesajo. Svojo prepoved je utemeljil na 915. in 916. kanonu Zakonika cerkvenega prava ter sveto obhajilo javno prepovedal predsedniku parlamenta v Illinoisu Johnu Cullertu in Michaelu J. Madiganu, ki sta omogočila sprejetje zakona o splavu leta 2017 (House Bill 40) in zakon o reproduktivnem zdravju leta 2019 (Senate Bill 25), ker sta vztrajala pri spodbujanju greha splava in zakonodajo trdno javno podpirala.

VATIKAN  — »Hvala za čas, ki ste mi ga namenili, pogovor je bil zelo bogat in zanimiv,« je 4. julija ob sklepu svojega tretjega srečanja s papežem Frančiškom izrekel predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Eno uro sta se po navedbi portala Vatican News pogovarjala o razmerah v Siriji, Ukrajini in Venezueli ter o položaju Katoliške cerkve v Rusiji in ekologiji. Poleg zunanjega in gospodarskega ministra je Putina spremljala ministrica za zdravstvo Veronika Skvorcova, ki je podpisala sporazum o sodelovanju s papeško pediatrično kliniko Deteta Jezusa.

VATIKAN  — 5. in 6. julija se je papeževemu vabilu odzvalo vodstvo Ukrajinske grkokatoliške cerkve na čelu z višjim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom. Glede na globoke rane v odnosih med Ukrajino in Rusijo ter med osamosvojeno Ukrajinsko pravoslavno cerkvijo kijevskega patriarhata in Rusko pravoslavno cerkvijo je papež grkokatoliške sobrate posvaril pred vmešavanjem v politiko in navezanostjo »na cerkvene, nacionalistične ali politične interese« ter jih povabil k vrnitvi k temeljnemu duhovnemu in dobrodelnemu poslanstvu Cerkve v ukrajinski družbi.

VATIKAN  — Na šesto obletnico svojega obiska otoka Lampeduza, ko se je spomnil tisočerih utopljenih prebežnikov, je papež Frančišek 6. julija v baziliki sv. Petra maševal za 250 migrantov in številne dobrotnike, ki se darujejo za njihovo oskrbo. »Moja misel gre k ‘zadnjim’, ki vsak dan vpijejo h Gospodu in prosijo, da bi bili osvobojeni hudega … Migranti so predvsem človeške osebe in simbol vseh odvrženih … Rad pomislim na to, da bi lahko bili mi tisti angeli, ki primejo pod roko te male,« je v pridigi povedal papež. I . V.

FRANCIJA  — Nekdanjega skavtskega kaplana, 74-letnega Bernarda Preynata, je nadškofijsko cerkveno sodišče v Lyonu 4. julija spoznalo za krivega spolnega napada na več kot 70 skavtov, mlajših od 16 let, ki jih je zakrivil v 70. in 80. letih kot njihov voditelj. Obsojenec je bil ob tem laiziran. Žrtve so izrazile olajšanje, ponujena jim je strokovna oskrba, 23 jih zahteva denarno odškodnino. V kratkem se bo začel tudi civilni sodni postopek.

VATIKAN, FRANCIJA  — Vatikan je apostolskemu nunciju v Franciji Luigiju Venturi odvzel imuniteto, ki jo ima kot diplomat, je 8. julija sporočil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva. Tako bo proti njemu lahko stekel sodni postopek zaradi spolnih zlorab nad štirimi moškimi. Trije med njimi ga obtožujejo otipavanja.
Brali smo

VATIKAN — Papež Frančišek je imenoval malteškega nadškofa Charlesa Scicluna za pomočnika sekretarja Kongregacije za verski nauk, tretje najpomembnejše mesto v tem vatikanskem organu. Scicluna je nedavno vodil temeljito preiskavo o zlorabah v Cerkvi v Čilu in je že zdaj pristojen za vprašanja zlorab v kongregaciji.

GENOVA — Nekdanji predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco je pri predstavitvi knjige pogovorov z njim dejal, da se sekularizem tudi v Italiji širi kot v drugih evropskih državah. »V verskem pogledu ni v Italiji nič drugače …,« je priznal kardinal.

PARIZ — Frederic Potier, pri francoski vladi pooblaščen za boj zoper protijudovsko razpoloženje in dejanja, je povedal, da so Judje vedno pogosteje žrtve nasilja v svojih domovih in stanovanjih. To jih zelo vznemirja in plaši.

VARŠAVA — List Gazeta Wyborcza je objavil novico, sklicujoč se na podatke iniciative žrtev spolnih zlorab “Ne bojte se!”, da ministrstvo za pravosodje ni na začetku januarja na medmrežju objavilo podatkov o 56 duhovnikih, ki prestajajo kazen zaradi omenjenih zlih dejanj. Žrtve spolnih zlorab so zaradi tega poljski vladi očitale, da ščiti duhovnike.

BARCELONA — Španska javna občila poročajo, da so z začetkom letošnjega leta zelo poostrili varnostne ukrepe za obvarovanje obiskovalcev svetovno znane cerkve Svete družine. Za najnovejše varnostne naprave so namenili dva milijona evrov.

VARŠAVA — Cerkveni statistični zavod je objavil podatek, da je lani oktobra, ko so šteli nedeljnike, bilo pri nedeljski maši po vsej Poljski le 36,7% katoličanov. To je najmanj doslej od leta 1980, ko so začeli šteti nedeljnike; tedaj jih je bilo pri maši 51%. Omenjeni podatek — 36,7% — pa je še vedno visok glede na druge države Evrope, saj je na primer v Nemčiji leta 2016 prišlo k maši le 10,2 % katoličanov. Redno hodijo k nedeljski maši, podobno kot na Poljskem, Irci, v večjem številu pa Maltežani.

VARŠAVA — Predsednik Poljske škofovske konference nadškof Stanislaw Gadecki je izrazil upanje, da bo poljska vlada po pogovorih s predstavniki Cerkve odprla “humanitarni koridor” za begunce. Spomnil je na to, da je tudi italijanska vlada morala krepko zajeti sapo, preden je na prigovarjanje skupnosti sv. Egidija premagala odpor do omenjene možnosti za pomoč beguncem. Poljska škofovska konferenca in Karitas si zlasti prizadevata za sprejem sirskih družin v stiski.

ISLAMABAD — Azijska katoliška agencija Ucanews poroča, da so člani parlamenta v pakistanski pokrajini Khyber Pakhtunkhwa vsem šestim krščanskim cerkvam dovolili, da vnovič odprejo svoja vrata vernikom. To so jim povedali ustno, v kratkem pričakujejo pisno potrditev, je povedal pastor Pentekostalne cerkve v Abbottabadu — Christopher Shakar. Katoliški duhovnik Arshad Nayer pa je obsodil ravnanje oblasti: »Namesto da bi poskrbela za varnost omenjenih cerkva, je za upravo pokrajine udobneje, da jih zapre.«

AVOLA — Zavod Meter iz Avole v Italiji, ki ga vodi duhovnik Fortunato Di Noto in se že od leta 1989 bori proti pedofiliji in pedopornografiji, je izdal poročilo, v katerem opozarja, da je po svetu v prvih štirih mesecih letošnjega leta objavljenih že 6 milijonov novih spletnih fotografij in več kot 100.000 video posnetkov spolnega zlorabljanja otrok v starosti od 3. do 7. leta, večinoma na t. i. globokem spletu.

OAKLAND — »Raje bom šel v zapor, kakor da bi sprejel tak napad na versko svobodo,« je izjavil škof Michael Barber iz škofije Oakland, ko je kalifornijski senat sprejel osnutek zakona, ki duhovnike obvezuje k izdaji spovedne molčečnosti v primeru, ko spovedanec spregovori o spolni zlorabi. »Mladi so mi že rekli, da si ne bodo upali k spovedi, v strahu, da bom njihove grehe prijavil policiji.« Dejal je, da povsem podpira zaščito otrok pred zlorabami, da pa tega zakona, če bo dokončno potrjen, duhovniki ne bodo spoštovali.

FRANCIJA — Nevladna organizacija ACAT (Kristjani za odpravo mučenja) je skupaj s sindikatom pristaniških delavcev v mesecu maju že dvakrat uspešno preprečila natovarjanje orožja, namenjenega iz Francije v Savdsko Arabijo. ACAT namreč trdi, da ta država dokazano izvaja vojne zločine nad civilnim prebivalstvom v Jemnu, kjer je vpletena v državljansko vojno. Ker je verjetno, da bo francosko orožje uporabljeno proti civilistom, so poskušali doseči tudi pravno prepoved prodaje. Sodišče jih je zavrnilo, ministrstvo za obrambo pa se sklicuje na partnerske dogovore s Savdsko Arabijo. Sindikalist Laurent Pastor je izjavil, da »ne pride v poštev, da bi delavci naložili orožje ali strelivo, namenjeno za katero koli vojno.«

BANGKOK — Predsednik Zveze škofovskih konferenc Azije, mjanmarski kardinal Charles Maung, je 16. maja v Bangkoku dejal, da »zahodne manipulacije z islamofobijo, ki meče neutemeljen sum na vse muslimane sveta in povzroča napetosti«, povzročajo številne žrtve med nedolžnimi kristjani, medtem ko so v ozadju geostrateški interesni spori med zahodnimi silami in islamskimi državami ter umetno ustvarjanje kulturne vojske.

BUKAREŠTA — Romunska grkokatoliška cerkev je nastala z unijo iz leta 1700, ko je del romunskih pravoslavnih vernikov, ki so v tem času spadali pod habsburško monarhijo, sprejel papeževo prvenstvo. Cerkev je obdržala bizantinski obred in lastno pravno ureditev. V naslednjih stoletjih je bila v prvih vrstah romunskega narodnega, kulturnega in intelektualnega preporoda. Vodilna vloga Cerkve je bila trn v peti nove komunistične oblasti. Po navodilih iz Sovjetske zveze je izkoristila napetosti med Pravoslavno in Katoliško cerkvijo. Priredili so lažno sinodo, na kateri so uradno priključili grkokatoličane pravoslavnemu patriarhatu in temu predali njihove cerkve in drugo premoženje. Prepovedali so vse katoliške obrede v romunskem jeziku, tako da so morali maševati po zasebnih hišah. Po 41 letih v ilegali se Grkokatoliška cerkev znova postavlja na noge, čeprav je število vernikov upadlo vsaj za dve tretjini. Pravoslavna cerkev se je po padcu režima leta 1989 opravičila za svoje predstavnike, ki so se povezali z oblastjo v preganjanju katoličanov.

 
Brali smo

HO ŠI MINH — V Ho Ši Minhu v Vietnamu so francoski redovni družbi Pariških misijonarjev na tujem (Missions étrangères de Paris) odvzeli 48.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče in na njem porušili hiše, ki so jih zgradile katoliške družine.

PJONGJANG — Severna Koreja je agencije ZN zaprosila za pomoč zaradi velikega pomanjkanja hrane, ki ji grozi zaradi za letos predvidene zelo slabe letine. Pjongjang je opozoril, da jim primanjkuje 1,4 milijona ton hrane in da so zato morali skoraj prepoloviti količino hrane na prebivalca.

BUDIMPEŠTA — Madžarska konservativna vlada premierja Viktorja Orbana je sprejela 300 beguncev iz Venezuele. Begunce so na državne stroške prepeljali v državo, kjer bodo najmanj eno leto brezplačno bivali in se udeleževali programov za integracijo.

SARAJEVO — Oblasti v Bosni in Hercegovini imajo v rokah šesterico državljanov Afganistana, od katerih jih je pet osumljenih povezav z mednarodnim terorizmom, šesti pa naj bi bil vpleten v tihotapljenje migrantov in povezan z organiziranim kriminalom.Vsa šesterica je pod nadzorom v migrantskem centru v Sarajevu. Če bo potrjeno, da gre res za osumljene teroriste in tihotapca ljudi, jih čaka izgon iz Bosne in Hercegovine.

DAMASK — Agencija Fides poroča, da bo kmalu obnovljen grški pravoslavni samostan sv. Tekle v Maaluli blizu Damaska, ki je bil močno poškodovan v vojni v Siriji, ko so sirski uporniki in islamistične brigade zasedli omenjeni kraj, v katerem so živeli v glavnem kristjani. Borci Al-Nusre so septembra 2013 iz samostana odvedli skupino redovnic in jih pol leta pozneje zamenjali za 153 žensk iz zaporov Asadovega režima. Aprila 2014 je sirska vojska “osvobodila” Maalulo.

BEIJING — Mesec po začasnem sporazumu med Svetim sedežem in Kitajsko o imenovanju škofov so v regijah Shanxi in Guizhou porušili dve cerkvi. Obe so obiskovali pripadniki uradne in podzemne Cerkve. Oblasti se sklicujejo na to, da nista imeli dovoljenja. Po navedbah agencije Asianews se je obseg rušenj povečal po podpisu sporazuma, ki naj bi ga nekatere skupine, povezane s komunističnimi oblastmi, tako skušale spodkopati.

RIM — Na pobudo papeža Frančiška bo ustanovljen CHARIS, nov organ, ki bo pomagal izpolnjevati poslanstvo katoliške Prenove v Duhu, zlasti spodbujati milost krsta v Svetem Duhu v vsej Cerkvi in evangelizacijo ter sodelovanje med različnimi skupnostmi. Delo tega 18-članskega delovnega telesa se bo začelo 8. decembra, ko bo za začetni triletni mandat njegov statut potrjen “ad experimentum”. Karizmatična občestva, za katera CHARIS ne bo imel pravnih pristojnosti, bodo lahko po lastni presoji posegala po njegovi pomoči. Predsedoval mu bo belgijski laik Jean-Luc Moens, kot cerkveni asistent ga bo spremljal papeški pridigar Raniero Cantalamessa.

BELFAST — »Brexit je kastastrofa za Veliko Britanijo in za Irsko,« je dejal severnoirski škof Noël Treanor. Po njegovih besedah so se s članstvom obeh držav v Evropski uniji ustvarili pogoji za premagovanje sporov. Pred dvajsetimi leti so na meji imeli britansko vojsko in nadzorne točke, je dejal, in ko se bo posebna infrastruktura tu spet pojavila, bo to povzročilo zelo močne odzive. Po njegovih besedah je ozračje napeto in obremenjeno z medsebojnimi obtožbami in žalitvami.

RAS AL KHAIMAH — Več kot tistoč mladih med 18. in 35. letom z vsega arabskega polotoka se je v Združenih arabskih emiratih udeležilo konference arabske katoliške mladine 2018. Podobni srečanji sta bili že leta 2009 v Dubaju in 2012 v Abu Dhabiju. Savdski princ pa je 1. novembra sprejel delegacijo ameriških evangelijskih cerkva.

WENZHOU — Kitajska policija je prijela škofa v Wenzhou Petra Shaa Zhumina – pripada podzemni Cerkvi, ki je za razliko od Vatikana kitajska oblast ne priznava – in ga odpeljala za “10 do 15 dni”. V zadnjih dveh letih mu je vzela svobodo vsaj petkrat. Oblasti takšno odsotnost imenujejo “počitnice”, v resnici pa je namenjena izpraševanju in indoktrinaciji. S tem namenom so odpeljali tudi štiri duhovnike v provinci Hebei.

VATIKAN — Papež je priznal mučeniško smrt desetih žrtev španske državljanske vojne in ameriškega misijonarja Jamesa Alfreda Millerja, ki je bil leta 1982 žrtev vojne v Gvatemali. Poleg tega je priznal junaške kreposti enajstih pričevalcev za vero, med njimi štirih žensk.

BERLIN — V Katoliški cerkvi v Nemčiji bo po poročanju revije Focus do leta 2030 primanjkovalo okoli 7000 duhovnikov, če bi želeli, da bi zapolnili vseh 13.500 duhovniških mest v župnijah. Podobno velja za Evangeličansko cerkev: od sedanjih 21.000 pastorjev naj bi jih bilo čez dvanajst let le še tretjina.

ABUJA — Policija je v noči z 9. na 10. november osvobodila štiri nigerijske duhovnike, ki so jih 6. novembra ugrabili neznani oboroženi storilci. Skupina duhovnikov se je vračala iz Warrija, kjer so praznovali 10-letnico duhovništva. Napadalci so prišli iz džungle in streljali nanje; nekateri so bili ranjeni, nekaterim je uspelo zbežati, štirje pa so bili ugrabljeni.

SANTIAGO DE CHILE — Čilenski kardinal Francisco Javier Errazuriz je po petletnem mandatu izstopil iz skupine devetih kardinalov, imenovane tudi C9, ki pripravlja reformo vatikanske kurije. Krajevni tožilec je sporočil, da bo Errazuriz zaslišan zaradi prikrivanja spolnih zlorab.

DŽUBA — Kenijski jezuit Victor-Luke Odhiambo je bil umorjen v napadu neznanih storilcev na jezuitsko rezidenco v Cueibetu v Južnem Sudanu. Motivi za napad niso znani. Odhiamba so opisovali kot predanega Kristusu in ubogim.

MILANO — Sodišče v Milanu je odločilo, da mora nekdanji nuncij Svetega sedeža v ZDA Carlo Maria Viganò svojemu bratu don Lorenzu nakazati 1,8 milijona evrov. Iz skupne dediščine po očetu, ki jo je upravljal ter obsega nepremičnine v vrednosti okoli 20 milijonov in 6 milijonov gotovine, mora plačati polovico od 3,6 milijona evrov, kolikor znaša vrednost prihodkov od upravljanja nepremičnin in denarnih sredstev.
Brali smo

LURD — Predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo nadškof Rino Fisichella je 6. junija oznanil, da je papež Frančišek kot posebnega odposlanca Svetega sedeža za Lurd – “ad nutum Sanctae Sedis” – imenoval Antoina Hérouarda, pomožnega škofa v Lillu. Funkcija bo usmerjena v dodatno pastoralno in duhovno skrb za romarje, pri čemer krajevni škof Brouwet ohranja dosedanjo vlogo. Novi poudarek ne bo več na sicer zelo dobri organizaciji svetišča (zaupani nekdanjemu direktorju Renaulta De Vulpianu), temveč na njegovemu pričevanju vere.

MANAGVA — Nikaragovski kardinal Leopoldo Jose Brenes Solorzano je obsodil režim predsednika Daniela Ortege, da načrtno preganja Cerkev v Nikaragvi. Doslej je bilo najmanj sedem napadov na cerkvene predstavnike ali dejanj onečaščenja. Vendar to ni nič novega: »Cerkev so že od nekdaj preganjali. Sedaj je to doletelo tudi nas.«

JERUZALEM — Izraelski arheologi so pri izkopavanjih v Al-Araju ob Genezareškem jezeru odkrili 300 kilogramov težak bazaltni blok s tremi predelki. Po mnenju vodilnega arheologa Mordechaija Aviama bi bili to lahko relikviariji za apostola Petra, Andreja in Filipa, ki so izvirali iz teh krajev.

BONN — V Gifhornu na Spodnjem Saškem so odprli prvi krščansko-muslimanski vrtec. To so naredili z namenom, da vere ne bi ljudi ločevale, marveč jih povezovale.

NEW DELHI — Indijska škofovska konferenca je zavrnila zahtevo državne komisije za ženske, naj odpravijo zakrament spovedi. Komisija je to zahtevala, češ da duhovniki pri spovedi pritiskajo na ženske, naj jim izdajo svoje skrivnosti, posebej v zvezi s spolnostjo. Generalni tajnik omenjene konference škof Theodore Marscarenhas je novice o tem, da bi duhovniki zlorabljali spoved za spolne namene, ocenil za “več kakor redke”.

KINŠASA — Spletna stran La Croix Africa poroča, da je kongovski kardinal Laurent Monsengwo Rasinya zavrnil vsakršna ugibanja o tem, ali misli kandidirati za predsednika države. Dejal je, da ni »nikoli pomislil na to.«

BEJRUT — V libanonskem Marijinem samostanu Faytroun se je pod geslom Pridite in poglejte na petdnevnem mednarodnem srečanju prvič zbralo 500 mladih iz sirskega katoliškega patriarhata. Srečanje je vodil patriarh Ignatius Jousif III. Younan, obsegalo pa je bogoslužna praznovanja, duhovna pričevanja, razprave o perečih vprašanjih, izlete in romanja.

VATIKAN — Papež Frančišek je sprejel odstop 47-letnega opata cistercijanske opatije Mehrerau Anselma van der Lindeja; opatijo bo do nadaljnjega vodil apostolski administrator, ki ga bodo menihi izvolili na kapitlju, potrdili pa ga bodo najprej v Rimu. Opat Anselm je 12. julija priznal, da ga je močno pretresel škandal, za katerega se je zvedelo po letu 2010: namreč o grdem ravnanju z otroki in spolnih zlorabah v samostanski šoli. Preiskava teh »sramotnih in neodpustljivih dogajanj me je stala neverjetnih moči in energije,« je pred odpovedjo vodenju samostana povedal opat.

AMSTERDAM — Redovniki premonstratenci so na generalnem kapitlju v nizozemski opatiji Rolduc (Kerkrade) za 64. vrhovnega predstojnika reda, ki ga je leta 1121 v francoskem kraju Premontre pri Laonu ustanovil sv. Norbert iz Xantena, izvolili 58-letnega opata flamskega samostana Averbode Josa Woutersa. Glavne naloge asketsko živečih redovnikov so: pridiganje, pouk in pastoralno delovanje na župnijah.

MAIDSTONE— Nekdanji anglikanski škof Michael James Nazir-Ali, po rodu iz Pakistana, je, kot poroča tednik Kent Messenger, pozval k prepovedi nošenja burke v parlamentu in podobnih javnih ustanovah in zgradbah. To je svetoval zaradi “narodne varnosti”.

KÖLN— Kardinal Rainer Maria Woelki je mlade pozval, naj se odgovorneje vedejo do okolja. Posvaril jih je, naj ne ravnajo tako kot odrasli, ki se zaradi udobnosti raje vozijo z avtomobili kot s kolesi in pijejo pivo iz pločevinke.

VATIKAN/WASHINGTON— Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je po telefonu posvetoval z ameriškim podpredsednikom Mikom Pencem, kako rešiti napeto stanje v Nikaragvi. Iz Bele hiše so sporočili, da je Pence priznal prizadevanja Katoliške cerkve za to, papeževe posredovalne pozive in zavzemanje za dialog. Posebej je pohvalil zavzemanje nikaragovskih duhovnikov za zaščito človekovih pravic, verske svobode in pozive k pogajanjem.

MADRID — Santiago Cantera, prior benediktinskega samostana, ki upravlja frankistični spominski kraj Valle de los Caidos (Dolina padlih), je izrazil nasprotovanje izkopu posmrtnih ostankov nekdanjega španskega diktatorja Francisca Franca in njihovi premestitvi, za katero si prizadeva socialistična španska vlada. Prior Cantera je poudaril, da prekopu nasprotuje tudi Francova družina.

DŽAKARTA — Vidni indonezijski muslimanski in katoliški kleriki so v skupni izjavi posvarili pred čedalje večjim vplivom skrajno konservativnega islama v Indoneziji. Konservativnost postane “resna nevarnost”, če se spremeni v “versko izključevanje in ekstremizem” ter v “orodje političnih interesov”, so zapisali.

VATIKAN — Pod okriljem Papeškega sveta za kulturo so ustanovili vatikansko športno združenje. Njegovi člani so vatikanski uslužbenci in švicarski gardisti, zamisel pa se je porodila ob njihovem skupnem jutranjem teku ob reki Tiberi. Šteje 60 športnikov, starih od 19 do 62 let. Predsednik Papeškega sveta za kulturo Gianfranco Ravasi je dejal, da skupina širi potrebno sporočilo miru in edinosti v športu, ki je včasih lahko ločevalen. Nekdanji športnik, msgr. Melchor Sanchez de Toca Alameda, predsednik športnega združenja, je na vprašanje, ali si lahko obetamo nastop športnikov na olimpijadi, dejal, da to ni kratkoročni ali srednjeročni cilj, da pa ne zapirajo vrat tej možnosti.
Brali smo

VATIKAN — Sveti sedež je 10. aprila sporočil, da bo osnutek apostolske konstitucije o delovanju rimske kurije v nekaj dneh poslal v posvetovanje škofovskim konferencam po vsem svetu. Kurija ne bo več razdeljena na kongregacije in papeške svete, marveč se bodo vsi organi imenovali dikasteriji. Cerkev in kurija naj bi se prednostno usmerili v oznanjevanje, zato bo po navedbah revije nov dikasterij posvečen evangelizaciji, združil pa bo sedanjo Kongregacijo za evangelizacijo ljudstev in Papeški svet za novo evangelizacijo. Papež naj bi apostolsko konstitucijo objavil in podpisal 29. junija.

BANGLADEŠ — V 159-milijonski muslimanski deželi (89 % muslimanov in 10 % hindujcev), kjer je dela prost dan petek in ne nedelja, so letošnjo velikonočno nedeljo po 30 letih kristjani znova lahko praznovali kot dela prost dan. To je v veliki meri zasluga prve katoliške poslanke v tamkajšnjem parlamentu Glorie Jharne Sarker, izvoljene na zadnjih volitvah. Odločitev velja zaenkrat samo za letošnje leto.

VATIKAN — Vatikanski dnevnik Osservatore Romano je 25. aprila objavil temeljito kvantitativno analizo statistik Cerkve na svetovni ravni v obdobju od 2010 do 2017. Skupno število katoličanov (število krščenih) se je v tem obdobju povečalo za 9,8 %, to je za 117 milijonov, z 1,196 na 1,313 milijarde. Glede na letno rast svetovnega prebivalstva je katoličanov vsako leto za 1,1 % več. Naraslo je še število škofov, katehistov, stalnih diakonov in laiških misijonarjev, rahlo je upadlo število duhovnikov in bogoslovcev, zelo močno pa število redovnikov in redovnic.

VATIKAN — V petek, 26. aprila, sta papež Frančišek in državni tajnik Pietro Parolin sprejela predsednika predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika z delegacijo. Pogovarjali so se o pomenu mirnega sožitja verskih skupnosti in narodov v BiH, izrazila zadovoljstvo nad dialogom s srbskim patriarhom Irinejem v postopku kanonizacije Alojzija Stepinca in odprtjem katoliške gimnazije v Banjaluki.

VATIKAN — Mednarodna teološka komisija je 26. aprila izdala dokument z naslovom »Verska svoboda v dobro vseh. Teološki pristop k sodobnim izzivom«, v katerem ugotavljajo, da oblasti po demokratičnih državah v imenu ideološke nevtralnosti liberalne države ljudem v resnici vsiljujejo ateizem in izločajo religijo iz javnega življenja. To je oblika mehkega totalitarizma in preganjanja, ki povzroča nihilizem in škoduje skupnemu blagru, so med drugim zapisali.

JEMEN — Po štirih letih vojne, ki je uničila delovanje zdravstvenega sistema, ter preobilnem deževju in poplavah, ob katerih prebivalstvo ni deležno pomoči, se je razširila še epidemija kolere. Organizacija Save the children je zaznala že 105.384 obolelih otrok, za pol več kot lani, in še enkrat toliko odraslih, zato poziva mednarodno skupnost k pomoči. Mednarodna in krajevne Karitas so že priskočile na pomoč.

VATIKAN — V ponedeljek, 29. aprila, je papež sprejel frizerje in kozmetičarke, člane odbora Sv. Martin de Porres, ki so organizirali stanovsko romanje na grobova apostolov Petra in Pavla. Poudaril je zgled njihovega ponižnega zavetnika, ki naj jih spodbuja, »da boste stranke obravnavali prijazno, jim dali toplo besedo in se pri tem izogibali skušnjavi opravljanja, ki se tako rada pritihotapi v vaše delovno okolje.«

ŠRI LANKA — Nadškof v šrilanški prestolnici Colombo, kardinal Malcolm Ranjith, je zaradi opozoril o možnosti novih napadov tudi za 5. maj preklical obhajanje vseh nedeljskih maš, ki jih je nekaj dni prej napovedal. Katoličani so obe nedelji spremljali kardinalovo mašo v neposrednem televizijskem prenosu, kjer so prebrali tudi sporočilo papeža Frančiška. Izjema je bila maša z duhovniškimi posvečenji 30. aprila v cerkvi sv. Jožefa v kraju Thannamunai. Zbrane je varovalo 360 vojakov in policistov. Vse katoliške šole še ostajajo zaprte. Na stotine muslimanskih vernikov je solidarnost s kristjani izrazilo z molitvijo pred cerkvijo sv. Filomene v indijskem Mysuru, kjer je bila maša.

FRANCIJA — Napovedi o obnovi pariške katedrale Notre Dame so vzbudile polemike. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po požaru dejal, da bodo v petih letih zgradili »še lepšo« katedralo. Strokovnjaki menijo, da petletni rok glede na vse potrebne priprave in raziskave ni uresničljiv. Več kot tisoč francoskih mednarodnih strokovnjakov za kulturno dediščino in njeno varovanje ter arhitektov je francoskega predsednika v odprtem pismu pozvalo, naj se izogne hitenju pri obnovi katedrale in naj ne zaobide pravil o zaščiti kulturne dediščine, kar predvideva osnutek zakona o obnovi. Mnenja se krešejo tudi glede mednarodnega arhitekturnega natečaja, zlasti o tem, ali naj bi pri obnovi postavili stolpič, ki bi bil enak izvirnemu stolpiču arhitekta Violleta-le-Duca, uničenemu v požaru, ali pa po trendih sodobne arhitekture.

VENEZUELA — Pripadniki vojske so 30. aprila ob koncu maše napadli župnijsko cerkev v San Cristobalu v Venezueli, je dan zatem sporočil krajevni škof Mario Moronta. Dva moška v uniformi nacionalne garde sta se na motorju zapeljala v svetišče fatimske Gospe, čeprav jima je župnik to skušal preprečiti. V cerkev je poskušalo vstopiti še 40 pripadnikov garde, zatem pa so vanjo vrgli solzivec, tako da so jo verniki morali zapustiti.

PTUJ — Mariborski nadkof Alojzij Cvikl je 12. maja blagoslovil novo podružnično cerkev sv. Leopolda Mandića, ki razbremenjuje župnijsko cerkev sv. Ožbalta na Ptuju. Projektiral jo je arhitekt Jože Marinko, temeljni kamen je bil blagoslovljen leta 1995, leta 1996 je bila pod streho, leta 1997 so bili posvečeni štirje zvonovi, istega leta je bil postavljen glavni oltar in so se začele redne nedeljske maše, leta 1998 je bil nameščen leseni strop, leta 2007 pa klopi.Na pročelju je slika akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja, ki predstavlja Jezusa, sv. Leopolda in Marijo.

NOVA GORICA — V župnijski cerkvi Nova Gorica–Kapela, ki jo upravljajo frančiškani, so bile temeljito obnovljene 90 let stare orgle. Med mašo jih je blagoslovil upokojeni škof Metod Pirih, organist Tilen Bajec in trobentač Franc Kosem pa sta izvedla Suito za trobento in orgle v D-duru Georga Friedricha Händla.

RIM — Zadnji dan 21. plenarnega zasedanja Mednarodne zveze vrhovnih redovnih predstojnic od 6. do 10. maja z naslovom “Sejalke preroškega upanja” se je več kot 820 sester iz 80 držav srečalo s papežem Frančiškom. »Naj vas ne bo strah, če vas je malo!« jih je opogumil in se z njimi pogovoril o vprašanjih ženskega diakonata, nenadomestljivi vlogi žensk v Cerkvi, zvestobi nauku, ekumenizmu in primerih zlorab redovnic. Dejal je, da se je treba boriti tudi proti zlorabam vesti in moči. »Prosim: da služenju, ne suženjstvu,« je dejal

VATIKAN — Papež Frančišek je 7. maja med letom iz Severne Makedonije odgovoril tudi na novinarsko vprašanje o možnosti diakonskega posvečenja žensk. Leta 2016 je ustanovil komisijo z nalogo, da preuči službo diakonis v prvih stoletjih Cerkve. Povedal je, da se člani komisije do neke točke strinjajo, vendar med njimi ni soglasja o zakramentalnem značaju posvečenja žensk v to službo in nekaterih drugih vprašanjih. Pred odločitvijo je torej treba počakati, da strokovnjaki dokončajo svoje raziskave.

VATIKAN — Razpravljavci na simpoziju o Jezusu in farizejih, ki je bil od 5. do 9. maja na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu, so menili, da razumevanje farizejev kot hinavskih, moralno strogih in v videz usmerjenih Judov ni v skladu z zgodovinskimi in svetopisemskimi raziskavami ter da je s takšnim pogledom, ki bi ga bilo treba premagati, povezan antisemitizem. Papež je udeležence simpozija, med katerimi so bili tudi Judje, sprejel v avdienco in spregovoril o ljubezni do bližnjega kot skupni točki, na kateri lahko gradimo dialog.

PAKISTAN, KANADA — Odvetnik Saif ul Malook, ki je pred pakistanskim vrhovnim sodiščem zastopal Asio Bibi (53), je sporočil, da je po desetih letih zapora v torek, 7. maja, ta katoliška žena in mati dokončno zapustila Pakistan in odpotovala v Toronto, kjer sta jo pričakali obe hčeri. Asia je bila junija 2009 ovadena zaradi bogokletja in novembra 2010 obsojena na smrt. Za razveljavitev sodbe je bil zlasti zaslužen pakistanski minister za verske manjšine, katoličan Shahbaz Bhatti, kar je 2. marca 2011 plačal z življenjem.

BURKINA FASO — Ob začetku nedeljske maše 12. maja je v kraju Dablo na severu države skupina 20 oboroženih džihadistov vdrla v cerkev bl. Izidorja Bakania, ustrelila 34-letnega župnika Siméona Yampa (na sliki) in pet vernikov. Nadaljevali so z ropanjem ljudi, zažgali cerkev, trgovino in lekarno ter pobegnili. Krajevni škof iz Kaye msgr. Theophile Nare pravi, da podobnih napadov na katoliške cerkve ne pomnijo. Storilcev še niso odkrili.

ZAGREB — Papeža Frančiška je hrvaški novinar ob vrnitvi iz Severne Makedonije 7. maja vprašal o postopku kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Papež je povedal, da to še proučuje zgodovinska komisija in da je za pomoč prosil srbskega patriarha Ireneja, saj oba zanima resnica. Stepinac je bil leta 1998 razglašen za blaženega, potrjen je tudi že čudež na njegovo priprošnjo, potreben za svetništvo.

VATIKAN — V nedeljo, 12. maja, je direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Alessandro Gisotti objavil, da je papež Frančišek uradno odobril cerkveno organiziranje romanj v Medžugorje. Ob tem je dodal, da je »zaradi velikega pritoka ljudi, ki prihajajo v Medžugorje, in zaradi obilnih sadov milosti, ki iz tega izvirajo, odobritev sad posebne papeževe pastoralne skrbi za ta milostni kraj, da bi še naprej prinašal dobre sadove«. S tem bo posebni apostolski vizitator za župnijo Medžugorje nadškof Henryk Hoser laže sodeloval s krajevnimi ordinariji in duhovniki, ki organizirajo romanja. Ta odobritev še ne pomeni uradnega priznanja Marijinih prikazovanj, ki jih še preučuje posebna komisija Svetega sedeža, ustanovljena leta 2010 po naročilu papeža Benedikta XVI.

AVSTRIJA — Tomaš Halik, češki duhovnik, filozof in sociolog, disident v času komunizma, je na “evropskem romanju” v Mariazell, ki se ga je 4. in 5. maja udeležilo okoli 600 vernikov iz Avstrije, Nemčije, Češke in tudi Slovenije, po poročanju Kathpressa posvaril pred zlorabljanjem krščanstva v populistične namene. Kot je dodal, različni populisti s krščansko retoriko za namene nacionalizma poskušajo ustvariti krščansko ideologijo. Kot posebej nevarnega je omenil “Putinov režim”, ki po njegovih besedah vodi hibridno vojno proti Zahodu in Evropski uniji, in sicer s propagando in lažnimi novicami. Tako seje nezaupanje v Evropo in demokracijo. »Posebej je ta vojna usmerjena v nekdanje komunistične države. Rusi v to investirajo veliko denarja.« Uničiti želijo evropsko zavest in enotnost, vendar pa je le z evropsko enotnostjo mogoče vzdržati konkurenco velikih sil, kot sta ZDA in Kitajska, je še dejal Halik, ki ga kot avtorja poznamo tudi Slovenci.

RIM — Število satanističnih skupin na Zahodu narašča, zlasti se širi prek spleta in družbenih omrežij med mladimi, ki jih vedno bolj privlačijo čarovništvo, ezoterika, satanizem, vampirji in okultne prakse. Toda družbena omrežja omogočajo tudi širjenje vere, zato je pomembno, da jih samih po sebi ne demoniziramo. To so nekateri poudarki 14. multidisciplinarnega izobraževanja “Eksorcizem in molitev za osvoboditev”, ki se ga je od 6. do 11. maja na papeškem zavodu Regina Apostolorum v organizaciji Instituta Sacerdos in strokovno-raziskovalne skupine GRIS iz Bologne udeležilo 241 duhovnikov in laikov iz 40 držav. Svoje prakse eksorcizma so prvič predstavili predstavniki Luteranske, Binkoštne in Grške pravoslavne cerkve. Lectio magistralis je imel kardinal Amato o ključni vlogi Marije v boju proti Satanu.

VATIKAN — Ordinarij argentinske škofije Catamarca, 61-letni msgr. Alojz Urbanč, sin izseljencev iz Leskovca pri Krškem, je bil 17. maja skupaj s tretjo skupino 40 škofov Argentinske škofovske konference v zasebni avdienci pri papežu Frančišku. Škofovsko posvečenje mu je leta 2007 podelil papež Benedikt XVI.

ŠPANIJA — Kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, je 18. maja v Madridu razglasil Španko Marijo Guadalupe Ortiz de Landázuri (1916–1975), prvo laikinjo prelature Opus Dei, za blaženo. O njej je povedal: »Že kot mlado dekle je bila zvesta zakramentom in sveti maši …, vendar je v nekem trenutku razumela, da se krščanstvo ne konča z našimi trenutki v cerkvi, da ti niso ločeni od preostalega dneva.« Papež Frančišek pa je dan zatem o njej rekel: »V veselju je služila bratom in sestram s poučevanjem evangelija. Je vzornica za krščanske ženske, ki se posvečajo socialnim dejavnostim in znanstvenemu raziskovanju.«

POLJSKA — »Razkritja primerov spolnih zlorab nad mladoletnimi, ki so jih storili duhovniki, niso napad na Cerkev, temveč njeno prečiščenje,« je v odzivu na dokumentarni film “Ne povej nikomur” izjavil nadškof Wojciech Polak in napovedal ustanovitev sklada za pomoč žrtvam. Vodja vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski je dejal, da kot stranka »podpirajo Cerkev, vendar ne bodo tolerirali takšnih patologij v njej«, zato je vlada močno poostrila zakonodajo proti spolnim zlorabam.

VOJVODINA — Prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je 19. maja v Ruskem Krsturju, kulturnem in verskem središču Rusinov, ob navzočnosti beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja in predstavnikov ukrajinskega nadškofa Ševčuka ter 20 drugih škofov obeh obredov razglasil ustanovitev prve rusinske grkokatoliške škofije, ustoličil novega škofa ordinarija Georgija Džudžara in povišal tamkajšnjo župnijsko cerkev sv. Nikolaja v stolnico (v cerkvi je Plečnikov oltar). Bulo o razglasitvi je papež Frančišek podpisal 6. decembra 2018. Ob tem so Rusini 275 let po preselitvi iz Zakarpatja v Vojvodino dočakali tudi prevod celotnega Svetega pisma v rusinščino.

AFRIKA — Nadaljujejo se napadi na katoličane. 19. maja je bil v Beiri v Mozambiku v napadu z nožem ubit 34-letni Landry Ibil Ikwel (na sliki), duhovnik Kongregacije presvetega Jezusovega in Marijinega srca, doma iz Konga, direktor Inštituta za slepe in slabovidne. 20. maja so v vasi Nola v Srednjafriški republiki neznanci obglavili 77-letno sestro Inés Nieves Sancho, Španko iz skupnosti Jezusovih hčera, v zavodu za revna dekleta, katerim je služila vse življenje. 27. maja so oboroženi neznanci vdrli v cerkev v kraju Toulfé v Burkini Faso in ustrelili štiri vernike, dva pa sta huje ranjena. Odgovornosti za te napade ni prevzel še nihče.

IZRAEL —  Škofje Svete dežele so podpisali poziv, v katerem so predlagali novo pot za rešitev izraelsko-palestinskega konflikta. Opozorili so, da je mirovni proces do sedaj prinesel le še več ekstremizma in diskriminacije in da je rešitev dveh držav le še “prazna retorika”. Nakazali so novo vizijo, ki bo temeljila na enakopravnosti prebivalcev skupne domovine več verstev in narodov: »V preteklosti smo tu že živeli skupaj, zakaj naj ne bi bilo tako v prihodnosti?«

LURD –V romarskem središču v Lurdu v Franciji je bilo od 15. do 20 maja že 61. romanje vojakov in policistov, ki so se ga poleg udeležencev iz številnih evropskih držav udeležili tudi slovenski vojaki in policisti. Delegacijo je vodil brigadir Vilibald Polšak in jo je sestavljalo trinajst pripadnikov Slovenske vojske ter dveh policistov, pridružili pa so se ji tudi nekateri drugi.

REIMS –Zdravniki v bolnišnici v Reimsu v Franciji so 20. maja prenehali hraniti in dovajati tekočino 42-letnemu Vincentu Lambertu, ki je od resnih poškodb na možganih v prometni nesreči pred enajstimi leti ostal v stanju minimalne zavesti. To je pri starših in delu francoske javnosti vzbudilo močne proteste. Še isti večer je pariško sodišče postopek ustavilo in zapovedalo, da je hranjenje treba nadaljevati. Pariški nadškof Michel Aupetit, sicer tudi strokovnjak za bioetična vprašanja, je 20. maja v sporočilu za javnost nasprotoval prekinitvi zdravstvene nege za Lamberta. »Civilizacijska odločitev je jasna: bodisi na ljudi gledamo kot na robote, ki jih je mogoče odstraniti ali poslati na smetišče, ko ne koristijo več, ali pa menimo, da temelj človeškosti ni koristnost življenja, marveč kakovost odnosov med ljudmi, ki razodevajo ljubezen,« je zapisal. Papež Frančišek je 15. aprila pozval k molitvi za Lamberta in druge bolnike v podobnem položaju.

OLOMOUC — Nadškof v tem češkem mestu Jan Grauber je 29. maja v pastirskem pismu pozval žrtve spolnih zlorab v Cerkvi, naj zlorabo prijavijo. Prizadeti so po njegovih besedah lahko prepričani, »da v nadškofiji Olomouc noben primer ne bo pometen pod preprogo, marveč bo obravnavan po državnem zakonu in cerkvenih smernicah.« Vsako spolno zlorabo je označil za “hudičevski greh”, in če ga v cerkvenem okolju zagreši Bogu posvečen človek, je to “še toliko bolj boleče”. V nadškofiji Olomouc je okence za prijavo zlorab začelo delovati 1. maja.

BURKINA FASO, EL SALVADOR — Le dan po uboju župnika in petih vernikov v Dablu, so 13. maja sahelski džihadisti med procesijo pri kraju Kongoussi v Burkini Faso ubili štiri katoliške vernike in zažgali Marijin kip. 17. maja je državo pretresel še umor salezijanskega duhovnika, Španca Fernanda Hernándeza (na sliki) v Don Boskovem centru v kraju Bobo Dioulasso, ob napadu pa je bil ranjen še en duhovnik, ki je napad preživel. Morilca so policisti prijeli. V El Salvadorju pa so 18. maja člani lokalne kriminalne tolpe ubili župnika Cecilia Pereza v kraju San José la Majada, domnevno zaradi zavrnitve izsiljevanja “odkupnine”.

CASTEL GANDOLFO — Slovenska delegacija, ki se je 20. maja udeležila mednarodne konference ob svetovnem dnevu čebel na sedežu FAO v Rimu, se je veselila tudi srečanja s papežem Frančiškom pri splošni avdienci v sredo, 22. maja, in mu podarila čebelnjak z dvema panjema, ki bo stal v vrtovih papeške letne rezidence Castel Gandolfo.

AMAN — Libanonski maronitski patriarh Bechara Rai je ob obisku v Jordaniji pohvalil dobre odnose med tema dvema državama. »Poklicani smo, da obdržimo edinost in trdnost pa tudi našo vlogo v arabskem svetu, ki obsega svete religije,« je poudaril.

BEIJING — 20,14% kitajskih študentov, ki študirajo v inozemstvu, si je izbralo Veliko Britanijo pred Združenimi državami, kamor jih je šlo 17,05%. Kitajski študentje v Veliki Britaniji so številnejšiod vseh evropskih študentov v prvem ciklu. Sicer je najbolj cenjen študij v Združenih državah, vendar zaradi napetosti v trgovini študentje težko dobijo vizo.

LUJAN — Okrog tisoč rojakov iz Buenos Airesa je v nedeljo, 12. maja, poromalo v Lujan. Spomnili so se romanja leta 1949 v zahvalo, da so se rešili komunizma in 60. obletnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana. Rojaki se v procesiji zvrstijo za kipom lujanske in podobo brezjanske Marije ter za banderom Svetogorske Matere Božje. Original podobe brezjanske Marije, ki so ga pripelajli s seboj izseljenci, je shranjen v kripti bazilike, za procesijo pa nosijo njeno kopijo. Slovenska romanja v Lujan potekajo že od leta 1934.

HONG KONG — Pol milijona ljudi na ulici demonstrira proti spornemu zakonu o prisilni izročitvi, ki ga “nujno” hoče Beijing. V preteklih letih je bilo ugrabljeno in s silo odvedeno pet založnikov, ki so objavljali kritične knjige o kitajskem vodstvu.

LONDON — V enem letu en človek pogoltne najmanj 50.000 delcev mikroplastike. Ni še znano, kako ti delci vplivajo na zdravje. Zanimivo je, da vsebuje voda v plastiki okrog 22-krat več delcev, kot voda is pipe. Onesnaženje z mikroplastiko se dogaja zaradi razpadanja smeti in je postalo svetovni problem, ki zahteva spremembo načina življenja.

LJUBLJANA — V Sloveniji je bilo 1. januarja 6.035 naselij, od tega jih je bilo po podatkih Statističnega urada RS (Surs) 57 brez prebivalcev. Največ naselij brez prebivalcev, kar 17, je bilo v občini Kočevje. Najgosteje naseljeno mestno naselje v Sloveniji je bil Piran, kjer je na kvadratnem kilometru površine živi povprečno skoraj 5.360 prebivalcev. Če bi hoteli tako gosto naseliti celotno Slovenijo, bi potrebovali blizu 109 milijonov prebivalcev.

VATIKAN — Papež Frančišek je 25 maja imenoval novega predsednika Papeškega sveta za medverski dialog. To je dosedanji tajnik sveta, profesor islamologije, strokovnjak za arabščino in islam, 66-letni škof Miguel Ángel Ayuso Guixot, doma iz Sevilje v Španiji. Na tem položaju je nasledil pokojnega kardinala Taurana. Papeža je spremljal na nedavnih srečanjih z muslimanskimi voditelji.

RIM — 400 strokovnjakov iz 70 držav je od 23. do 25. maja sodelovalo na simpoziju o skrbi za dar življenja v soorganizaciji dikasterija za laike, družino in življenje. Papež je v nagovoru poudaril, da noben zarodek z diagnosticirano hibo ali boleznijo ne sme biti splavljen, saj so to “mali pacienti”, ki jim sodobna medicina lahko pomaga. V težjih primerih pa jih je treba sprejeti v specializirane hospice, materi in očetu pa omogočiti, da se s svojim otrokom srečata in se od njega poslovita. »Človeško življenje je sveto in nedotakljivo,« je spomnil papež in ponovil, da je zatekanje k “pogodbenim morilcem” protičloveško.

VATIKAN — Papež Frančišek je 23. maja sprejel nove veleposlanike iz Tajske, Norveške, Nove Zelandije, Sierre Leone, Gvineje, Gvineje Bissaua, Luksemburga, Mozambika in Etiopije. »Ker se soočamo z zapletenimi svetovnimi izzivi, je potrebno poudariti pomembnost bratstva … Reševanje sporov in sprava sta znamenji edinosti in bratstva, ki sta vedno močnejši od razdeljenosti in sovraštva,« jim je med drugim položil na srce.

RIM — V 91. letu življenja je 5. junija umrl kardinal Elio Sgreccia, nekdanji predsednik Papeške akademije Za življenjeter član italijanskega odbora za bioetiko. Napisal je temeljna dela medicinske etike. Bil je tajnik Papeškega sveta za družino in ustanovitelj centra za bioetiko na Papeški lateranski univerzi.

VATIKAN — Sveti sedež je 7. junija potrdil prevod tretje izdaje Rimskega misala. V njem so latinske besede v očenašu »ne nos indúcas in tentatiónem« prevedene kot »non abbandonarci alla tentazione«, »ne prepusti nas skušnjavi«. Pri mašni molitvi Slave pa se latinske besede »in térra pax homínibus bónae voluntátis« (mir ljudem na Zemlji, ki so blage volje) odslej glasijo »mir ljudem na Zemlji, ki jih Gospod ljubi«.

MELBOURNE — Vrhovno sodišče v Melbournu je 6. junija obravnavalo pritožbo odvetnikov kardinala Georgea Pella na marca izrečeno 6-letno zaporno kazen zaradi suma spolnih zlorab. Po poročanju katoliške agencije CNA je glavni tožilec med obravnavo po pomoti razkril ime edine priče, zatem pa ni več znal prepričljivo odgovoriti na vprašanja obrambe, ki je med drugim opozarjala, da v času domnevne zlorabe Pell ni bil nikoli sam in da je priča večkrat spreminjala podatke o času in poteku dogodka. Vsi pričakujejo odločitev sodniškega senata.